El Santander, condemnat a retornar 600.000 euros a un matrimoni

|


L'Audiència Provincial de Barcelona ha dictat una sentència on considera que el Banc Santander va incomplir el seu deure d'informar de forma fidel i precisa sobre la possibilitat de patir pèrdues en el capital invertit a un matrimoni a qui va oferir "Valors Santander" per un valor de 600.000 €. Aquesta emissió de títols va acabar per causar pèrdues superiors al 40% en el valor del capital invertit.


El Santander va comercialitzar en 2007 aquest producte amb l'objectiu de captar capital per un valor de 7.000 milions d'euros entre els seus clients, destinat a finançar la participació de l'entitat en el procés d'adquisició del banc holandès ABN Amro.


Més de 129.000 clients de l'entitat presidida per la família Botín van subscriure aquest producte financer, extremadament complex i d'elevat risc, ja que oferia una rendibilitat inicial durant un temps -adquiriendo d'aquesta manera l'aparença d'un clàssic dipòsit bancari- abans de transformar-se de forma obligatòria en accions amb un preu fixat en el moment de l'emissió.


És aquí on resideix la major complexitat del producte, ja que era pràcticament impossible preveure, fins i tot per a experts professionals del món de les altes finances, quina seria l'evolució d'un determinat valor durant un període de temps que, en el cas de 'Valors Santander ', es va fixar en 5 anys.


Els clients que van adquirir aquest producte, gairebé sempre per expressa recomanació dels directors de les seves oficines habituals, van veure amb posterioritat com a l'octubre de 2012 s'intercanviava obligatòriament els seus valors per accions de l'entitat. Però el bescanvi es va fer respectant el valor de 12,96 euros per acció fixat en el moment de l'emissió dels 'Valors Santander' i no el valor real de l'acció en el moment de la conversió, situat per sota dels 6 euros - una disminució del 40% del valor de la inversió d'un dia per l'altre--.


FALTA D'INFORMACIÓ


Segons considera provat la sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona, aquesta possibilitat de patir pèrdues en el capital invertit no es va traslladar al matrimoni demandant, que pensava "estar contractant un producte sense cap risc, és a dir, on el capital estigués garantit". Un equívoc amb gravíssimes conseqüències en forma de pèrdues provocat per l'incompliment per part del Banc Santander de les "obligacions d'informació, diligència i transparència" que la normativa legal imposa a l'hora de comercialitzar productes financers complexos entre clients sense formació financera sòlida i específica .


Aquesta sentència de l'Audiència Provincial pot crear un precedent per als milers d'afectats. No només pel fet que constata la inadequació del producte ofert per a determinats perfils de clients sinó també perquè rectifica el criteri del Tribunal de Primera Instància, que inicialment havia eximit de responsabilitat al Banc Santander pel fet d'haver lliurat al matrimoni demandant el fulletó comercial registrat davant la CNMV.


L'Audiència considera, per contra, que el contingut d'aquest fulletó és manifestament insuficient per assegurar que un client no expert en matèria inversora pogués conèixer de forma inequívoca la veritable naturalesa i els riscos inherents a la compra dels 'Valors Santander'.


El Col·lectiu Ronda recorda que aquelles persones que hagin estat afectades per la venda d'aquest producte financer tenen fins a octubre d'aquest any per presentar demanda de nul·litat del contracte. A partir d'aquesta data només poden exigir judicialment compensacions en concepte de danys i perjudicis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH