Només un 28% dels malalts degeneratius ha rebut la prestació per dependència

|

DependènciaLa meitat de les persones que pateixen una malaltia degenerativa i que tenen algun grau de dependència no han rebut la prestació que els correspon. Només un 28 per cent l'han rebut.


Així es desprèn dels resultats d'un estudi elaborat per la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i la Neuroalianza, entitat que engloba a les principals associacions de pacients d'aquestes patologies, presentats recentment al Ministeri de Sanitat, que ha donat suport al treball.


L'estudi buscava analitzar l'elevat cost a què han de fer front els afectats per aquestes patologies i els seus familiars, que en la majoria de casos són els que s'encarreguen de la seva cura.


Per a això, van realitzar un total de 1.083 entrevistes a familiars o afectats entre setembre i octubre de 2015 i van constatar que el 58 per cent dels casos posseïen un certificat de discapacitat i un 56 per cent tenia reconegut algun grau de dependència (el 37% el grau tres). No obstant això, d'aquests només la meitat estava rebent algun tipus de prestació.


"Les famílies s'han convertit en les grans proveïdores de serveis de suport a cost zero per al sistema però amb un cost molt alt per a si mateixes", va destacar durant la presentació de l'estudi Lucila Finkel, membre de l'equip investigador de la UCM.


De fet, l'estudi mostra com només un 15 per cent dels enquestats reben algun tipus de prestació econòmica, dels quals el 69 per cent és per a cures en l'entorn familiar, el 28 per cent per a prestacions vinculades al servei i només el 3 per cent les rep per a una assistència personal.


Una situació que fa que fins al 39,5 per cent dels cuidadors admeti problemes econòmics com a conseqüència de la malaltia del seu familiar, que el 26 per cent asseguri que la seva vida personal s'ha ressentit i entre un 12-13 per cent hagi tingut de faltar a la feina amb freqüència i fins i tot canviar d'ocupació.23.000 EUROS DE MITJANA ANUALS PER A CADA FAMÍLIA


En total, l'estudi va concloure que aquestes patologies comporten un cost anual de 23.000 euros per als afectats i els seus familiars, que varia en funció de la patologia (dels 34.500 euros en el cas del ELA als 14.000 del Parkinson) i s'accentuen a mesura que avança la malaltia, arribant en alguns casos a duplicar o triplicar els costos inicials.


El major pes d'aquesta despesa se l'emporten els costos directes de la malaltia, que inclou els derivats d'objectes com cadires, subjeccions i barreres per al llit, el bany i altres activitats quotidianes (1.263 euros); accions com l'adaptació de l'habitatge o vehicles a la seva malaltia (4.263 euros); serveis com a proves mèdiques, ortopèdia o teràpia ocupacional (3.272 euros); i despeses mensuals destinats a pagar centres de dia o ocupacionals, medicaments, cuidadors o ajudes a domicili, que ascendeixen a 7.219 euros l'any.


Però a aquests també suma les despeses indirectes que la malaltia dóna en els cuidadors, que ascendeix a una mitjana de 7.248 euros anuals, incloent la pèrdua d'ingressos per les tasques de cura que exerceix, d'una mitjana de 453 euros al mes en comparació amb els que tenia abans de la malaltia; i les despeses derivades de les tasques que realitza, que ascendeixen a una mitjana de 151 euros mensuals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH