El diagnòstic precoç del càncer de còlon cura al 90% dels pacients

|


L'especialista en Aparell Digestiu i president de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD), Miguel Muñoz-Navas, ha informat aquest dilluns que el diagnòstic precoç del càncer de còlon permet guarir-se al 90 per cent dels pacients.


"Gràcies al cribratge no només s'identifiquen les lesions existents de forma precoç, sinó que també s'evita que els pòlips es converteixin en tumors malignes. D'aquesta manera podem prevenir l'aparició de nous casos de càncer còlon i reduir la seva incidència", ha comentat l'expert.


A Espanya es diagnostiquen al voltant de 32.200 nous casos de càncer de còlon cada any, el que representa un 15 per cent del total dels tumors diagnosticats, sent actualment unes 90.000 persones les que pateixen aquest tipus de càncer.


Es tracta de la neoplàsia més freqüent tenint en compte els dos sexes alhora (és el segon en dones després del càncer de mama i el tercer en homes després del de pròstata i el pulmó), tot i que té un elevat percentatge de curació si es detecta en els primers estadis de la seva evolució.


"El càncer de còlon és dels pocs càncers que es poden diagnosticar precoçment, fins i tot abans que el pacient tingui símptomes. Per això cal que la població major de 50 anys o en grups de risc participi en els programes institucionals de cribratge", ha asseverat l'especialista de l'aparell digestiu i vicepresident de la FEAD, Fernando Carballo Álvarez.


REDUEIXEN LA MORTALITAT FINS A UN 30%


De fet, hi ha estudis que demostren que aquestes tècniques de diagnòstic redueixen la mortalitat entre un 15 i 30 per cent, ja que més del 70 per cent dels tumors detectats estan poc avançats i es poden curar, de manera que la prevenció activa a través dels programes de cribratge de càncer de còlon hauria de formar part dels hàbits de salut de la població.


En concret, el cribratge de càncer de còlon es realitza mitjançant el test de sang oculta en femta, de manera que si el resultat és positiu es completa amb una colonoscòpia. A més, segons les dades disponibles, un cop realitzat el test, només un 5 o un 8 per cent de les proves realitzades presenten risc i se'ls indica un pas més de control amb una colonoscòpia.


D'ells, entre un 40 i un 50 per cent presenten lesions tumorals o precanceroses que poden tractar durant la pròpia colonoscòpia.


"El cribratge de càncer de còlon és la mesura més efectiva per reduir la incidència i la mortalitat del càncer de còlon tant per cost, com per eficàcia i per la qualitat de vida que proporciona als pacients", ha argumentat el doctor Carballo, per insistir que els programes de cribratge de càncer de còlon permeten salvar unes 3.600 vides a l'any.


Ara bé, el càncer de còlon està estretament lligat a l'edat, ja que la majoria dels pacients amb càncer de còlon es diagnostiquen entre els 65 i els 75 anys tant en homes com en dones. Els casos que apareixen en edats més primerenques solen ser degut a una predisposició genètica.


Per aquest motiu, les persones amb familiars de primer grau (pares, germans, fills) amb pòlips o amb càncer colorectal tenen més possibilitats de desenvolupar-lo. A més de l'edat (les probabilitats augmenten a partir dels 50 anys) i dels antecedents familiars de càncer de còlon o de recte, és també un factor de risc el fet d'haver patit malaltia inflamatòria intestinal (colitis ulcerosa o malaltia de Crohn) o un altre tipus de tumor.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH