Jutges per a la Democràcia acusa el CGPJ de "sectarisme" en els seus nomenaments

|

jutgesJutges per a la Democràcia ha expressat la seva protesta davant la "reiteració" de nomenaments del Consell General del Poder Judicial que "incompleixen de manera manifesta" els principis de major mèrit i capacitat, per centrar-se en preferències merament ideològiques.


Ho ha fet amb motiu del nomenament, per part del CGPJ, d'Antonio Recio com a nou president de l'Audiència Provincial de Barcelona. A aquesta plaça optava també la magistrada Àngels Vivas, que ha obtingut vuit vots enfront dels 10 de l'altre candidat, al que s'han d'afegir tres abstencions.


"Entre les dades objectives de cada aspirant per optar a la referida plaça s'evidencien diferències notables", ha manifestat Jutges per a la Democràcia en un comunicat. "Àngels Vivas té una antiguitat de 33 anys i està en el lloc 159 de l'escalafó, l'altre candidat compta amb una antiguitat de 25 anys i està en el lloc 1.359 de l'escalafó. En la carrera judicial resulta notori que una diferència escalafó de 1.200 llocs és d'enorme rellevància ", ha explicat l'associació, entre altres motius.


DISCRIMINACIÓ DE GÈNERE


Jutges per a la Democràcia, la disparitat en els mèrits objectius s'ha vist acompanyada per una clara "discriminació de gènere". "La presència de dones és majoritària a la judicatura (el 52%), però segueix sent molt minoritària en l'accés als càrrecs judicials. De fet, el 85% de les presidències d'Audiències Provincials està ocupada per homes i aquesta situació no va a canviar amb decisions arbitràries com la que s'ha adoptat ", ha assegurat.


Segons Jutges per a la Democràcia, davant de qualsevol dubte en la ponderació dels mèrits de cada aspirant, el més proporcionat hagués estat acordar l'accés d'una dona per al càrrec, a la vista de la discriminació institucional existent, com estableixen els propis acords interns del CGPJ. "Amb més raó s'hauria d'haver adoptat aquesta decisió davant els mèrits objectius superiors d'Àngels Vivas, que és una magistrada de gran prestigi professional, molt respectada per la seva qualitat tècnica-jurídica i una de les primeres dones que va accedir a casa nostra a la judicatura", ha opinat.


MOSTRA DE SECTARISME


"La decisió és una mostra més del sectarisme en matèria de nomenaments d'aquest CGPJ, que opta a la majoria dels casos per designacions de marcat perfil conservador, sense fer una valoració estricta de les capacitats professionals", ha considerat Jutges per a la Democràcia. Es tracta, en la seva opinió, d'un CGPJ "dissenyat per l'exministre Gallardón", que va posar al davant de Carlos Lesmes com a home de màxima confiança política i que està actuant segons el guió previst.


"Probablement a Àngels Vivas tampoc se li ha perdonat ser una magistrada de perfil progressista, ni les seves opinions sobre la situació a Catalunya", ha afegit.


"Des Jutges per a la Democràcia vam expressar que aquesta decisió ens sembla especialment greu, per la qual cosa anem a preparar la impugnació d'aquest acord. Així mateix, anem a contactar amb diferents organismes públics i amb les més diverses organitzacions socials per posar de manifest la intensa discriminació de gènere que es viu a la nostra judicatura ", s'ha queixat l'associació i, a més, ha instat els grups parlamentaris perquè en la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats requereixin explicacions a Carlos Lesmes en la seva pròxima compareixença.


"Ens sembla especialment lamentable que una institució judicial que hauria de ser exemple d'igualtat, equanimitat i no discriminació estigui sent especialment coneguda per tot el contrari", ha finalitzat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH