El nou protocol d'abusos a menors inclourà detectar si són comesos per educadors

|El nou protocol sobre abusos sexuals a menors   en el qual treballen la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat costat de la de Treball, Afers Socials i Famílies inclourà la detecció i actuació d'abusos per part d'educadors. Es tracta d'una novetat perquè no es contemplava en el protocol elaborat per aquests dos departaments el 2012.


La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, ha explicat aquest dimarts davant la Comissió d'Ensenyament al Parlament que el nou protocol tindrà acabada la seva part tècnica el 29 d'abril, i inclourà la possibilitat que els abusos i maltractaments es donin per part de personal d'un centre educatiu --tant docents com a monitors de ocio--.


"Els protocols anteriors --ara vigentes-- estaven pensats perquè el professorat detectés possibles abusos per part de la família o entre nens, però en cap moment estava pensat per part dels mateixos educadors", ha relatat Bassa, i ha admès que s'han detectat aquesta manca amb els últims casos d'abusos sexuals a les escoles dels Maristes.


El nou protocol bilateral suprimirà el Protocol de detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l'àmbit educatiu de 2012, així com l'afegit que es va fer el 2014, després de dos mesos en què s'ha fet una revisió completa i exhaustiva.


COMITÈ interdepartamental


El Govern ha acordat aquest dimarts la creació d'un Comitè interdepartamental de seguiment i coordinació dels protocols sobre abusos sexuals a menors o qualsevol altra forma de maltractament, h a destacat Bassa, davant algunes fallades que ha admès que han tingut els protocols.


Les conselleries d'Afers Socials, Ensenyament, Salut, Interior, Justícia i Presidència es reuniran cada tres mesos amb l'objectiu d'avaluar i reforçar les mesures de prevenció, detecció i intervenció, especialment les dirigides a l'atenció dels menors i per evitar la victimització secundària, ha explicat la consellera de Presidència, Neus Munté.


Aquest comitè té les funcions d'analitzar i valorar els circuits, processos i mecanismes de detecció i comunicació entre els professionals implicats; evitar la reiteració d'actuacions; proposar reformes i modificacions normatives i impulsar mecanismes de seguiment dels protocols i mesures existents, ha destacat Bassa.


Es tracta d'un acord sorgit de la complexitat del fenomen i l'augment de detecció d'abusos i altres maltractaments a menors i la major conscienciació per part de la societat de protegir els menors, que "posen de manifest la conveniència de reforçar la coordinació institucional "en aquesta matèria.


La creació del comitè s'emmarca en el Protocol marc d'actuacions en casos d'abusos sexuals o altres maltractaments signat el 2006 per part de les institucions catalanes implicades en la protecció a la infància i l'adolescència, i va servir de partida per a l'elaboració de protocols específics de coordinació, com el bilateral entre Ensenyament i Benestar i Família de 2012.


La titular d'Afers Socials ha destacat la figura dels docents com a clau en la lluita contra els abusos i maltractaments a menors, i ha apuntat que els "fets alarmants" que han sortit a la llum són puntuals a les escoles catalanes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH