Descobert un circuit cerebral relacionat amb l'esborrat de memòria

|

SalutInvestigadors de la Divisió de Neurociències de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla i grups de l'EMBL a Heidelberg (Alemanya) ia Monterrotondo (Itàlia) han demostrat que hi ha un circuit cerebral relacionat amb l'esborrat de memòries, en un treball que ha estat publicat aquest divendres a la revista Nature Communications.


Aparentment, aprendre suposa establir noves associacions entre conceptes i situacions diferents, així com el seu record al llarg del temps. Referent a això, segons s'indica en un comunicat, els autors d'aquest estudi mostren que la informació relacionada amb les memòries adquirides entra en l'hipocamp (una part del cervell relacionada amb aquests processos) a través de tres rutes diferents. Si es bloqueja la ruta principal no és possible aprendre, però si l'aprenentatge ja està adquirit, el bloqueig de la ruta principal no impedeix la reactivació del que s'ha après, encara que sí afebleix aquest record.


"Això vol dir que aquesta inactivació produeix l'oblit progressiu del que s'ha après", explica l'investigador de la Divisió de Neurociències de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, José María Delgado.


La contribució més important d'aquest estudi és que la debilitació o oblit progressiu del que s'ha après quan la via principal està inactiva té lloc en una via secundària, que funciona en parallel. "Tot i que els experiments realitzats són molt complexos, i han suposat portar-los a terme durant gairebé cinc anys, ens han portat a la conclusió en aquest estudi que aquest doble mecanisme de memorització i oblit només té lloc en el moment de l'aprenentatge", subratlla José Maria Delgado, que afegeix que si la via principal d'entrada d'informació a l'hipocamp es bloqueja en absència de qualsevol activitat identificable, no hi ha pèrdua de memòria.


"Una possible explicació a aquest interessant fenomen és que, al capdavall, el cervell té un espai funcional limitat, així que uns aprenentatges milloren o simplement substitueixen altres aprenentatges anteriors. Sembla doncs que per aprendre noves associacions i funcions pot ser necessari oblidar altres anteriors ", assenyala l'investigador de la UPO.


Gran part d'aquest estudi ha estat realitzat amb ratolins manipulats genèticament, el que té poca aplicabilitat directa o indirecta a la clínica neurològica; però una part important del mateix ha estat dedicada al desenvolupament d'una substància química capaç d'activar aquesta ruta d'oblit sense necessitat de tan complicada enginyeria genètica. Aquesta última línia d'investigació, encara en desenvolupament, permetria, de completar-se satisfactòriament, ajudar l'eliminació de records no desitjats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH