El Govern analitzarà de nou la llei catalana de pobresa energètica abans de decidir si la porta al TC

|


El Govern analitzarà altra vegada i "amb molt interès" la llei catalana antidesnonaments i contra la pobresa energètica abans de decidir aquest divendres si la porta al Tribunal Constitucional per invasió de competències.


Així ho han acordat la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en la reunió mantinguda aquest dijous al Palau de la Moncloa.


La conflictivitat davant els tribunals ha estat un dels assumptes que ambdós han tractat en la trobada, d'una hora i quart de durada, que tots dos han qualificat de "cordial" tot i que "difícil" per la seva divergència de postures en múltiples assumptes. "Hi ha una bateria de recursos i suspensions de tot tipus", ha denunciat Junqueras, al que Sáenz de Santamaría ha respost al·legant que es tracta de recursos que interposen les dues administracions perquè el Tribunal Constitucional faci d '" àrbitre "entre elles.


L'assumpte més immediat és la Llei 24/2015 del Parlament de Catalunya, alguns dels articles el Govern podrien ser recorreguts mateix pel Consell de Ministres. Junqueras ha demanat a la vicepresidenta del Govern que es paralitzi aquest recurs i, si s'interposa, no es demani la suspensió cautelar, ja que es tracta d ' "un instrument útil per a la ciutadania" que a més ha servit d'exemple per lleis d'altres comunitats autònomes.


Sáenz de Santamaría no ha volgut aventurar quina serà la decisió final del Consell de Ministres i s'ha limitat a assegurar que la llei serà analitzada "amb molt interès", encara que ha volgut deixar clar que, en cas de recórrer, es tractaria d'alguns articles concrets, no la llei completa, i per invasió de competències, no per desacord amb el fons de l'assumpte.


"Per al Govern no és assumpte del contingut de la norma sinó de fins on un parlament autonòmic pot entrar o no a regular aquest assumpte", ha argumentat assegurant que els recursos no es basen en "criteris polítics".


"No estem parlant de discrepàncies polítiques sobre el fons de l'assumpte. Estem parlant de discrepàncies sobre el repartiment competencial", ha insistit.


Per la seva banda, Santamaría ha demanat a Junqueras que la Generalitat no porti al Tribunal Constitucional la regulació de les auditories energètiques a les grans empreses, que el vicepresident català s'ha compromès a estudiar, igual que la signatura dels convenis sobre gestió d'emergències i connectivitat dels centres escolars.


Aquest encreuament de peticions sobre futurs recursos ha tingut lloc després que aquest dimecres fos públic l'acord sobre cinc punts en conflicte per evitar portar al Tribunal Constitucional tres lleis. "Només faltaria", ha dit Junqueras sobre la decisió de no recórrer l'Institut Català de Finances, al que Santamaría ha respost explicant que l'acord ha estat possible gràcies a una matisació en el caràcter de l'òrgan.


DESACORD SOBRE EL FINANÇAMENT


Un altre assumpte que ha estat sobre la taula durant la reunió ha estat el de la situació econòmica i el compliment dels objectius de dèficit, que aquest mateix dijous és objecte de debat en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que manté el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, amb totes les comunitats autònomes.


Junqueras ha traslladat el seu convenciment que la distribució del sostre de dèficit entre administracions és "profundament injusta, arbitrària i està molt lluny del que els ciutadans mereixen" i, encara que ha reconegut l'avanç de passar del 0,3% al 0,7 %, ha denunciat que aquesta xifra està encara "a anys llum" del que considera que correspondria a Catalunya.


No obstant això, la vicepresidenta ha recordat algunes decisions adoptades per l'Executiu que han suposat "un alleujament" per a moltes autonomies i per a Catalunya en concret, que el 2016 rebrà 1.862.000 d'euros més del sistema de finançament respecte a l'anterior exercici i s'ha estalviat en interessos altres mil milions d'euros.


"Nosaltres tenim en compte tots els fons i criteris i partides de tots els pressupostos. Però si el Govern complís amb les seves obligacions, el FLA seria innecessari", ha defensat per la seva banda el vicepresident català.


REUNIÓ FERNÁNDEZ DÍAZ-JORDI JANÉ


Respecte a la Junta de Seguretat, que no es reuneix des de fa set anys i per la qual la Generalitat reclama una cita urgent, Santamaría ha ofert substituir-la per una trobada entre el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el conseller del ram, Jordi Jané, donada la interinitat del Govern. Segons la seva opinió, la cooperació entre els diferents cossos de les forces de seguretat funciona correctament, però aquesta reunió pot servir per millorar alguns aspectes operatius.


Un altre dels punts de desencontre és el pla hidrològic de l'Ebre, contra el qual Junqueras s'ha manifestat i ha expressat la seva esperança que sigui fet enrere per les institucions europees. Santamaría no comparteix aquesta postura, encara que ha mostrat el seu "respecte", i ha assenyalat que suposa un 55 per cent de cabal superior al que sol·licitava l'expresident Artur Mas el 1996 i que Catalunya rebrà fins a l'any 2021 més de mil milions d'euros en inversions, la quarta part de la inversió total.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH