dimarts, 21 de gener de 2020

L'Audiència Nacional confirma el bloqueig dels comptes bancaris a Espanya de Jordi Pujol Ferrusola

|


L'Audiència Nacional ha confirmat el bloqueig dels comptes bancaris a Espanya de Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i Soley i Marta Ferrusola, i de la seva exdona Mercè Gironès Riera.


La Secció Tercera de la Sala Penal ha confirmat la interlocutòria que el jutge José de la Mata va dictar el passat octubre pel qual va acordar l'embargament dels comptes, dipòsits, valors i actius financers de Pujol Ferrusola i les societats Iniciatives Màrqueting Cat, Active Translation i Inter Rosario Port Services; i li va prohibir disposar de diversos immobles.


Els magistrats Alfonso Guevara, Antonio Díaz Delgado i Fermín Echarri rebutgen l'al·legació del primogènit dels Pujol que els fets no tinguin tipicitat penal, ja que les actuacions reflecteixen la indiciària comissió de delictes de blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat en document mercantil.


En aquest sentit, els jutges apunten a les operacions en què Pujol Ferrusola "es va desfer d'actius amb la implicació" de la seva exdona i les empreses vinculades a ells.


A tall d'exemple, assenyalen, l'import de les factures per valor de 11,5 milions que sumen les expedides per les empreses vinculades a l'antic matrimoni, la xifra de negocis principal procedeix de l'explotació de concursos, projectes i licitacions en el sector públic , especialment de tipus urbanístic.


"No tenen proves que justifiquin la realització de treballs, ni un altre tipus de documents, com realització d'informes, que aclareixin l'import referit", afegeix la Sala, per afegir que tampoc s'ha aclarit la compra d'un terreny a Palamós per 217.000 euros i, passats menys de tres anys, el ven per 4,8 milions.


"Quantia que difereix molt amb la d'altres terrenys confrontants, preu pagat pel Grup Copisa ficat de ple en els concursos, projectes i licitacions al sector públic", precisen els jutges.


RECURS DE L'EXDONA


La Secció Tercera ha desestimat també el recurs d'apel·lació de Mercè Gironès Riera, l'exdona de Pujol Ferrusola, qui des d'una lògica "interessada" va al·legar que els fets investigats no constituïen presumptament un delicte de blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública.


"L'escrit del ministeri fiscal és plenament clarificador", sosté l'acte, "pel que fa als moviments en quatre anys de les mercantils en què l'apel·lant és administradora única, que oscil·len des 106.796 euros a 12 milions d'euros".


També assenyala als moviments en divises que van suposar unes entrades de 22 milions i unes sortides de 32 milions d'euros, "ingressos que es justifiquen o s'intenten justificar amb factures que no acrediten el servei que ha generat la facturació". A més, precisen que la decisió es fonamenta tenint en compte que les empreses pagadores van ser adjudicatàries per les administracions públiques en l'àmbit de Catalunya.


Finalment, desestima el recurs de Mercè Gironès després d'haver descobert que era titular de comptes corrents a Andorra juntament amb la seva exparella Jordi Pujol Ferrusola, "l'existència negar si bé després han estat posades en relleu a través de les diligències d'investigació practicades".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH