dimarts, 1 de desembre de 2020

Néts de catalans a EUA: Com obtenir la nacionalitat espanyola?

|


Les persones canvien de llar a tot el món. Milions de persones es mouen per ports i aeroports diàriament, a través de fronteres vigilades i fronteres il·legals, i un percentatge d'elles van en camí cap a una destinació nova però desconegut al quin diran "llar". Aquests desplaçaments de persones estan canviant el teixit social d'una gran quantitat de nacions.


Durant finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX, molts europeus es van desplaçar de manera massiva cap al continent Americà. Durant aquest període gairebé quatre milions d'espanyols es van desplaçar de manera massiva cap als Estats Units.


"Lou Piniella, de Tampa, Florida, ocupa un lloc privilegiat en la història esportiva dels EUA, pels seus èxits durant tres dècades com a jugador i" manager "en les Grans Lligues del beisbol. Donen Albert, de Monterey, Califòrnia després dels 20 anys (1986-2006) que va exercir com a alcalde de la seva ciutat natal, és una figura gairebé llegendària. Ralph Abascal, de Sant Leandre, Califòrnia, és un autèntic heroi entre els defensors dels drets humans a Califòrnia; com a advocat tenaç i astut va ser l'artífex de l'estratègia legal que per fi va aconseguir la prohibició de l'ús del mortífer pesticida "DDT" en l'estat. Carmen Fariña, de Nova York, en l'actualitat dirigeix el sistema d'escoles públiques de la seva ciutat, el més gran i complicat del país. Què tenen en comú aquestes eminents persones nascudes al llarg i ample dels EUA? "


Tal com afirmen els autors del fragment anterior, James D. Fernández i Luis Argeo, coautors del llibre "Immigrants invisibles" tots ells són descendents d'espanyols.


I la soca de descendents espanyols no limita el seu talent únicament a l'àrea política, grans artistes com Pau de l'Horta, Luis Miguel, Hillary Swank i Martin Sheen, per nomenar alguns, són descendents d'espanyols nascuts als Estats Units. Així com hi ha diversos descendents d'espanyols que han aconseguit fer-se amb una carrera destacada a Amèrica del Nord, ells són només la punta de l'iceberg d'una diàspora molt més profunda.


Avui en dia són moltíssims els casos de néts o descendents d'espanyols d'aquelles onades d'emigració que estan dispersos al llarg de tot el territori nord-americà.


Molts d'aquests descendents tenen el dret a optar novament per la nacionalitat espanyola. Per a les persones que no tenen descendència espanyola el procés pot arribar a ser una mica llarg i complex.


Després de viure cinc anys es pot sol·licitar una residència permanent, i després de deu es pot optar a la ciutadania. En tots els casos sempre s'exigeix demostrar que es compta amb els mitjans econòmics necessaris per a poder mantenir-se dins del territori espanyol, a més de demostrar bon comportament durant tota la seva estada.


Sona a molt de temps, però hi ha excepcions en les que es pot optar per la ciutadania en menys temps, sempre que els avis o els pares siguin espanyols, el recomanable és llegir detingudament les normes i casos que s'exposen a la secció de nacionalitat espanyola del Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació.


Per a aquells néts de catalans, o en general d'espanyols que viuen a Amèrica del Nord, són diversos els requisits que el registre civil exigirà en cas d'optar per la ciutadania. En general, quan es tracta d'aquest tipus de tràmits cal presentar documents civils de naixement, matrimoni, defunció entre d'altres legalitzats per via diplomàtica i traduïts a l'espanyol.


A vegades, tot i ser ciutadà espanyol vivint a Estats Units és necessari mantenir els papers en ordre, sobretot per garantir la possibilitat que la descendència pugui optar a la seva ciutadania. Per a aquests casos també és exigit tenir tots els documents civils en ordre i postil·lats, és a dir legalitzats per via diplomàtica.


És comú que aquest tipus de processos porti força temps, però als Estats Units hi ha serveis com els que presta postil·li que són claus a l'hora de començar a posar tots els papers en ordre.


Tot i que de vegades pot ser complex i ser molt llarg, els descendents de catalans als Estats Units haurien de buscar de tenir sempre al dia la seva documentació i regularitzar la seva ciutadania, ja que la mateixa representa un actiu intangible de moltíssim valor.


Han estat molts els que han emigrat fora d'Espanya, però també hi ha una gran porció de descendents que desitgen tornar a les seves arrels, que volen tornar a La Pàtria i tenir clars tots els processos és clau per aconseguir l'objectiu.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH