diumenge, 23 de febrer de 2020

Rajoy defensa l'actuació responsable i solidària d'Espanya amb els refugiats

|

Rajoy32


Mariano Rajoy, president del Govern en funcions, va demanar comparèixer davant del Ple del Congrés per donar explicacions sobre el "acord de la vergonya" entre la UE i Turquia per a la devolució dels refugiats després que PSOE, el Grup Mixt i el Grup Podem -En Comú Podem-a Marea, el demanessin per conèixer les explicacions sobre les negociacions i la posició d'Espanya en la gestió de la crisi migratòria.


En aquest sentit, Rajoy ha assegurat que Espanya actua "amb responsabilitat i solidaritat" a la crisi humanitària a Europa i que "va aconseguir" que l'acord signat entre la UE i Turquia recollís expressament la prohibició de les devolucions massives de refugiats.


Segons ha afirmat, en la preparació d'aquell acord que es va segellar amb el pacte amb Turquia que permet tornar-hi a quants refugiats i migrants assoleixin sòl europeu des del seu territori, un cop estudiada individualment la seva sol·licitud d'asil, "Espanya va advertir que no podia acceptar solucions que no respectessin plenament aquesta legalitat, tant europea com internacional ".


"Immediatament abans de la reunió, se'ns va presentar un projecte de Declaració UE-Turquia que al meu entendre, no satisfeia les exigències espanyoles", ha assenyalat Rajoy en relació a la Declaració Institucional aprovada per unanimitat en la Comissió Mixta per a Relacions amb la Unió Europea del Congrés dels Diputats el 16 de març, que fixava les línies vermelles que havia de marcar Espanya en aquella negociació.


"Per això -ha explicat el president en funcions-, vaig exigir, en línia amb el mandat dels seus senyories, que s'incloguessin de manera explícita dues qüestions fonamentals: la prohibició de les devolucions massives de manera expressa i en un lloc principal i una referència expressa a la tramitació individualitzada dels expedients de sol·licitud d'asil".


"DESPRÉS ACONSEGUIR QUE S'INCLOGUÉS, VAIG PODER DONAR-LI SUPORT"


Segons ha dit, "després d'aconseguir que s'incloguessin aquestes dues referències", va poder "donar suport la resta de la declaració", amb la qual en la seva opinió, el que "han volgut aconseguir" la UE i Turquia és "evitar la pèrdua de vides humanes, dissuadint les persones que s'exposin a viatges molt perillosos per a la seva integritat física i per a la seva vida", combatre a les màfies i "soscavar el seu model de negoci" i "oferir a les persones susceptibles de protecció internacional una via legal i segura per a sollicitar asil a la Unió".


"Aquest Govern ha complert amb el mandat contingut en la Declaració Institucional aprovada per tots els grups parlamentaris el 16 de març, ja que ha aconseguit introduir en la declaració Unió Europea-Turquia les següents garanties: el respecte rigorós a la legalitat europea i internacional i exclusió expressa de qualsevol tipus d'expulsió collectiva, la tramitació individualitzada dels expedients de sollicitud d'asil i una especial atenció a les persones més vulnerables ", ha assegurat.


Rajoy ha repassat les principals claus d'un acord que crea un sistema 'un per un', de manera que per cada migrant retornat a Turquia un refugiat que està en el seu territori serà reassentat en un Estat membre. Ha afirmat que "la lògica d'aquesta fórmula" és que les persones "no necessiten arriscar la seva vida" i ha incidit que un cop s'aturin les arribades massives i aquest mecanisme "no sigui necessari", el reassentament "continuarà a través d'un nou programa d'admissió humanitària ".


"Es garanteix una via legal i segura d'accedir a la Unió sense posar en risc la vida i la integritat física de les persones", ha sentenciat, per incidir que "l'actuació d'Espanya ha estat sempre guiada pels objectius de salvar vides humanes, assegurar la protecció d'aquells que ho necessiten, protegir adequadament les fronteres exteriors i oferir vies legals d'immigració que suposin una alternativa per a les persones ".


LA REUBICACIÓ, "MOLT LENTA"De fet, ha assegurat que "el desafiament a què s'està enfrontant Europa és enorme, però si hi ha algun país que està preparat per respondre a aquest repte és Espanya, perquè aquesta és la voluntat i el desig dels espanyols i perquè aquest serà sempre l'obstinació del seu Govern".


En aquest sentit, s'ha referit al procés de reubicació de refugiats que ja estan a Grècia i Itàlia aprovat en 2015 i en què Espanya es va comprometre a acollir 16.000 persones, tot i que fins a la data, han arribat 18. "Aquest procés ha començat a executar-se amb lentitud, de vegades amb exasperant lentitud, però s'està accelerant en les últimes setmanes. Estem entre els primers països que s'han mostrat disposats a reubicar refugiats ", ha assenyalat.


En la mateixa línia, ha assegurat que Espanya és "un dels 15 Estats de la Unió Europea que disposen de programes de reassentament aprovats amb periodicitat anual, que es desenvolupen en collaboració amb ACNUR així com amb l'Organització Internacional de Migracions", en relació als contingents que s'aproven en Consell de Ministres com el del passat mes de novembre, quan es va decidir elevar a 854 les persones que serien traslladades a Espanya des camps de refugiats.


Ha assenyalat així mateix que el Govern ha "adoptat mesures addicionals en suport del procés de reubicació i el reassentament" i ha "incrementat de forma considerable la dotació pressupostària en matèria de protecció internacional". "Amb aquest esforç pressupostari, Espanya preveu poder acollir no només als refugiats que arribin a les seves fronteres, sinó també les xifres de reubicació i reassentament assumides en l'àmbit de la Unió", ha afegit.


La intervenció de Rajoy suscitava aquest dimecres especial expectació, no només pel contingut, que ha atret a la tribuna de convidats a diferents experts en migracions o ajuda humanitària com el president de Missatgers de la Pau, el pare Ángel García; sinó perquè el Govern en funcions sosté que no té obligació de comparèixer davant les Cambres que no l'han investit, posició de la qual discrepa tota l'oposició, que segueix demanant compareixences als diferents ministres encara que aquestes encara no s'han produït.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH