divendres, 22 de octubre de 2021

Un 55% més de primeres visites d'adolescents per dèficit d'atenció i hiperactivitat

|


Les primeres visites ateses en centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) del sistema sanitari públic català per trastorns de dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) d'adolescents entre 12 i 17 anys han augmentat un 55,2% entre 2010 i 2014.


Segons dades de la Conselleria de Salut, les primeres visites ateses en aquest grup d'edat per TDAH van passar de 939 a 2010-1458 el 2014, i les de menors de 12 anys, van augmentar però almenys, un 10%: de 2.071 el 2010 a 2.285 el 2014.


Els pacients en TDAH tractats amb fàrmacs a càrrec de la xarxa sanitària pública catalana van ascendir un 5,2% en els joves en un any -de 10.149 a 2.013-10.680 en 2014-, mentre que el tractament farmacològic es va reduir gairebé un 6% en el cas dels menors de 12 anys.


En declaracions a Europa Press, el psicòleg clínic José Ramón Ubieto, ha sostingut que "cada vegada més, escola,

pediatres i famílies diuen TDAH a dificultats i malestars infantils ", raó per la qual acudeixen als CSMIJ perquè confirmin aquesta sospita, el que pot succeir amb un diagnòstic simplista.


Ubieto, autor del llibre 'TDAH. Parlar amb el cos' sobre la subjectivitat del procés de comprendre aquest trastorn: "El TDAH és la primera manera d'anomenar una dificultat que té el nostre fill a l'escola, sense parar-nos a pensar en un problema conductual o d'adaptació en comptes d'una malaltia ".


Segons ell, la diferència del nombre de visites entre joves i nens es deu al fet que l'adolescència és un moment més delicat a nivell educatiu perquè és molt més complicat establir cert ordre en classe: "L'escola ha deixat en mans de la psicologia i la psiquiatria problemes que són educatius ".


RELACIÓ AMB LES NOVES TECNOLOGIES


El psicòleg ha alertat del risc que suposa un diagnòstic de TDAH emmascarat amb un problema educatiu perquè es responsabilitza a l'adolescent, fet que llança un missatge que "no ha de fer res perquè té una malaltia".


També s'ha relacionat l'augment d'aquestes dificultats amb l'aparició dels mòbils intel·ligents, videojocs i Internet perquè ofereixen una gran quantitat d'estímuls: "La nostra societat és hiperactiva: estàs mirant la televisió, 'whatsappeando' i donant-li a la consola".


ENTRE EL 5% I EL 10% DELS ADOLESCENTS


Segons la Conselleria de Salut, entre el 5% i el 10% dels menors de 18 anys pateix aquest trastorn, i els casos atesos en els CSMIJ han passat de representar un 14,84% el 2008 a un 23,46% el 2013 13.738 joves-.


El TDAH és un trastorn d'origen neurobiològic que s'inicia durant la infància i comporta un patró persistent de conductes de desatenció, hiperactivitat i impulsivitat -o 01:00 combinació-, que condicionen les funcions bàsiques de l'activitat diària, com l'aprenentatge o les relacions socials .


Segons Salut, el TDAH s'associa amb freqüència amb altres trastorns com els d'aprenentatge, el trastorn negativista desafiant o de conducta, d'estat d'ànim, l'ansietat o l'autisme, de manera que "és important un diagnòstic vàlid i específic del trastorn" , diferenciat de la comorbiditat.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH