El contracte temporal d'un mes, el més comú entre els joves catalans el 2015

|


El 94,5% dels contractes temporals determinats --sense tenir en compte els d'obra i servei- dels joves catalans menors de 30 anys no van superar els sis mesos de durada en 2015. A més, el de menys d'un mes va ser el més utilitzat amb el 62% del total de temporals.


Ho ha explicat la portaveu d'Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, Afra Blanco, aquest dimecres en roda de premsa, on ha assegurat que la precarietat i la temporalitat s'han "instal·lat" en les relacions laborals dels joves i que no es tracta d'un fet conjuntural, sinó que respon a un nou paradigma econòmic.


Segons les dades de l'informe 'Joves mes a mes' que ha presentat el sindicat, el 2015 es van realitzar 969.994 contractes temporals a menors de 30 anys: 416.763 (42,97%) van tenir una durada inferior a un mes; 290.475 (29,95%) van ser d'obra i servei; 127.847 (13,18%) entre un i tres mesos; 96.928 (9,99%) entre tres i sis mesos; i 34.470 (3,55%) i 3.511 (0,37%) van durar entre un i dos anys.


El contracte inferior a un mes es dóna amb més freqüència entre els joves de 20 a 24 (44,2%) i 25 a 29 anys (42,6%), que no entre els que tenen entre 16 i 19 anys (39% ), una cosa que per a Blanco desmenteix el "tòpic que aquest tipus de contracte es fa servir per als joves que entren al mercat laboral".


COMPARATIVA AMB 2007


Si es comparen les dades de contractació temporal juvenil amb els de 2007, s'observen molt poques diferències en la distribució del tipus de contracte, excepte en el de menys d'un mes, que ha augmentat 14 punts percentuals, en detriment del contracte d'obra i servei, que cau gairebé cinc punts, i els inferiors a sis mesos, que cauen uns nou punts percentuals.


A més, en 2007 es van formalitzar 241.128 contractes temporals més a menors de 30 que el 2015, una xifra que no s'ha vist compensada per un increment de la contractació indefinida.


Blanco ha assenyalat que l'alta temporalitat dels joves --que es dóna sobretot en el sector serveis-- està dificultant el seu desenvolupament personal i professional, alhora que els provoca una "desafecció" respecte al lloc de treball que fa que es impliquin menys a l'empresa.


EL "DRAMA" de la garantia JUVENIL


També ha criticat com s'ha dut a terme el programa europeu de la Garantia Juvenil per millorar l'ocupabilitat dels joves perquè creu que no s'ha adequat a aquells que tenen una alta formació però no poden accedir a llocs de treball on sigui necessària.


Considera que s'ha centrat en aquells joves que no tenen formació amb més cursos i menys ofertes de treball, i que hagués tingut més èxit si també s'hagués focalitzat en oferir llocs de treball que requereixin una alta formació.


"La Garantia Juvenil és un drama", ha afirmat Blanco per lamentar que molts joves no han pogut ser atesos malgrat haver-ho sol·licitat pel fet que molts programes s'hagin gestionat des del Govern central i que, en molts casos, hagin tingut un caràcter homogeni sense tenir en compte les necessitats laborals dels diversos territoris d'Espanya.


MINUT DE SILENCI AMB ÁLVAREZ


El sindicat ha celebrat un minut de silenci a les 12.00 hores per les víctimes dels atacs terroristes d'aquest dimarts a Brussel·les (Bèlgica), on ha participat el secretari general, Josep Maria Álvarez.


El minut de silenci també s'ha celebrat de manera simultània a la seu de CCOO i en moltes empreses de Catalunya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH