El Parlament debat les dues primeres lleis del nou Govern

|


El ple del Parlament, que comença aquest dimecres i que s'allargarà fins dijous, s'abordaran els dos primers debats a la totalitat de projectes de llei del nou Govern liderat per Puigdemont. En concret són: el del llibre sisè del Codi Penal català -relatiu a obligacions i contractes-i el del canvi climàtic.


El ple començarà amb la sessió de control al Govern, amb un ordre del dia que inclou nou interpel·lacions als consellers i el debat i votació de sis mocions, entre les quals destaca una de la CUP sobre l'aplicació en els graus universitaris del 3+2, que podria suposar una nova divisió de vot entre els partits independentistes.


Aquest mateix dimecres al matí, després de respondre preguntes dels líders de grup, Puigdemont viatja a Madrid per reunir-se a la tarda amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.


DUES LLEIS


Però el ple continuarà, amb el debat a la totalitat del projecte de llei sobre el llibre sisè del Codi Civil, que culmina la codificació del dret civil català.


El conseller de Justícia, Carles Mundó, presentarà el llibre, que ja va superar un debat a la totalitat a la passada legislatura però que no va poder continuar la seva tramitació per l'avançament electoral, i ara arriba al ple amb una esmena de rebuig del PP.


El llibre sisè regula els contractes de compravenda i de permuta, el de cessió de solar o aprofitament urbanístic a canvi de construcció futura, i els contractes de conreu; en cas de compravenda, el codi té en compte la capacitat del comprador d'un immoble de fer-se enrere si el contracte preveu el finançament de la compra per una entitat de crèdit però finalment aquesta no el concedeix.


A més, detalla la regulació de contractes, com el de custòdia del territori, el d'integració ramadera, el d'aliments i el de pensió vitalícia.


El ple debatrà després la llei del canvi climàtic, que presentarà el conseller de Territori, Josep Rull, i que arriba al seu primer debat sense cap esmena a la totalitat: la iniciativa pretén reduir els gasos amb efecte hivernacle i millorar l'adaptació a l'impacte climàtic .


Introdueix, entre d'altres, el concepte de fiscalitat ambiental i crea un impost sobre la emissions de CO2 en els turismes i furgonetes que s'aplicarà gradualment des 2018, fixa l'objectiu de reduir les emissions esmentades un 25% el 2020 i un 80% en 2050, i crea un fons climàtic per impulsar mesures d'aquest àmbit.


MOCIÓ DE LA CUP


També es debatrà la moció de la CUP perquè no pugi el preu per crèdit ni a graus ni a màsters aquesta legislatura, i per impulsar una moratòria del Reial decret 43/2015, que homogeneïtza la durada d'aquests graus i màsters.


Sol·licita que no s'iniciïn alguns graus públics de tres anys d'un màster públic i que s'impulsin espais de debat sobre el model universitari en una república catalana.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH