Quan la política monetària no és suficient

|

No fa massa ens despertem amb la notícia que el Banc Central Europeu havia baixat els tipus d'interès fins al 0% i, entre altres mesures, havia incrementat el seu programa mensual de compra de deute fins a en 20.000 milions d'euros addicionals incloent a més en el mateix, determinades emissions de deute privat,


Aquestes mesures tenen l'objectiu de dinamitzar l'activitat econòmica, insuflar liquiditat en el circuit bancari per animar la concessió de crèdit i combatre les tendències deflacionistes.


Però, és per ventura sempre la solució als mals que afligeixen a les nostres economies el recórrer a aquest tipus de política monetària? Quants anys portem, i no solament a Europa, recorrent a aquesta classe de mesures sense acabar de sortir del sot en el qual ens trobem?


La política monetària pot ajudar a guanyar temps amb la finalitat d'implantar un altre tipus de reformes de molt més calat però, quan es converteixen en gairebé l'únic recurs, sense acudir a un altre tipus de polítiques socials i fiscals, o sense que el canvi de comportament dels diferents agents econòmics pugui jugar un paper, amb independència del que facin o deixin de fer els governs, als quals tant ens fiem, la política monetària pot acabar convertint-se en una bomba de rellotgeria.


En els anys previs a la crisi vivim un llarg temps d'interessos reals negatius i això solament va provocar que s'inflessin, fins a explotar, bombolles especulatives de tot tipus. Ara no tenim tècnicament, tipus d'interès negatius però si tenim psicològicament, tipus històricament baixos. A més, les enormes injeccions de liquiditat que van a parar al sistema bancari en bona mesura, engreixant artificialment el balanç dels bancs centrals, no estan servint per impulsar el crèdit productiu i poden acabar impulsant, més tard o més d'hora, noves i inesperades bombolles i incrementant més, si cap, el ja engruixat endeutament global.


Fins a quan podem esperar que els bancs centrals continuïn engreixant artificialment el seu balanç sense que això acabi passant una dolorosa factura a l'economia real?


El veritable problema està en el deficient funcionament del sistema capitalista, que no se soluciona solament per l'aplicació de més controls i amb més intervenció pública, i que acaba manifestant-se en forma d'una creixent desigualtat, tant entre diverses zones del globus com dins d'un mateix país, provocant una desaparició gradual de les classes mitjanes que són les que alimenten al sistema i la desactivació de l'ascensor social que li dota de dinamisme.


El sector públic poc pot fer per abordar aquest problema per raons diverses. En primer lloc perquè en ser un problema global requeriria d'una governança global que no existeix i que està lluny d'existir. En segon lloc perquè, encara que es podien implementar mesures a nivell nacional o supranacional, els polítics actuals acaben recorrent a les mateixes velles receptes de sempre, incrementant la pressió fiscal, els controls i les normes, amb el que acaben limitant la creativitat i la iniciativa. I, finalment, perquè en la majoria de països existeix tal dèficit de legitimitat democràtica, que, encara que les dues raons anteriors poguessin esbiaixar-se i es pogués avançar d'alguna forma, el necessari consens social sobre mesures dràstiques i profundes, seria gairebé impossible d'aconseguir.


La història ens diu que les realitats canvien quan les societats avancen i progressen forçant als poders públics a reinventar-se i adaptar-se als nous temps. Necessitem un canvi profund en la consciència dels individus i de les empreses que ens porti a una manera diferent i humanista d'interpretar les relacions econòmiques. Quan els consumidors pensin més enllà de la seva "funció d'utilitat" a l'hora de consumir i quan les empreses vegin més enllà del seu compte de resultats a l'hora d'enfocar les seves activitats productives, estarem asseient la primera pedra d'un necessari canvi de paradigma,


Mentre això no ocorri i els ciutadans no prenguem les regnes, podem seguir esperant al fet que el continu creixement de la política monetària ens torni a jugar una mala passada i hàgim de tornar a lamentar-nos pel nostre mal cap. 


Marcos Eguiguren

Economista. Doctor en Administració d'Empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya i professor del Departament d'Organitzacions d'Empreses de la Universitat Politècnica de Catalunya. Membre del consell d'administració de diverses societats entre les que destaquen Triodos Bank, NV (Països Baixos) i Catalunya en Miniatura, SL. Ha estat director general del Grup Empresarial Inmark, SA, conseller delegat de Makeatem, SA i director general i fundador del Grup Network. En etapes anteriors va dirigir l'àrea de l'escola de negocis de Les Heures - Universitat de Barcelona i va ocupar càrrecs executius en grans banc i en empreses de consultoria a nivell internacional.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH