Junqueras: "Tenim el dret i l'obligació de mantenir les portes obertes amb tothom"

|

oriol jonqueres


El vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat no deixa lloc a dubtes en la seva entrevista a El Periódico aquest divendres: "t enim el dret i l'obligació de mantenir contactes i portes obertes amb tothom i dialogar sempre és bo. Ho fem i ho farem amb tothom, com ho fa qualsevol altre dirigent polític "Unes declaracions significatives si es té en compte que Junqueras, ha estat al centre de la polèmica per les tenses relacions que manté amb el titular d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, entorn a l'ajust del dèficit i la delicada situació financera de la Generalitat i en aquesta entrevista, sosté que la Generalitat seria capaç de complir amb el dèficit si l'administració central complís amb els seus compromisos amb Catalunya i es podria incrementar la despesa social.Potser per aquesta raó carrega les tintes amb l'actual ministre d'Hisenda, Cristobal Montoro al qual culpa d'incomplir la seva obligació de canviar el sistema de finançament autonòmic des de finals de 2013. I en aquest sentit afirma que "en els últims vuit anys el cost de la seguretat social, pels subsidis d'atur i en pensions, ha crescut en 50.000 milions ... Però dit això, hi ha moltes decisions que el Govern espanyol ha pres de forma arbitrària, en contra de la majoria dels ciutadans i contra la recuperació econòmica. Quan Hisenda calcula sistemàticament a la baixa els avenços dels ingressos a compte del sistema de finançament que remet a les comunitats autònomes limita les seves possibilitats, singularment les de Catalunya, de cobrir les necessitats dels seus ciutadans en serveis bàsics com la salut o l' ensenyament Catalunya ha crescut com no ho feia en una dècada, a un ritme del 3,9% en l'últim trimestre. Aquest creixement hauria estat més gran amb decisions més coherents ".


Per a Junqueras "el ministeri s'equivoca en coses com reservar-se un percentatge desproporcionat del sostre de dèficit, malgrat que el seu pes en la despesa total és només del 57%, el que ja ha provocat les queixes dels presidents autonòmics. També els del PP . I l'any que ve se'ls reserva a les autonomies un 0% de dèficit. a Catalunya és encara més greu perquè l'administració aquí assumeix més competències que la mitjana de la resta d'autonomies. l'Autoritat fiscal Independent (AIReF), creada pel propi ministeri, comparteix aquesta crítica ".A més aborda sense embuts que "la majoria de comunitats autònomes no han complert mai l'objectiu de dèficit que se'ls ha assignat. L'Estat tampoc ho ha complert mai, malgrat haver-se atribuït la part del lleó d'aquest marge de dèficit. Nosaltres podríem complir si l'Estat complís les seves obligacions amb Catalunya. si acatés el que diu la llei d'estabilitat pressupostària, que per al 2016 estableix un dèficit del 1,7%, nosaltres estaríem en condicions de complir-lo. amb dificultats, però podríem. però no només no ho fa, sinó que ens impedeix comptabilitzar coses com els diners de la disposició addicional tercera, l'impost sobre els dipòsits bancaris ... No calen totes aquestes mesures, només amb algunes d'elles ja seria possible. Depèn de la voluntat de l'Estat. si compleix amb les seves obligacions, no és impossible ".


Per a Junqueras cal parlar d ' "un pressupost amb un augment de la despesa social. Hi ha un factor que ens ajuda a reduir dèficit ia elevar la despesa social estimulant l'economia que és l'increment de l'activitat econòmica, de la recaptació i l'avançament a compte del sistema de finançament .... "En relació a la situació econòmica de la Generalitat, el líder d'ERC es mostra clar "no hi ha necessàriament un vincle directe entre el mandat democràtic que els ciutadans de Catalunya van emetre en les eleccions del 27-S i aquestes dificultats econòmiques. El que hi ha és un context econòmic difícil. Que també comparteixen altres estats de l'Europa occidental ... "
Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH