ERC reclama la devolució "immediata" dels papers de Salamanca

|


ERC ha presentat una proposició no de llei, per al seu debat en la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats, en què exigeix la devolució "immediata" dels Papers de Salamanca a la Generalitat.


"És evident que el Govern pretén blindar, mitjançant una actuació arbitrària i contrària a la llei, la requisa i mantenir l'oprobi de les víctimes. És important ressenyar que la llei ordena a la Generalitat ordenar i dur a terme el procés de retorn i localització dels hereus dels que van ser espoliats. malgrat tot això, hi ha a Catalunya la constatació d'ús polític del retorn de la documentació per part del PSOE i el PP ", sosté la formació.


En concret, la iniciativa ha estat registrada per al seu debat a la Comissió de Cultura. En ella recorda que el Govern ha de tornar a la Generalitat dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola i de creació del Centre Documental de la Memòria Històrica, que ja ha estat identificada i digitalitzada, en compliment dels acords de la Comissió Mixta Ministeri de Cultura-Generalitat de Catalunya de 2011 i 2013.


Al seu torn, reclama promoure una trobada amb el Govern de Catalunya per establir el procediment adequat per a fer efectiva la devolució de la documentació confiscada, a més de procedir a la devolució de la documentació confiscada requisada als municipis.


"Fa més de 75 anys de la partida de Barcelona de l'últim tren amb 35 tones de documents requisats a Catalunya en direcció a Salamanca. (...) La devolució encara no solament no s'ha dut a terme sinó que tot apunta que existeix la voluntat política d'entorpir, un cop més, el desenvolupament i compliment de la Llei 21/2005, de 17 de novembre, que així ho mana ", denuncia el republicà català.


SENSE RETORN DE DOCUMENTS DES 2011


De fet, sosté que l'última entrega de documentació data de l'any 2011 i, des de llavors, i malgrat els treballs realitzats per la Comissió Mixta Ministeri de Cultura-Generalitat de Catalunya, no s'ha dut a terme "cap altra devolució".


Així, recorda que el dia 27 de febrer de 2013, la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats va debatre i aprovar per 41 vots a favor i una abstenció una Proposició no de Llei presentada per Esquerra Republicana de Catalunya sobre la devolució de la documentació del arxiu General de la Guerra Civil Espanyola confiscada a Catalunya.


"La raó que va fer possible aquest acord tan majoritari, que fins i tot posava data per a la culminació del procés de retorn, radicava en l'acceptació per part del Govern que de forma recurrent es comprometia a terminis que, posteriorment, no es complien", afegeix.


Eritja es queixa que, tot i que la llei va ser aprovada el 2005, que les tasques de digitalització de la documentació van concloure al juliol de 2013, d'haver-se celebrat ja en l'última legislatura de govern del PP la convocatòria de la Comissió Mixta Ministeri de Cultura-Generalitat de Catalunya encarregada de l'assumpte, "han transcorregut 19 mesos i no s'han dut a terme els enviaments".


Paral·lelament, diu que a Catalunya "l'inconcebible retard" s'ha anat intensificant perquè molts documents no només pertanyen a institucions, sinó que també provenen de persones físiques, moltes d'elles en una edat molt avançada.


PRESSIONS DELS GOVERNS DEL PSOE I PP


En aquest sentit, diu que ja es van denunciar les "pressions" que al seu dia va rebre la ministra de Cultura del PSOE González-Sinde, des del seu mateix Govern, perquè no executés una part del retorn de la documentació pocs mesos abans de la celebració de les eleccions generals del mes de novembre de 2011 davant el risc electoral que això pogués provocar.


"O les mateixes declaracions del ministre de Cultura, José Ignacio Wert, reconeixent que no era bon moment el dur a terme el trasllat davant la celebració de les eleccions europees", postil·la.


Això sí, assenyala que, amb posterioritat, el ministre va manifestar a la premsa que tenia prevista la devolució de 238 caixes, 350 llibres i altres elements, una quantitat inferior a la reclamada per part de la Generalitat consistent en 546 caixes, 4.139 llibres, 259 cartells i altres documents.


El Govern espanyol addueix per no complir la sentència del Tribunal Constitucional emesa en el mes de gener de 2013 que avalava que la Generalitat percebés la documentació per restituir als seus propietaris lícits, "que alguns d'ells ja no existeixen.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH