Tamames i Aurín demanen la creació d'un regulador espanyol de l'aigua per evitar conflictes com el d'ATLL

|

aiguaCatalunyapress .- Davant del que Ramón Tamames diu "el populisme que està tan de moda que només parla de municipalitzar la gestió de l'aigua destruint" es presenta aquest llibre escrit al costat de Ramiro Aurín, "que proposa com millorar l'actual sistema de gestió del aigua sense destruir, "Governança i gestió de l'aigua: models públic i privat" on es defensa l'efectivitat del sistema de concessions espanyol com la millor manera d'oferir un servei eficient als ciutadans, reivindicant la necessitat d'un regulador nacional que vetlli per la transparència del sistema i eviti pugnes com la del concurs de l'ATLL.


A la presentació del llibre al Cercle d'Economia, Tamames ha explicat que hi ha un Consell Nacional de l'Aigua, però no té els poders de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), i ha considerat que les peticions de remunicipalització de la gestió de l'aigua és fruit de "la convergència de la corrupció amb el populisme".Es tracta, en paraules de Tamames, d'un "llibre on podrem dir que una part important inclou una pedagogia de l'aigua, perquè malgrat que avui existeixen les Ciències Ambientals però no està prou avançat l'estudi del cicle de l'aigua". En aquest sentit ha volgut recordar que "som el país d'Europa amb menys precipitacions i necessitem una llei que s'aproximi a un mercat nacional de l'aigua i perquè els preus són molt diferents entre regions".Ramiro Aurín ha parlat en la seva intervenció de la "necessitat de tarifes que garanteixin el sistema i que cobreixi els costos de manteniment. Aquest tipus de debat es té poc i només en moments de plantejaments de transvasament i la governança de l'aigua, que és el que s'aborda en aquest llibre és un dels temes fonamentals ".El llibre va néixer del debat que hi ha al nostre país que "l'aigua és un recurs molt escàs, i que cal fer moltes coses perquè tots els dies hi hagi aigua a les cases, perquè arribi l'aigua amb qualitat". És per aquest motiu que s'ha mostrat indignat davant del que ha qualificat de "debat d'pseudofrivolidad, un discurs intel·lectual que no s'aguanta i que ha generat polèmica al carrer"Ha lamentat que, en comptes de buscar la solució als problemes i canviar el que no funciona, la resposta populista és, en les seves paraules, posar-ho tot cap per avall: "Les coses funcionen, el que passa és que cal millorar-les. Un populisme excessiu ens pot arruïnar "."És un error trencar les regles del mercat per intentar solucionar problemes que han de funcionar amb el mercat", ha argumentat, i ha atribuït els conflictes judicials entre empreses per gestionar l'aigua de grans ciutats a la recerca d'oportunitats per mantenir o captar negoci , especialment en temps de crisi.El debat sobre la remunicipalització de l'aigua


"I sense bé és cert que s'ha municipalitzat l'aigua en ciutats com Berlín i París. Si tirem d'hemeroteca dels alemanys té a nivell de costos l'aigua més cara d'Europa. I el de Barcelona és el desert del Sàhara 5 euros per metre cúbic. Pel que fa a Paris es va municipalitzar per una qüestió de corrupció, cal recordar que els ciutadans ni els empresaris són els que promouen la corrupció i les partides de manteniment i conservació comencen a desaparèixer "ha afirmat Aurín.A més va afegir hi ha un aspecte que no s'està tenint en compte i és que "els ajuntaments del món no estan concebuts per a generar tecnologia sobre res. Qui la genera són les universitats i les empreses del sector. Per tant cal tenir en compte que hi ha una descapitalització en el discurs de la municipalització "


Així, ha advocat per crear un gran regulador nacional "que faci impossible que es puguin introduir factors de manipulació, corrupció i ineficiència, perquè les xarxes d'aigua i sanejament es tornen ineficients molt ràpidament" si no hi ha inversions de conservació.La guerra de l'aigua en paraules dels autors del llibre


Per al Dr. Tamames les fallades judicials que tenen a veure amb l'ATLL i l'empresa mixta de l'aigua de l'AMB "són mostra que el servei de l'aigua en general funciona molt bé i hi ha una aspiració de fer-se amb part del negoci i de aquí sorgeix la lluita davant els tribunals perquè les són companyies volen mantenir les seves xifres de negocis. Crec que aquesta és la dinàmica hi ha lluites per remoure situacions de més d'un segle de subministrament de l'aigua "En canvi per Ramiro Aurín els dos casos "són totalment diferents i en el cas de l'ATLL, l'òrgan regulador de la mateixa Generalitat ha de tenir una major grau d'independència del poder polític que li va negar el pa i la sal al seu propi òrgan regulador . Aurín ha assegurat que el cas ATLL és un problema de regulació amb el seu origen en el plec de condicions del concurs, i que la judicialització de la creació de l'empresa mixta entre Agbar i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) també té el seu origen en que no es va calcular el valor dels actius de llarg recorregut que Agbar ha aportat durant un segle."Amb un bon regulador dels dos casos s'haguessin evitat, haguessin tingut una sortida natural normal sense tribunals", ha opinat, ja que el regulador primer el regla tot per evitar dubtes, i després supervisa i intervé en cas de conflicte.
"El regulador és això que trobem a faltar a Espanya i especialment a Catalunya, que faci transparent la gestió i obligui al compliment dels contractes", ha dit, posant l'accent en que cal una regulació nacional perquè sigui eficient, mentre que la gestió pot continuar sent local.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH