Montoro explica la desviació del dèficit al Congrés

|


Cristóbal Montoro donarà explicacions, a les 10.30 hores al Congrés dels Diputats, sobre la desviació del dèficit públic el 2015 i de les mesures correctores que s'aplicaran a les comunitats autònomes, que pràcticament s'han duplicat l'objectiu que tenien marcat.


Montoro intervindrà davant la comissió parlamentària del ram a petició pròpia "de manera extraordinària per la urgència de la matèria" i malgrat trobar-se en funcions, per informar sobre les mesures que preveu la Llei d'Estabilitat Pressupostària que s'aplicarà a les regions que no han complert amb l'objectiu del 0,7% de dèficit l'any passat.


Però, a més, la seva compareixença també substancia les sol·licituds plantejades pel PSOE per explicar el tancament pressupostari de 2015, la desviació dels objectius i per donar compte de les mesures d'ajust que Espanya traslladarà a la Comissió Europea (CE). El PSOE i Democràcia i Llibertat (DL) han sol·licitat també que Montoro comparegui al Senat amb la mateixa finalitat.


COMUNITATS EMBARGADAS


I és que l'any passat Espanya va arribar al 5,16% de dèficit públic, gairebé un punt més del 4,2% acordat amb Brussel·les. Aquesta desviació és responsabilitat, fonamentalment, de les comunitats autònomes, que van tancar l'exercici en l'1, el 66% enfront del 0,7% previst.


L'Estat, per la seva banda, es va quedar dues dècimes per sota del seu objectiu del 2,9% i la Seguretat Social va duplicar el seu límit, en arribar al 1,26%. Els ajuntaments, per la seva banda, van tancar amb superàvit, davant l'equilibri previst.


A més, la Comissió Europea (CE) creu que els Pressupostos de 2016 no asseguren el compliment dels objectius d'aquest any (2,8% de dèficit global) i també l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) adverteix de la incidència dels resultats de 2015 en els d'aquest any, quan el dèficit podria arribar al 4% segons les seves previsions.


HISENDA COMENÇA A RETENIR TRANSFERÈNCIES


En aquesta conjuntura, la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha indicat després del Consell de Ministres de divendres passat que l'executiu compta amb un informe de l'Advocacia de l'Estat que li permet, fins i tot estant en funcions, limitar l'increment de despesa de les comunitats autònomes al creixement nominal previst per a aquest any (1,8%), així com impedir que els nous recursos que rebran les comunitats aquest any (uns 10.000 milions per a totes les regions) puguin anar a nova despesa.


De fet, el departament que dirigeix Montoro ha començat ja a enviar als governs regionals incomplidors les cartes amb les noves exigències que se'ls imposen, com aprovar un acord de no disponibilitat i remetre informació mensual sobre el compliment de la regla de despesa.


A més, aquest dimarts el Ministeri d'Hisenda va anunciar que començarà a fer ús de les eines coercitives que preveu la Llei d'Estabilitat Pressupostària amb Aragó i Extremadura pels retards en el pagament a proveïdors que estan patint, i que comportarà la retenció d'algunes transferències de la liquidació pressupostària de 2014.


Manté així mateix l'alerta a València, avisa Andalusia, Catalunya, Madrid, Múrcia, Castella Lleó, Cantàbria, Galícia i Astúries; i posa en alerta a les Balears, que haurà d'adoptar mesures de reducció de despeses i increment d'ingressos "accelerant, si escau" l'aplicació de les ja previstes en el seu pla d'ajust.


MALESTAR ENTRE LES COMUNITATS


La decisió d'Hisenda de mostrar-se més ferma amb les comunitats autònomes ha generat malestar en molts governs regionals, com els socialistes d'Andalusia o València.


D'altres, com el de Canàries, han reclamat la convocatòria de la Conferència de Presidents per reclamar un nou sistema de finançament autonòmic, ja que culpen a l'actual de les mancances de recursos que provoquen el dèficit autonòmic.


I el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha assegurat que es "revoltarà" contra les polítiques de Montoro , al qual ha titllat de tenir "molta cara" per dir que "la culpa" de l'incompliment de l'objectiu del dèficit de l'any passat és de les comunitats. "Com si fóssim uns malgastadors", ha recriminat.


Aquesta situació coincideix amb la sentència de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem (TS) en la qual s'anul·la l'acord del Consell de Ministres de 30 d'agost de 2013 que va fixar la distribució entre les comunitats autònomes de règim comú dels objectius generals d'estabilitat pressupostària i de deute públic per a l'any 2013.


GUINDOS NEGOCIARÀ AMB L'OPOSICIÓ


Al marge de la compareixença d'aquest dijous, també el titular d'Economia en funcions, Luis de Guindos, acudirà al Congrés a comparèixer a petició pròpia el proper 19 d'abril amb "voluntat negociadora" al voltant del Pla Nacional de Reformes i el Programa de estabilitat d'Espanya per als propers anys.


Uns documents que l'executiu ha d'enviar a Brussel·les al llarg del mes d'abril i que recullen tant els objectius de dèficit dels propers exercicis com les reformes que es posaran en marxa per assegurar el seu compliment.


Atès que l'actual Govern està en funcions i podria no repetir mandat, donades les majories parlamentàries actuals, De Guindos buscarà arribar a una posició comuna amb la resta de grups parlamentaris de manera que els compromisos siguin compartits.


També el president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, compareixerà en unes setmanes davant la Comissió de Pressupostos del Congrés per donar informació sobre el dèficit públic.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH