divendres, 22 de novembre de 2019

Una nova tècnica permet col·locar pròtesis de maluc amb una incisió mínima i sense seqüeles

|


Especialistes de la Unitat de Maluc de l'Institut Català de Traumatologia i Medicina de l'Esport (ICATME) de l'Hospital Universitari Dexeus-Grup Quirónsalud s'apliquen, des de fa uns mesos, un nou abordatge quirúrgic per a la col·locació de pròtesis de maluc.


La tècnica rep el nom de Superpath, "SupracapsularPercutaneousAssisted Total Hip Replacement" (pròtesi total de maluc per via supracapsularpercutánea assistida) i, en ser molt més conservadora que les tradicionals, facilita enormement la recuperació després de la cirurgia. Els pacients presenten menys complicacions i la possibilitat de seqüeles tendeix a zero. L'Hospital Universitari Dexeus-Grup Quirónsalud no només ha consolidat els resultats, sinó que ha obtingut l'acreditació corresponent com a centre de referència a Espanya des de la seva posada en marxa.


Des del passat mes de novembre, la Unitat de Maluc del ICATME que lidera el doctor Manuel Ribas ofereix en casos seleccionats aquesta nova tècnica. Entre novembre i desembre es van realitzar les primeres 26 cirurgies de maluc; a dia d'avui ja sumen gairebé 50 intervencions. Des de finals de 2015, els doctors Cárdenas i Ribas, veritables introductors de la tècnica a Espanya i amb llarga i reconeguda experiència en cirurgia miniinvasiva, duen a terme aquestes intervencions després de la seva preparació als Estats Units i la obtenció de la corresponent acreditació van iniciar la posada en marxa de la tècnica a Espanya.


UN NOU ABORDATGE


La col·locació d'una pròtesi total de maluc és altament freqüent entre les persones d'edat avançada. A Espanya es realitzen cada any unes 30.000 intervencions de reemplaçament de maluc, i s'espera que la xifra vagi en augment, a causa del major envelliment de la població , cada dia en millors condicions de salut i amb més qualitat de vida.


Amb aquesta nova tècnica, també coneguda com "abordatge microposterior" o "abordatge superior miniinvasivo", no es desinserta absolutament cap múscul i la càpsula articular roman intacta, "amb la qual cosa el procés de recuperació és molt més ràpid, comparat no solament amb les tècniques convencionals d'implantació de pròtesi total de maluc, sinó també amb altres tècniques miniinvasivas: anterior, anterolateral, lateral i posterior ", segons explica el doctor Ribas, cap de la Unitat de maluc de ICATME (Quiron-Dexeus).


Aquesta tècnica està indicada sobretot per a pacients d'uns 70 anys que necessiten poder seguir amb una activitat moderada. A més, es tracta d'una intervenció molt més conservadora que la col·locació de la pròtesi tradicional, el que comporta menys complicacions com ara la luxació de la pròtesi després de la seva col·locació, una de les més freqüents i més temudes. Amb aquesta tècnica, tal complicació és inexistent, ja que es manté tota l'estructura de la càpsula de l'articulació, que sosté la pròtesi col·locada. Això cobra molta importància doncs, segons les dades més recents dels registres d'operacions de pròtesis de maluc, la primera causa de recanvi d'aquestes és per inestabilitat de les pròtesis i no per desgast.


Tampoc es donen seqüeles posteriors, com la dismetria entre les dues extremitats és a dir, quan una extremitat queda més llarga que l'altra-, precisament perquè la pròpia càpsula conservada gràcies a aquesta tècnica assegura en tot moment que no s'alteri la longitud de la cama.


Aquesta tècnica no està indicada sempre, ja que cal adaptar la pròtesi a la morfologia òssia de cada pacient, considerant al pacient com un tot. Una bona elecció del tipus de pròtesi, un cirurgià expert i l'absència de complicacions i seqüeles gràcies a una tècnica mínimament invasiva seran la clau perquè el pacient pugui mantenir les seves activitats tot i portar una pròtesi de maluc.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH