La responsabilitat del dèficit de les comunitats autònomes

Alejandro de Diego Gómez

Secretari d'Administració Local.

El ministre Montoro va presentar els comptes sobre el dèficit públic del 2015 que va tenir una desviació del 0,96% sobre l'objectiu marcat, per culpa, fonamentalment, de la Seguretat Social i de les comunitats autònomes, mostrant-visiblement enfadat amb aquestes últimes i anunciant que prendrà les mesures legals al seu abast, tot i que és una situació que no hauria de sorprendre.


El 2012 el Govern va crear el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) com a suport a les comunitats autònomes per atendre els venciments dels seus deutes financers, i ha de aprovar un pla d'ajust el seguiment estaria a càrrec del Ministeri d'Hisenda. A aquest FLA es van adherir 9 Comunitats (Andalusia, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Múrcia i València), totes elles, excepte Canàries en 2010, ja reiteradament incomplidores. Doncs bé, tot i injectar-més de 16.600 milions, a excepció d'Astúries, les altres 8 comunitats van ser les úniques de tot Espanya que van incomplir amb l'objectiu de dèficit.


El 2013 es prorroga el FLA amb les mateixes comunitats, dotant-lo amb 23 mil milions. I en aquesta ocasió 5 de les 9 (Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Múrcia i València) tornen a incomplir.


En 2014 es dota amb 23 més mil milions, sumant-se a les anteriors Extremadura, i en aquest cas, excepte Canàries, van tornar a incomplir totes.


El 2015 es destinen 17.600 milions més que van anar a parar precisament a les 5 Comunitats reiteradament incomplidores (Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Múrcia i València), i com pareceya costum, tornen a incomplir en aquest exercici.


També en 2015 es crea el FLA Social per atendre les obligacions derivades de convenis subscrits per les comunitats amb entitats locals en matèria de despesa social, dotant-lo amb més de 683 milions. I qui s'apunten ?, doncs 4 de les 5 Comunitats reincidentemente incomplidores (Castella-la Manxa, Catalunya, Múrcia i València), a més de 3 habituals del FLA i, la majoria insistentment incomplidores (Andalusia, Aragó i Balears) i Extremadura, que porta dos exercicis en vermell. Doncs bé, totes elles tanquen l'exercici per sobre de l'objectiu de dèficit.


2015 sembla un bon any per destinar diners a les comunitats autònomes, ja que també en ell es posa en marxa el Fons de Facilitat Financera, dotat amb més de 10.890 milions, destinat al finançament de les desviacions de dèficit d'anys anteriors. I aquí s'apunten totes les que no són al FLA (excepte Madrid, Navarra i el País Basc), és a dir, 9 en total. I, excepte Canàries i Galícia, totes incompleixen l'objectiu marcat.


Amb tot això sembla poc creïble l'enuig, i molt menys la sorpresa, del ministre Montoro davant d'una situació que es repeteix any rere any. Està clar que les comunitats incomplidores en general i les reincidents en particular sembla que són les culpables de la desviació de l'objectiu de dèficit, però gran part de la responsabilitat li correspon al Ministeri d'Hisenda com a encarregat del seguiment dels plans d'ajust. Isi cap s'ha espantat davant les amenaces del ministre és no només pels incompliments reiterats sense conseqüències, sinó perquè en l'horitzó espera una nova edició dels fons de finançament amb una dotació aprovada per al primer trimestre de 2016 de més de 5.800 milions per el FLA i 280 milions per al de Facilitat Financera, als quals ja s'han adherit totes les comunitats excepte Castella i Lleó i les de règim foral, sense que sembli que tampoc ara haver incomplert els vagi a acarrearconsecuencias.


El que és greu, més quan vivim en l'era de la transparència, és que sabem a on va tot aquest dineropero ningú explica a què destinen les comunitats autònomes els fons que haurien de dedicar a complir les seves obligacions, perquè tot i injectar-los grans quantitats per fer enfront del seu deute financer però no poden pagar-los compromisos en serveis socials adquirits amb els seus ajuntaments, o no poden finançar la desviació del dèficit, ja que és necessari la dotació de sengles plans específics de finançament per a això. Per què?


Podem imaginar-nos el que s'hagués pogut fer a Espanya amb els aproximadament 98 mil milions destinats des de 2012 a rescatar les comunitats autònomes si la seva actuació s'ha d'ajustar als principis d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera? Per això està bé enfadar-se i identificar els culpables, però l'única manera de reconduir aquesta situació i adoptar mesures amb l'autoritat suficient és assumir la responsabilitat que li correspon al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, a qui Brussel·les li passarà la factura de la festa que finalment acabarem pagant els de sempre.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH