dissabte, 15 de maig de 2021

El Consorci de la Zona Franca i el Ministeri d'Interior signen un acord per a la construcció d'habitatges per a la Guàrdia Civil a la Marina

|


EConsorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) utilitzarà 18 pisos del barri de la Marina pel reallotjament de les famílies de la Guàrdia Civil afectades per les obres d’urbanització d’aquesta zona.


Ho farà gràcies a un conveni amb el Ministeri d'Interior.


El barri de la Marina, que es troba en transformació urbanística, compta amb una caserna de la Guàrdia Civil —construïda en terrenys del CZFB—, que s’enderrocarà a causa dels treballs d’urbanització d’aquesta àrea. Així, l’any vinent les famílies afectades es reubicaran als pisos socials que construeix el Consorci.


El conveni l’han signat aquest dilluns el ministre Jorge Fernández Díaz i el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Jordi Cornet. Amb ell, el Consorci atorgarà a aquestes famílies 18 dels 68 habitatges protegits que té a l’edifici del carrer de Cal Cisó, 50-58 (illa D del sector 10 de la Marina).


L’immoble –6 plantes i 6 escales– tindrà una escala destinada íntegrament als reallotjats de la veïna caserna de la Guàrdia Civil, així com els corresponents aparcaments i trasters. En aquest, també hi ha 44 habitatges de protecció dels que s’ha concertat la dació en pagament a l’Ajuntament de Barcelona.


BARRI EN TRANSFORMACIÓ


L’edifici d’habitatges és el primer que construeix el Consorci als terrenys d’aquesta zona —en veïnatge amb la Fira 2, el Port de Barcelona i el polígon industrial de la Zona Franca—, àrea que tenia un perfil predominantment industrial i actualment està en transformació.


La Marina s’estén sobre unes 80 hectàrees al peu de Montjuïc, en la limitació amb la Gran Via de l’Hospitalet i la Fira 2. Combinarà usos residencials, activitat econòmica, serveis d’alt nivell i una concepció energètica sostenible.


El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha indicat que l’acord signat avui “tant beneficiós pels guàrdia civils i les seves famílies” és “un bon exemple de collaboració institucional” que corrobora el “sòlid i continuat” compromís que el Govern d’Espanya manté amb la seguretat pública a Catalunya.


En aquest sentit, Fernández Díaz ha assenyalat que els 18 habitatges seguiran permetent “la convivència i la integració” dels membres de la Guàrdia Civil i de les seves famílies a la societat catalana, abundant en el model de servei al ciutadà que identifica a la Guàrdia Civil, un model de proximitat que afavoreix la confiança i simplicitat, “ingredients essencials pe a rebre el millor servei”.


Jordi Cornet, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha explicat que la gestió eficaç dels recursos del Consorci ha permès la inversió de 8 milions d’euros en la construcció i urbanització del primer edifici d’habitatges a la Marina.


“La Marina es un barri en transformació, però en aquests anys també s’ha transformat el Consorci. El sanejament dels comptes de l’entitat ha possibilitat passar d’un Consorci endeutat i amb pèrdues milionàries -12 milions d’euros en 2011- a una entitat sanejada i amb capacitat inversora. Hem tornat als beneficis, 23 milions el 2014, per exemple”, ha subratllat Jordi Cornet.


En relació amb la racionalització de l’entitat, Cornet ha destacat, entre altres dades, l’ajustament de les despeses pròpies del Consorci en un 25% aquests darrers 4 anys, una reducció total d’11 milions d’euros.


El Consorci de la Zona Franca té 150.000 m2 de sostre de la seva propietat en aquest àmbit, principalment per a ús residencial. En aquest sentit, disposa de sòl per a la construcció d’uns 1.390 habitatges, (730 lliures i 680 protegits). Segons Jordi Cornet: “La reconducció del Consorci ens permetrà complir amb el nostre objectiu social de contribuir al benestar dels ciutadans de Barcelona mitjançant projectes d’habitatge assequible”.


La Marina del Prat Vermell, que té el passeig de la Zona Franca com a eix vertebrador, s’ha concebut urbanísticament amb les darreres tecnologies smart city. Per exemple, comptarà amb un sistema centralitzat d’aigua freda i calenta –sanitària i aire condicionat– i la previsió de la mobilitat sostenible per a vehicles elèctrics.


Dissenyat per acollir un total de 30.000 habitatges potencials, La Marina tindrà 11.865 habitatges, un 47% dels quals de protecció oficial. El barri es beneficiarà també de la millora de les comunicacions amb la posada en marxa de la línia 10 de metro el 2017.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH