dimecres, 16 de juny de 2021

Els aturats de llarga durada rebran l'ajuda de 426 euros un any més

|


El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un reial decret llei pel qual s'aprova la pròrroga per un any del Programa d'Activació per a l'Ocupació (PAE) adreçat a la reinserció laboral dels aturats de llarga durada amb càrregues familiars que han esgotat totes les prestacions i subsidis. A més, que contempla una ajuda de 426 euros mensuals per als seus beneficiaris.


Segons ha informat la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, l'Executiu ha decidit prorrogar el programa, que va entrar en vigor el 15 de gener de 2015 i finalitzava aquest divendres la seva vigència, després de realitzar l'avaluació corresponent.


No obstant això, la continuïtat del programa no inclou la modificació dels requisits d'accés al pla, tal com venien demandant els sindicats.


Segons dades del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, a data de 31 de març de 2016 s'ha atès a través d'aquest programa a un total de 161.583 desocupats de llarga durada. A més, s'han beneficiat de la prestació econòmica de 426 euros gairebé 100.000 persones (99.410).


De la mateixa manera, un 16% dels beneficiaris de la prestació han estat inserits al mercat laboral (15.212), amb dades de febrer. Al seu torn, el percentatge de col·locacions sobre beneficiaris arriba al 23% de mitjana, superant-se el 30% en algunes comunitats autònomes.


El programa inclou com a novetat la possibilitat de compatibilitzar la prestació amb la remuneració rebuda a treballar per compte d'altri, per tal de facilitar la inserció d'un col·lectiu amb especials dificultats per inserir-se al mercat de treball. Així, el 87% de les persones contractades, acollides a la compatibilitat, han mantingut la seva feina després de finalitzar el programa.


Per la seva banda, els sindicats han denunciat l ' "escàs abast" del programa a beneficiar tot just a 105.000 persones enfront de les 400.000 potencialment beneficiàries, si bé, des del Govern, el secretari d'Estat d'Ocupació, Joan Pau Risc, va valorar com un " èxit col·lectiu "el programa.


Des de CCOO i UGT han criticat en les últimes setmanes que el Govern no els convoqués amb anterioritat per avaluar el programa, i han insistit en la necessitat de prorrogar i modificar els requisits d'accés al mateix davant els més de 4 milions d'aturats inscrits a les oficines públiques d'ocupació, dels quals més del 43% són aturats de llarga durada.


Així mateix, han criticat que dels 850 milions pressupostats per al 2015 per desenvolupar aquesta ajuda només s'hagi executat el 19% (160 milions), pel que han exigit conèixer a què s'ha destinat el romanent d'uns 690 milions sense gastar. Per 2016 l'executiu tenia pressupostats 350 milions d'euros fins aquest divendres.


REQUISITS DE L'AJUDA


Per poder sol·licitar L'ajuda, els aturats de llarga durada han d'haver tingut una ocupació anterior, buscar activament un lloc de treball, i haver consumit les prestacions del Prepara, Prodi o la Renda Activa d'Inserció almenys sis mesos abans de demanar l'ajuda.


Així mateix, per poder beneficiar-se d'aquesta prestació, els sol·licitants han de tenir responsabilitats familiars i estar inscrits com a demandants d'ocupació a 1 de desembre de 2014 (han d'haver estat almenys durant 12 mesos durant els 18 mesos anteriors).


Només es poden beneficiar del programa els que hagin perdut la seva última ocupació de manera "involuntària". Els beneficiaris han de subscriure en el moment de la sol·licitud un compromís d'activitat en virtut del qual realitzaran les accions que determinin els serveis públics d'ocupació o les agències de col·locació que actuïn en col·laboració amb ells.


Segons aquest compromís d'activitat, durant el primer mes els beneficiaris han de dur a terme una recerca activa d'ocupació, realitzar a través dels serveis d'ocupació un itinerari personalitzat d'inserció, i tenir un tutor individual.


Durant el temps que es rep l'ajut, no es poden rebutjar les ofertes de feina considerades "adequades" i s'ha de participar en els cursos de formació i accions d'activació a què el desocupat sigui convocat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH