CaixaBank llançarà una OPA per prendre el control del BPI

|


CaixaBank llançarà una oferta pública d'adquisició (OPA) voluntària a un preu de 1,113 euros en metàl·lic sobre totes les accions que no posseeix a BPI, el 55,9%, el que suposa valorar el banc portuguès en 1.662.000 d'euros, segons ha anunciat aquest dilluns l'entitat catalana.


L'entitat presidida per Isidre Fainé ha decidit emprendre aquesta operació després de no haver estat possible tancar un acord satisfactori amb Santoro Finance, el vehicle inversor d'Isabel Dos Santos, per resoldre els problemes de concentració de riscos a Angola per part de BPI, on l'empresària posseeix el 18,6% del capital.


L'oferta de CaixaBank, primer accionista de BPI amb el 44,1% del capital, està condicionada a la supressió de la limitació del 20% en els drets de vot de BPI, a assolir més del 50% del capital de Banc BPI ia la obtenció de les autoritzacions reguladores aplicables.


Després de la manca d'acord amb Dos Santos, CaixaBank ha sol·licitat al Banc Central Europeu (BCE) la suspensió de qualsevol procediment administratiu contra BPI relacionat amb la seva situació d'excés de concentració de riscos a Angola amb la finalitat de permetre a CaixaBank trobar una solució a aquesta situació per al cas que prengui el control de Banc BPI.


Amb l'oferta anunciada aquest dilluns, CaixaBank reforçarà el seu paper per trobar una solució al temps que ajudarà a la millora de la rendibilitat de BPI gràcies a les sinergies que generarà la futura col·laboració amb CaixaBank.


El preu ofert per CaixaBank suposa valorar a BPI a 1.622.000 d'euros i reflecteix la mitjana ponderada dels últims sis mesos pel que, segons la normativa portuguesa, es considera com a preu equitatiu.


L'oferta, que es registrarà a la Comissão do Mercat de Valors Mobiliários portuguesa (CMVM) un cop es rebin les aprovacions pertinents i es faci efectiva la supressió de la limitació del 20% dels drets de vot s'estima que es completarà durant el tercer trimestre d'aquest any.


CaixaBank, que va arribar al mercat portuguès fa 21 anys amb la seva entrada a BPI, seguirà donant suport a l'equip directiu de BPI i treballarà per aconseguir la màxima creació de valor per a tots els accionistes. L'entitat catalana té la intenció que BPI continuï sent una companyia cotitzada després de la finalització de l'oferta.


Les accions de BPI, suspeses de cotització des del passat 11 d'abril, van marcar el seu últim preu en 1,19 euros el passat 9 d'abril, amb una pujada del 3,5%.


GORTÁZAR AFIRMA QUE ÉS "L'ÚNICA SOLUCIÓ"


El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha afirmat que l'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) que llançarà l'entitat catalana sobre la lusitana BPI és "l'única solució possible per a totes les parts implicades".


En una conferència amb analistes després de l'anunci de l'OPA aquest dilluns, s'ha mostrat confiat que aconseguiran la supressió de la limitació del 20% en els drets de vot de BPI i tirar endavant l'adquisició de més del 50% del capital del banc portuguès -CaixaBank posseeix actualment un 44,1% del capital.


I és que el directiu de CaixaBank ha defensat en diverses ocasions que "és la millor solució per a BPI i per preservar el valor del banc i de tots els seus accionistes".


RECERCA D'ACORD A ANGOLA


Preguntat per l'estratègia per reduir l'elevat risc de BPI a Angola per la seva participació en el banc local BFA, ha explicat que el primer pas ara és l'OPA sobre BPI, però que són conscients de la relació històrica entre Portugal i Angola i que estan "negociant dur" per trobar una solució que permeti un acord, en les seves paraules, satisfactori per a tothom.


Pel que fa al possible interès de CaixaBank pel també portuguès Novo Banc, Gortázar ha respost que ara estan centrats en BPI i que amb el seu suport continuï millorant la seva solvència i rendibilitat.


Ha exposat que volen treballar perquè BPI sigui "entitat referència en el mercat portuguès sense necessitat de cap consolidació".


DESENVOLUPAR SINERGIES I REDUIR COSTOS


Després de l'OPA, CaixaBank analitzarà i plantejarà potencials àrees de cooperació entre les dues entitats amb l'objectiu de desenvolupar sinergies, reduir costos i incrementar fonts d'ingressos.


Es preveu que aquestes noves iniciatives permetin a BPI obtenir sinergies que beneficiaran a tots els accionistes de l'entitat i reduir la ràtio d'eficiència recurrent de BPI en el mercat portuguès.


S'estima unes sinergies potencials de costos de 85 milions a partir del tercer any i unes sinergies d'ingressos anuals de 35 milions.


Aquestes sinergies permetran que BPI acceleri les millores registrades en l'últim any en la seva solvència i rendibilitat, després de passar d'una ràtio CET1 'fully loaded' del 8,6% el 2014 al 10% el 2015 i d'un ROE negatiu del 7, 3% el 2014 al 10,4% de2015.


IMPACTE POSITIU PER ALS ACCIONISTES DE CAIXABANK


CaixaBank espera que aquesta oferta d'adquisició d'accions tingui un impacte positiu d'al voltant del 8% en el benefici recurrent per acció de CaixaBank el primer any. A més, estima que el retorn sobre la inversió (Roiç) sigui del 12% en el primer any i arribi al 14% en el tercer.


El seu impacte a la base de capital de CaixaBank s'estima entre 95 i 115 punts bàsics, assumint un percentatge de participació a BPI d'entre el 51% i el 70%, respectivament, després de l'acceptació de l'oferta, el que reduiria la ràtio CET1 'fully loaded' fins al 10,6% i el 10,4%, segons el cas.


En tot cas, l'objectiu de CaixaBank és mantenir una ràtio de capital 'fully loaded' CET1 superior al 11% després de la transacció, segons els objectius del Pla Estratègic 2015-2018.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH