Pla d'ajust retornat per Hisenda al Govern català per tenir ingressos irreals

|

hisendaEl pla va ser remès per la Generalitat al departament de Cristóbal Montoro abans de la visita que li va fer Oriol Junqueras.


I aquest mateix dia, van reconèixer en roda de premsa que havien constatat algunes diferències en relació amb l'esmentat pla d'Estabilitat per a aquest exercici.


Finalment, el document va ser retornat a la Generalitat amb nombroses anotacions perquè duguin a terme les correccions oportunes en les xifres. Fonts del Govern català van confirmar a Europa Press que les modificacions en les xifres s'estan duent a terme a mesura que avancen els contactes amb el Ministeri, però van precisar que no es tracta d'una devolució del document com a tal, sinó que aquest és dinàmic.


Aquestes fonts van explicar que el pla que han presentat passa comptes catalanes al dèficit previst per al present exercici del 0,3 per cent i no es tracta tant d'un document escrit, com de les taules amb les xifres de les diferents partides que, van insistir, es van modificant segons van parlant amb el Govern central, amb el qual la comunicació tècnica és permanent.


Les comunitats autònomes adherides a algun dels mecanismes de finançament creats per Hisenda han d'elaborar plans d'ajust amb mesures que assegurin el compliment dels objectius d'estabilitat, així com que podran tornar els préstecs. Totes les autonomies negocien amb el Ministeri els continguts, tant les previsions d'ingressos com les despeses i els ajustos necessaris.CONTROLAR LA DESPESA


Precisament el dèficit que van registrant any a any els comptes catalanes és una de les coses que preocupen al Ministeri d'Hisenda ja que acumula una part molt important del dèficit de totes les autonomies. De fet, han tancat 2015 amb un dèficit del 2,7 per cent, que gairebé quadruplica el previst per a aquest any que era del 0,7. I això, malgrat el estricte control que el Ministeri d'Hisenda va anunciar que anava a dur a terme dels comptes catalans.


És la CA que ha registrat un major dèficit públic tant el 2014 com el 2015, el 2013 va estar entre els quatre més alts de totes les autonomies i en 2012 va ser el tercer més elevat.


Tot i això, fonts de l'Executiu han explicat a Europa Press que aquests ajustos en les xifres no tenen per què implicar més retallades, sinó que el que es pretén és major eficiència en la despesa. El mateix Montoro va exposar el dijous, en presentar el tancament de l'exercici 2015 i la desviació del dèficit públic, que les CCAA no tenen per què portar a terme noves retallades de despesa.


Segons el ministre, per aconseguir l'objectiu de dèficit de 2016 serà suficient amb que les autonomies no destinin els nous recursos a incrementar les despeses i es cenyeixin al que ja pressupostat per a aquest exercici. Aquest va ser l'objectiu de la carta que enviï el titular d'Hisenda a totes les CCAA instant-los que no aprovin cap disponibilitat més de despesa.


A més, Hisenda defensa que en 2016 les CCAA disposaran de més fons per l'increment de l'activitat, el creixement econòmic i la liquidació de 2014, que és positiva per a aquestes i suposarà un repartiment de 7.400 milions d'euros, dels quals 1.400 milions seran per a Catalunya. Tot i que aquesta CCAA ja ha rebut una part a compte, 350 milions d'euros, per a pal·liar els seus problemes de liquiditat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH