El Sabadell recomana els seus hipotecats per que paguin més

|


CatalunyaPress.- L'Associació d'usuaris de bancs, caixes i assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE) ha acusat aquest dilluns al Banc Sabadell "d'estafar" als seus hipotecats al "canviar la clàusula sòl a interès fix per seguir pagant de més", tot i defensar el seu president, Josep Oliu, la "transparència" i la "legalitat".


Oliu, ha escrit l'associació en un comunicat, va eludir respondre sobre la campanya ofertes privades abusives als seus hipotecats detectada per ADICAE. "Conscient que la macrodemanda d'ADICAE i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ‘tombaran’ l'abús, Sabadell s'està apressant a eliminar les seves clàusules sòl assegurant-se a canvi que seguirà guanyant aquests ingressos illegítims", ha explicat.


Així doncs, el banc recomana canviar el tipus d'interès variable (euríbor) per un tipus fix "amb un doble engany", en opinió de l'associació, ja que l'entitat financera omet al client que és "víctima" d'una clàusula sòl que li impedeix beneficiar-se de les baixades de l'euríbor, i "l'atemoreix" amb unes segures i imminents pujades de l'euríbor. I tot això malgrat que, segons Oliu, no esperen un canvi de tendència en un període curt.


Per exemple, explica ADICAE, un consumidor que va contractar la hipoteca al 0,75% de diferencial més euríbor i que avui revisés la seva hipoteca hauria d'abonar un 0,738% (euríbor al -0,012). Però el fet de tenir clàusula sòl, fixada al 2,5%, significa que està pagant un 1,76% més del que li correspon.


Ara, el Sabadell li proposa canviar l'actual i fraudulent 2,5% a interès variable per un 2,15% a tipus fix, on el ‘sòl’ desapareix a canvi de seguir pagant un 1,41% més del que va signar. "El que el Sabadell ‘ven’ com un favor és un abús sense cap dubte", assegura.


L'associació, que està rebent nombrosos casos d'afectats, recomana no acceptar aquestes ofertes i consultar a un expert independent i sense ànim de lucre com ADICAE, doncs cada vegada jutjats dicten més la fi de la clàusula sòl i la devolució de tot l'import cobrat de més, tal com s'espera que confirmin els citats processos judicials.


MÉS COMISSIONS I EL FRAU DE LA CAM


D'aquesta manera, Oliu va justificar l'encariment de les comissions (17%), tendència que anirà a més: "Els accionistes no poden estar suficientment ben remunerats fins que el rendiment dels bancs que estan en el sistema superi el 10% (ara en el 7,3%). Estem en el camí del restabliment d'unes taxes, unes comissions i un interès que són els adequats per al negoci bancari". A més, "la banca està rendint un servei social molt important en tot el que són serveis de pagament i alguns altres que encara no es cobren".


En canvi, ADICAE lamenta que el president del Sabadell no li va contestar sobre les herències de la CAM (Caixa d'Estalvis del Mediterrani). "Malgrat quedar-se amb tot el seu negoci i clients per 1 euro, no es responsabilitza de fraus com les quotes participatives de la CAM, deixant clar que hi ha clients de primera i de segona, com els 54.000 afectats per les quotes de la CAM", finalitza.


EL SABADELL: UN BANC "DE ARMAS TOMAR"


CatalunyaPress va publicar la setmana passada una informació que desvetllava les relacions del Banc Sabadell amb la indústria armamentística.


El Sabadell és un dels bancs espanyols que més inverteixen en la indústria armada, present per exemple en països com Síria, el qual viu des del 2011 una guerra en què han mort més de 470.000 persones (segons dades del Centre Sirià per a la Investigació Política) i de la qual ja han escapat més de quatre milions de persones.


Per davant del Sabadell, a Espanya, se situen sobretot els dos grans bancs a nivell mundial: el BBVA i el Santander.


Així ho denuncia la campanya 'Banc Sabadell Sense Armes', impulsada per les entitats Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Justícia i Pau, SETEM, Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i el Collectiu RETS (Respostes a les empreses Transnacionals ). Una representant d'aquesta campanya ha intervingut aquest dijous a la tarda a la Junta General del Banc Sabadell per criticar les "alarmants" i "creixents" inversions d'aquesta entitat financera en empreses fabricants d'armament.


Segons dades de 'Banc Sabadell Sense Armes', aquest banc està invertint al voltant de 29 milions de dòlars en Orbital ATK, una empresa d'armes nuclears que dissenya, desenvolupa i produeix, entre altres, el míssil Hellfire Rocket Motor. " "Hellfire" significa , traduït a l'espanyol, "foc de l'infern" i aquest míssil és utilitzat en diferents aparells de guerra a terra, mar i aire.


RESPOSTA DEL SABADELL


Fonts del Sabadell, però, han desmentit a CatalunyaPress aquesta informació en considerar-la una "autèntica fal·làcia". "El Sabadell ni inverteix ni estimula la indústria d'armament", han assegurat. Prova d'això, han dit, és que l'acció del Sabadell cotitza a l'índex FTS4Good IBEX, que mesura els criteris d'inversió responsables, la sostenibilitat mediambiental i el suport als drets humans.


CatalunyaPress ha pogut confirmar, però, que en aquest índex també cotitzen el BBVA i el Banc Santander (acusats de ser els dos grans bancs espanyols inversors en la indústria armamentística), i ho fan moltes altres empreses de l'IBEX35.


A més, segons el coordinador i investigador del Centre Delàs Jordi Calvo, l'índex FTS4Good IBEX "està fet pels mateixos bancs" per protegir-se en casos com aquest. "No és un índex independent, en el qual participen entitats independents ni membres de la societat civil", assegura.


L'EMPRESA D'EXPLOSIUS MAXAM


Però les crítiques a aquest banc no es queden aquí i l'acusen també de posseir "importants participacions" de crèdits en Maxam, una empresa d'explosius civils i militars, tal com explica Jordi Calvo. "Maxam és coneguda per haver fabricat bombes de dispersió, mines antipersona i `per produir i vendre explosius en diferents llocs del món. sospitem que també en algunes zones de conflicte armat", revela.


"Jo mateix vaig veure una caixa de beines amb pistó de Maxam enmig de la República Centreafricana fa quatre anys. Mesos després, va començar la guerra civil [durar del 2012 al 2015]", rememora el coordinador del Centre Delàs, que "s'atreveix" a dir que "en aquesta guerra s'estaven matant els uns als altres amb bales de Maxam".


A més, tal com Jordi Calvo explica, el Centre Delàs ha constatat que, per aquella època, Maxam vendre productes militars a la República Centreafricana sota la categoria de "armes de caça i de tipus esportiu". "Hi ha una manca de control considerable --es queixa Calvo--. No es poden vendre productes utilitzats en conflictes armats sota noms molt poc sospitosos".


I no només això. "'Vice News' va informar fa un temps que es van interceptar una sèrie d'explosius militars de Maxam a Turquia que anaven a creuar la frontera cap a Síria", narra. "Això ens fa sospitar que també pot haver-hi armes de Maxam en l'actual guerra de Síria".


El Centre Delàs critica la conducta del Banc Sabadell. "És clar que és legal invertir en armament. Ara bé, no és ètic. El Sabadell ha d'assumir la seva responsabilitat perquè sap el que està fent", denuncia Jordi Calvo.


Per la seva banda, fonts del Banc Sabadell han assegurat no tenir "ni idea" sobre si l'entitat financera inverteix o no en Maxam. "I si fos així, no ho diríem perquè és confidencial", han respost.


INDÚSTRIA MILITAR ESPANYOLA


Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Justícia i Pau, SETEM, Observatori del Deute en la Globalització (ODG) i el Collectiu RETS (Respostes a les empreses Transnacionals) acusen el Sabadell de ser un dels principals bancs que financen la indústria militar espanyola, amb 40 milions d'euros.


Al costat de Maxam (en la qual inverteix 34.400.000 d'euros, segons xifres d'aquestes entitats) i Orbital ATK, el Sabadell, diuen aquestes entitats, també inverteix en altres empreses fabricants d'armes com Oesia (1,2 milions) i Indra (4,7 milions d'euros) en crèdits i accions.


El web www.bancsabadellsensearmes.org recull les denúncies de les inversions en armament d'aquesta entitat financera.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH