dissabte, 7 de desembre de 2019

S&P manté el 'rating' d'Espanya en BBB+ tot i la incertesa política i el dèficit

|


L'agència de qualificació creditícia Standard&Poor's (S&P) ha mantingut el ràting del deute sobirà 'BBB +' d'Espanya amb perspectiva 'estable' "tot i la incertesa política i del desafiament que suposa el dèficit". Aquest ha tancat l'any en el 5,16% del PIB.


S&P, que va elevar en un esglaó el 'avaluació' d'Espanya el passat mes d'octubre per l'èxit de les reformes en l'economia, ha tornat a valorar de forma positiva el "fort" acompliment de l'economia espanyola en comparació amb la resta de països de l'eurozona.


En aquest sentit, S&P ha indicat que, tret que es produeixi una derogació de les reformes, el ritme actual de creixement econòmic i creació d'ocupació continuarà durant els propers anys. A més, no preveu que el PIB d'Espanya arribi al nivell anterior a la crisi fins l'any que ve.


No obstant això, l'agència ha advertit que la "prolongada incertesa política" pot suposar riscos a la baixa per les seves perspectives de creixement, ja que el nou Executiu haurà de realitzar un major ajust pressupostari després de la "gran desviació" del dèficit el 2015.


Pel que fa a la relació del Govern central amb les autonomies, l'agència preveu que la tensió s'atenuï "gradualment", davant del que ha assegurat que Catalunya "continuarà formant part d'Espanya". De no ser així, l'agència ha advertit que les perspectives econòmiques es debilitarien.


Malgrat això, S&P ha advertit que continua el risc d'un desviament pressupostari "crònic" en les autonomies, conseqüència tant d'una "falta de disciplina" de despeses com la "rigidesa del sistema financer espanyol responsable de la redistribució dels recursos fiscals".


INCERTESA A LES REFORMES


Una altra de les incerteses "significatives" a què fa referència l'agència de qualificació és la possibilitat que els pròxims governs no "mantinguin" o ni fins i tot "augmentin" el ritme "rècord" de reformes que s'han implementat al país des del any 2010.


"No està clar què implicaria un possible canvi futur de tendència política per a la principal debilitat d'Espanya, la seva alta taxa de desocupació", ha avisat l'agència, que ha recordat que l'actual taxa d'atur, situada al 20,9%, continua sent la segona més alta en el conjunt de la Unió Europea.


Així mateix, l'agència ha destacat la dualitat del mercat laboral espanyol, amb uns treballadors temporals "desprotegits" davant els contractes indefinits. En aquest sentit, l'agència ha destacat que el cost de les cotitzacions a la Seguretat Social supera el 20% de les despeses laborals totals, el que segons la seva opinió suposa una "limitació" de flexibilitat econòmica.


RISC DE "RELAXACIÓ" FISCAL


D'altra banda, l'agència ha advertit que Espanya haurà de realitzar un major ajust pressupostari si vol complir el seu objectiu d'estabilitat.


En aquest sentit, l'agència preveu una consolidació fiscal "considerablement" més lenta, davant del que preveu que Espanya arribarà a un dèficit del 3,2% el 2016, com a conseqüència del "lent progrés" per estrènyer el dèficit de la seguretat social, la qual que en part reflecteix que "la majoria" del recent augment d'ocupació s'ha produït amb contractes temporals.


"Les nostres previsions relativament conservadores reflecteixen la incertesa en els plans fiscals del futur Govern, en vista de l'actual Parlament indecís, inclosos els riscos d'un canvi de política cap a un ritme més relaxat de consolidació fiscal", ha explicat.


Així mateix, S&P ha indicat que la dada final de dèficit de 2015 posa de manifest que la posició fiscal va ser "acomodada", davant del que ha destacat l'augment de despesa de les autonomies, que s'ha relacionat en part amb la celebració d'eleccions.


L'agència també ha vinculat l'augment de dèficit amb la decisió del Govern de retornar la paga extra als funcionaris de cara a les eleccions, a més de "la inclusió de BFA --la matriu de Bankia-- dins el perímetre del Govern central".


Pel que fa a la rendibilitat dels bancs espanyols, l'agència ha destacat que millorarà encara que de forma "modesta", donada la "dificultat de mantenir guanys en un context de baixos tipus d'interès" i davant la creixent competitivitat.


No obstant això, S & P no preveu que el Govern hagi de fer front a despeses fiscals addicionals relacionats amb el sistema bancari, davant del que ha indicat que la seva exposició a actius problemàtics "continuarà reduint-se".


PERSPECTIVA 'ESTABLE'


Davant el manteniment de la perspectiva 'estable' de l''avaluació' espanyol, l'agència ha indicat que reflecteix la seva opinió que l'impuls de recuperació econòmica continuarà, el que al costat d'una consolidació gradual pressupostària, "equilibrarà els riscos de la incertesa política" .


A més, l'agència ha considerat que es produirà una continuïtat "general" en la política del pròxim Govern i que els esdeveniments polítics a Catalunya "no debilitaran" la confiança dels inversors.


D'aquesta manera, S&P ha apuntat que consideraria elevar el 'avaluació' d'Espanya si es produeix un creixement del PIB més gran de l'esperat o si el dèficit pressupostari es redueix "significativament".


Per contra, l'agència ha advertit que consideraria rebaixar el ràting a Espanya si el creixement de la seva economia cau per sota de les seves expectatives, el mercat laboral no continua millorant o si la política monetària de l'eurozona no aconsegueix contenir la pressió d'una deflació.


Aquesta confirmació de l''avaluació' d'Espanya té lloc un dia després que l'agència de qualificació rebaixés les seves expectatives de creixement per a l'economia espanyola el 2016 i 2017, quan preveu que el PIB creixi un 2,6% i un 2,5%, respectivament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH