Cinc curiositats de la història del poble gitano

|


La història del poble gitano, que celebra avui el seu Dia Internacional, està plena de llacunes. Els historiadors s'han trobat amb molt poques proves documentals que dibuixin amb exactitud el pelegrinatge del poble gitano al llarg de la història. A continuació presentem 5 curiositats sobre ell.


1.- PER QUÈ ES CELEBRA EL 8 D'ABRIL EL DIA INTERNACIONAL DEL POBLE GITANO?


Aquesta data recorda el Primer Congrés Romaní / Gitano que es va celebrar a Londres, l'any 1971. Va ser en aquest mateix congrés on es van aprovar i van institucionalitzar la bandera i l'himne gitano. La bandera està composta de dos colors, verd i blau, que representen el camp i el cel respectivament. Al centre de la bandera hi ha una roda de carro vermella que simbolitza la llibertat i el viatge des de l'Índia. L'himne gitano, el 'Gelem, Gelem', recorda les víctimes del nazisme del poble gitano.


2.- D'ON PROVÉ EL POBLE GITANO?


El poble gitano prové de pobles que habitaven el nord-oest de l'Índia, de les regions de Panjab i sinth. Segons el lingüista Vania de Gila Kochanowski, al segle IX arriba l'Islam a l'Índia, provocant l'emigració d'aquests habitants del nord-oest de l'Índia cap a l'oest. Al segle XIII es produeix una nova migració cap a l'oest per l'arribada dels mongols a terres índies. Des d'aquest moment, el flux de viatgers és continu.


3.- ¿on va emigrar EL POBLE GITANO?


Aquests pobles del nord-oest de l'Índia es van establir a Pèrsia, on es van barrejar entre si, fins arribar a formar un sol poble, el Dom o Rom, que són els avantpassats dels gitanos d'avui. D esprés viure i conviure per terres de Pèrsia durant molts anys, la fam, els àrabs, els atacs dels mongols i els desordres, van fer que el poble gitano continués el seu èxode cap a terres més occidentals, arribant d'aquesta manera a establir-se a Europa. Es creu que el primer assentament gitano a Europa és del segle XIV a l'illa grega de Corfú. Des de la seva arribada a Europa no han deixat de moure per ella.


4.- QUINA ÉS LA POBLACIÓ GITANA D'EUROPA?
Actualment a Europa hi ha entre 10 i 12 milions de gitanos repartits per tot el continent europeu. El país que més població gitana acull és Turquia, amb una quantitat aproximada de 2.750.000 gitanos. El segueixen Romania, amb una població de 1.850.000, i Rússia amb 825.000. A Espanya, la població gitana arriba als 750.000 persones, les mateixes que Bulgària i Hongria.


5.- PER QUÈ ES DIUEN GITANOS?


Cal aclarir que la paraula gitano és una paraula espanyola que no és compartida per cap altre idioma. La paraula gitano prové de egiptano, ja que al segle XV es creia que venien d'Egipte. Hi ha altres maneres de cridar als gitanos: romà, romaní o zíngars.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH