Un 65% dels pacients espanyols que moren necessiten cures pal·liatives, però no els tenen

|


Més de 250.000 persones necessiten casa any a Espanya   cures pal·liatives, és a dir: un 65% dels pacients que moren. El 30% d'ells requereixen cures específiques per patir malalties no oncològiques i el 70%, per dolències oncològiques.


Amb aquestes dades, 21 de 40 facultats espanyoles inclouen en els seus programes formatius una assignatura de Medicina Pal·liativa, encara que només en vuit s'imparteixen de forma obligatòria. Per això, cada any es llicencien més de 3.000 metges sense rebre formació en cures pal·liatives.


Per tal de potenciar la seva docència en l'àmbit universitari, l'Institut Cultura i Societat de la Universitat de Navarra i la Fundació Vianorte-Llacuna han organitzat conjuntament la VI edició del Curs de formació de professors en Cures Pal·liatives, que es desenvoluparà al centre de formació de la Fundació.


El curs, que ha comptat també amb el patrocini de la Fundació Grünenthal Espanya, va rebre el 2013 el Premi a la Humanització de la Salut pel Col·legi de Metges de Madrid i s'ha impartit amb èxit a 10 països diferents.


En ell han participat experts internacionals com la doctora Ruthmarijke Smeding, directora del curs i formadora sènior de la Universitat de Liverpool i de l'Institut d'Ensenyament Clínica de Cures Pal·liatives de Rotterdam.


També el doctor Carlos Centeno, consultor del departament de Medicina Pal·liativa de la Clínica Universitat de Navarra, professor titular de la Facultat de Medicina i director del grup de treball 'Desenvolupament de les Cures Pal·liatives a Europa', de la Societat Europea de Cures Pal·liatives ( EAPC), el doctor Jaume Boceta, metge d'Hospitalizacion Domiciliària i Cures Pal·liatives de l'Hospital Universitari Verge Macarena i professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Sevilla; i el doctor Antonio Noguera, col·laborador del departament de Medicina Pal·liativa de la Clínica Universitat de Navarra i professor associat de la Facultat de Medicina.


FORMAR ELS MILLORS, PER ENSENYAR A TOTS


Ruthmarijke Smeding va explicar que "els participants en aquest curs compten amb excel·lents trajectòries professionals, busquen aprofundir en els aspectes existencials que afecten els malalts". "Per això, més que competències tècniques, aquest curs perseguia millorar la seva qualificació per a la comunicació i l'educació", ha apuntat.


Per la seva banda, Carlos Centeno ha indicat que "una part del programa també s'ha dedicat a estudiar les implicacions dels processos formatius en les organitzacions dels participants".


"Com passar d'eficàcia en l'aprenentatge, a efectivitat en l'activitat clínica? Com mantenir allò après en acabar el curs, de manera que no només hi hagi reaccions immediates, sinó que les conductes també canviïn? Com involucrar els companys, als hospitals, als centres de salut, per millorar en la cura i l'assistència als pacients? Aquesta ha estat una de les novetats incorporades al curs avançat", va explicar.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH