dijous, 27 de febrer de 2020

La UPC abandona la Taula de Qualitat de l'Aire de Tarragona farta que no compleixi la seva funció

|


tarragona qualitat aire


El Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va alertar d'alts nivells de partícules cancerígenes d'una petroquímica i ha decidit abandonar la Taula de Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona per considerar que "no hi ha una evolució cap a una planificació específica adreçada a la millora de la qualitat de l'aire i segueix el mateix model poc eficient utilitzat a Catalunya de manera ininterrompuda ".


El LCMA reflecteix aquesta posició en un document, elaborat després de ser convidat per la Subdirecció General d'Intervenció i Qualificació Ambiental de la Generalitat a participar a la reunió del passat 8 d'abril de la Taula Informativa de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona .


"El LCMA prefereix dedicar els seus esforços a altres parts del territori on la societat civil tingui un major interès a obtenir una millor coexistència entre l'activitat econòmica i la qualitat de l'aire", diu el text de l'LCMA, responsable de l'estudi que va alertar al març de 2015 d'alts nivells d'un contaminant cancerigen a Tarragona procedents d'una petroquímica, que va ser completat amb una segona investigació.

DEFENSA ESTUDIS INDEPENDENTS

Fonts del centre han lamentat que a Catalunya "no s'acceptin estudis independents" que vetllen per reduir la contaminació de l'aire, ja que la presentació dels resultats de l'esmentat treball no van ser inclosos en la primera sessió de la taula.


El laboratori afirma que els seus estudis no deixen de ser un retrat puntual de la situació amb un "abast incomplet" de tota una àrea d'influència de les instal·lacions industrials, portuàries o de serveis del Camp de Tarragona.

Encara que incideix que els nivells de compostos orgànics volàtils (COV) "no són excessivament alarmants", recorda que en alguns casos estan per sobre de les concentracions màximes establertes a nivell internacional, pel que és necessari un control més exhaustiu en les emissions, tant en volum com en compostos.

CONTROLS EN immissió

També veu necessari planificar controls en immissió per obtenir "resultats representatius ia llarg termini", de manera que subratlla que el treball a realitzar és important, encara que no per això és impossible d'assolir.

"No obstant això, aquesta voluntat no es veu reflectida en el plantejament de la segona sessió de la Taula Informativa", protesta l'equip d'investigadors, que es queixa del concepte endogàmic i excloent de 'pàtria i territori' present en la primera sessió de la Taula, cosa que no comparteixen ja que sempre han estat oberts a qualsevol entitat que pugui aportar un coneixement tècnic i científic que ajudi a millorar els problemes actuals.

El LCMA també afegeix que valorarà de nou la seva participació si en un futur immediat s'observa un canvi respecte a les polítiques ambientals dirigides a la qualitat de l'aire, se'ls requereix o hi ha un determinat interès a aplicar desenvolupaments tecnicocientífics de forma independent dins el Camp de Tarragona.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH