dijous, 29 de octubre de 2020

Preacord entre Salut i infermers per al decret català "compatible" amb el RD

|


El conseller de Salut, Toni Comín, ha arribat aquest dimecres un preacord amb els quatre col·legis professionals d'infermeria de Catalunya amb l'objectiu d'impulsar el decret català que protegirà jurídicament al col·lectiu però que, alhora, serà "compatible" amb el Reial Decret (RD) 954/2015 de prescripció infermera.


En roda de premsa Comín, la degana del Consell de Col·legi d'Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuixart, i la directora general d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària, Neus Rams, han presentat el preacord que Comín explicarà aquest dijous a la comissió de Salut del Parlament.


"El decret té la voluntat de perviure i que es mantingui dins el marc jurídic que determina el RD, malgrat que el nostre desacord en algun dels continguts fonamentals del decret és absolut", raó per la qual el Govern va recórrer el decret estatal, ha afegit Comín.


La voluntat del departament és aprofitar l'estret marge del RD per respectar-lo i, alhora, fer que s'acosti "el màxim possible a la praxi dels centres assistencials" i protegir la pràctica infermera, ja que en aquest moment està a les antípodes de fer-ho, en les seves paraules.


ACREDITACIÓ DE PROTOCOLS A PRESCRIPCIÓ COL·LABORATIVA


Pel que fa a la indicació autònoma, que queda limitada pel RD, el preacord estableix que no s'ha d'exigir "cap acreditació addicional" al fet d'estar graduat per poder dispensar aquells fàrmacs que no estiguin subjectes a prescripció mèdica.


En relació a la prescripció col·laborativa --la que es produeix entre metges i infermeres--, proposa la indicació i ús de tractaments subjectes a prescripció mèdica però mitjançant els "protocols i guies assistencials" que, de fet, ja existeixen a Catalunya.


En aquest sentit, "aclareix" perquè la identificació d'aquests protocols sobre el treball de les infermeres l'ha de fer el metge, ja que és el professional que normativament té la competència per fer-ho.


"Els responsables assistencials del centre han de garantir que es disposi d'aquests protocols i els membres dels equips assistencials han de saber utilitzar-los", ha subratllat Toni Comín.


Per garantir el coneixement d'aquests protocols els professionals d'infermeria han de rebre la "formació necessària" per tal d'obtenir una acreditació individual sobre el coneixement d'aquestes guies.


Precisament aquest punt és el que "sembla que permetrà salvar la legalitat de la proposta" de la Generalitat perquè la norma no sigui recorreguda pel Govern central.


COMISSIÓ AMB METGES I INFERMERS


A més es crearà una comissió de pràctica assistencial amb el departament de Salut, representat per l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas) i el consell de col·legis d'infermers i de metges, els que Comín vol incorporar posteriorment a l'acord.


Aquesta comissió tindrà la funció de determinar els àmbits de treball col·laboratiu i les pautes d'harmonització dels criteris d'aquests protocols que els centres assistencials han de complir.


Des del col·lectiu infermer, Núria Cuixart, s'ha mostrat satisfeta amb el preacord i ha sostingut: "No volem prescriure res que no ens toqui però volem prescriure tot allò que sigui necessari".


CRÍTICA AL DECRET ESTATAL


El RD ha deixat a aquests professionals "en situació d'inseguretat jurídica greu", pel que hi havia una necessitat molt gran d'una norma catalana que pal·liés aquesta situació insostenible, que no s'ha convertit en inseguretat clínica dels pacients per la seva responsabilitat, segons Comín.


Ha titllat d'absolutament inadequats la definició que fa el RD de la prescripció infermera perqu i "no té pràcticament res a veure amb la praxi assistencial del sistema sanitari", el que demostra la "greu irresponsabilitat" del Govern espanyol, en les seves paraules.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH