Catalunya va tancar 2015 amb un dèficit quatre vegades més gran del fixat

|


(Foto: Junts Pel Sí / Facebook)


Catalunya va tancar el 2015 amb un dèficit del 2,7 per cent del PIB. Aquesta xifra quadruplica l'objectiu del 0,7 establert per a les CCAA.. A Catalunya la segueixen, per aquest ordre, Extremadura (2,64%), Múrcia (2,52%), el País Valencià (2,51%) i Aragó (2,13%), segons les dades del Ministeri d'Hisenda fetes públiques aquest dijous.


Només Galícia (0,57), Canàries (0,54) i País Basc (0,69) van complir l'objectiu.


Entremig, però per sobre del 0,7 compromès, es van situar Andalusia (1,13), Astúries (1,53), Balears (1,52), Cantàbria (1,38), Castella-la Manxa (1,67 ), Castella i Lleó (1,33), Madrid (1,36), Navarra (1,28) i la Rioja (1,13).


De mitjana, el 1,66%, una dada que segons el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, millora el dèficit amb què les autonomies van iniciar la legislatura, del 3,35%, però que és "insuficient".


Les xifres han estat revisades en la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics del Govern, que ha presidit el president en funcions, Mariano Rajoy.


Després de l'anàlisi, el Govern obligarà a les CA que incompleixen a aprovar un acord de govern de no disponibilitat per garantir que els recursos de finançament que rebran aquest any no serveixin per finançar nova despesa, sinó el que ja està previst i s'estan executant aquest any.


"No es tracta d'instar al fet que retallin sinó al fet que no augmentin la despesa pública sobre el que ja estan fent", ha dit el ministre en roda de premsa, en què ha recordat que les autonomies van a rebre aquest any 10.000 milions d'euros més dels pressupostos generals de l'Estat que el 2015, entre el sistema de finançament i la liquidació del sistema de finançament de 2014, que els és favorable.


A més, es farà públic mensualment el compliment de la regla de despesa per part de les autonomies, aquesta obligació de no gastar més del que s'ingressa, per la qual cosa els interventors dels governs regionals hauran d'informar també mes a mes a Hisenda.


COMPAREIXERÀ A LA COMISSIÓ D'HISENDA


Cristóbal Montoro ha assegurat que compareixerà davant la Comissió d'Hisenda del Congrés, a petició pròpia, per explicar aquests plans i dades: "Hem d'adoptar mesures per aquesta desviació massa significativa (de les CCAA), seguint la recomanació que és ja advertència de la Comissió Europea el 9 de març".


El ministre ha assegurat que amb aquestes dues exigències es compleix la Llei d'Estabilitat Pressupostària i ha assegurat que no serà necessari donar altres passos, com la intervenció dels comptes de cap comunitat.


EVOLUCIÓ PER AUTONOMIES


La Generalitat va tancar 2015 amb un dèficit gairebé quatre vegades per sobre del permès i per sobre del que va tenir en 2012 (2,26%) i 2013 (2,13), tot i que partia del 4,11% de l'any 2011.


Pel que fa a la Comunitat Valenciana, també ha empitjorat els tancaments dels anys anteriors a l'acabar al 2,51, si bé en 2011 va tancar amb un dèficit del 4,95; el 2012 era al 3,84%, va baixar al 2,17 el 2013 i va pujar al 2,49 el 2014.

En el cas d'Extremadura, ha anat empitjorant el dèficit amb el pas dels anys. El va reduir a 1,05 l'any 2012 i al 0,98 el 2013, però va pujar al 2,51 i al 2,64 en els dos exercicis següents.


Múrcia, per la seva banda, ha anat paulatinament reduint el dèficit i ha passat del 4,7 de 2011 al 2,52 de l'any passat, malgrat quedar també per sobre de l'objectiu.


A l'altre extrem es troben les regions que compleixen. Canàries és la que ho fa amb més comoditat, que també partia en 2011 d'un dèficit menor que la resta, del 1,54%; el segueix Galícia, que el 2011 presentava un dèficit del 2,22, i el País Basc, que ha baixat des del 2,71 de fa quatre anys.


BON DADA DELS MUNICIPIS


Pel que fa a les corporacions locals, ha reconegut "el gran mèrit" que han passat del dèficit al superàvit en aquesta legislatura. "Han fet un gran servei. Hi ha més de 8.100 ajuntaments i presenten aquest saldo tan positiu, vol dir que no per tenir un nombre d'administracions és incompatible amb estar sanejat a Espanya ", ha dit.


I ha aprofitat per llançar un missatge als que encara estan a l'oposició: "Quan alguns pretenen suprimir entitats tan sanejades, es podien fixar en altres", ha dit el ministre, en un missatge contra la supressió de les diputacions plantejada per PSOE i Ciutadans en el seu pacte per formar govern, o l'interès per reduir el nombre de municipis. "s'ha parlat de 4.000", ha apuntat Montoro.


Malgrat aquesta bona situació financera, el ministre ha rebutjat que els municipis no hagin de complir la regla de despesa, petició del president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, el socialista Abel Caballero, alcalde de Vigo.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH