dijous, 25 de febrer de 2021

L'apnea del somni serà la malaltia respiratòria "més important" de 2016

|

Apnea


Experts reunits a la XXIV Reunió Anual de la Societat Espanyola del Somni (SES) han alertat que l'apnea del son, que actualment afecta el 25 per cent dels adults i al 6 per cent dels nens, va ser la malaltia respiratòria "més important" del 2016 i la seva prevalença augmentarà un 4,2 per cent en els propers deu anys.


Per això, i amb el lema 'Llum de dia i son nocturn: connexió saludable', els especialistes han destacat la importància que es produeixin "canvis urgents" en l'abordatge d'aquesta malaltia. I és que, tal com ha advertit el cap de Medicina Respiratòria de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (Lleida), Ferran Barbé, hi ha "dèficits" en l'àmbit de la investigació de l'apnea del son ia nivell assistencial.


En concret, i a nivell de la investigació de la malaltia, Barbé ha assegurat que el "principal desafiament" consisteix a construir grups d'investigació "punters i creatius" que facin que el coneixement avanci. "Hi ha a Espanya una falta d'estímul per a promoure recerca de qualitat: hi ha molts inconvenients i moltes traves perquè els grups de recerca es consolidin i perquè els investigadors tinguin continuïtat. Estem travessant una època de poques facilitats per a la investigació, i també en somni", ha asseverat.


De fet, prossegueix, se segueixen dedicant a la recerca en son les mateixes persones que fa vint anys i, a més, hi ha una "gran dificultat" per trobar relleus generacionals. Una situació que, al seu parer, va tenir un cost.


També en el vessant assistencial s'apunten alguns reptes "urgents a superar". Un dels més importants és la gestió del procés per part d'Atenció Primària i per part d'Infermeria. "Hem d'afavorir la incorporació d'aquests nivells assistencials i professionals a la gestió de l'apnea del son. Fins que la Medicina de Família no estigui involucrada en l'atenció als pacients amb apnea del son, aquest problema seguirà tenint una repercussió sociosanitària marginal i poc impacte a nivell de polítiques i estratègies sanitàries", ha recalcat l'expert.


Segons la seva opinió, el problema "principal" rau en el manteniment d'un model d'atenció de l'apnea del son que preval la superespecialització. "Si la gestió de l'apnea del son segueix estant exclusivament en unitats especialitzades, no anem a avançar: és com si la diabetis la haguessin de atendre únicament els endocrinòlegs o la tensió arterial la hauria de controlar exclusivament el nefròleg", ha postil·lat.


UN NOU MODEL


Així mateix, i amb l'objectiu de canviar aquesta situació, el Ferran Barbé ha apostat per trencar barreres a "molts nivells", considerant necessari un canvi de paradigma i de forma d'actuar.


"Des de les Unitats del Son transferir tasques i funcions a Atenció Primària es viu i es veu com una amenaça, quan és tot el contrari: és una oportunitat, és la millor manera de que la unitat realment pugui créixer, pugui exercir i treballar, crear una xarxa, pugui tenir impacte o pugui tenir més recursos", ha argumentat.


El nou model proposat deixa a les Unitats Especialitzades en Somio amb la funció de liderar el procés al seu territori, i tenir metges de Família ben formats, que sàpiguen sospitar la malaltia, que tinguin mitjans per poder diagnosticar-la i tractar-la. Aquestes unitats haurien d'assumir fonamentalment aquells casos de major complexitat, els que presentin major gravetat i/o que presentin altres comorbiditats associades.


"Va a tenir un desenvolupament molt important en aquest àmbit i el seu paper és essencial en l'abordatge de l'apnea del son. Igualment, s'inclou en aquest entramat a les empreses proveïdores de serveis de teràpies respiratòries domiciliàries, que són clau, perquè formen part del sistema que sustenta l'atenció de l'apnea del son, havent de tenir un paper actiu en el procés assistencial i involucrant profundament en la gestió del procés", ha tancat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH