Comunitats socialistes i Catalunya voten contra el dèficit proposat per Hisenda

|


Les comunitats autònomes governades pel PSOE i Catalunya han votat en contra de la senda de dèficit 2017-2019 plantejada pel Ministeri d'Hisenda i aprovada en el Consell de Política Fiscal i Financera aquest vespre, mentre que Canàries i el País Basc s'han abstenid oi les comunitats del PP han votat a favor.


La proposta del Ministeri és un dèficit del 0,5 l'any que ve, de l'0,3 el 2018 i zero en 2019, un nou camí que amplia un any el termini per arribar a l'estabilitat pressupostària i que concedeix per 2017 més marge del previst inicialment per a aquest exercici, que anava a ser el 0,3% del PIB.


Però la proposta ha estat rebutjada per Astúries, Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa, Balears, Extremadura, Aragó, Cantàbria, Andalusia i Catalunya, molt crítiques amb el repartiment "unilateral" que fa Hisenda. Ho han fet a favor Galícia, La Rioja, Castella i Lleó, Madrid, Múrcia i les ciutats de Melilla i Ceuta.


En el Consell de Política Fiscal i Financera s'ha aprovat també el nou dèficit del 0,7% per a aquest exercici, que ja estava anunciat i ha comptat amb menys contestació per part de les CCAA.


De fet, només tres han votat en contra: Comunitat Valenciana, Illes Balears i Catalunya, mentre que s'han abstingut Extremadura, Castella-la Manxa, Aragó, Astúries, Andalusia i Cantàbria, així comoel País Basc i Canàries. La resta ha votat a favor.


EMPIPAMENT SOCIALISTA


El conseller d'Hisenda de la Comunitat Valenciana, Vicent Soler, ha tornat a ser el conseller que ha comparegut davant els mitjans de comunicació amb més enuig. Ha dit que el seu vot negatiu a tots els objectius de dèficit es deu al fet que s'ha fixat "de manera unilateral pel ministre Montoro", "desatenent les necessitats reals dels ciutadans" i "sense tenir en compte els sacrificis" fets per les comunitats autònomes.


"Ell (Montoro) s'ha donat a si mateix un sostre de dèficit molt més alt, incomprensible, que ha causat perplexitat, i realment ha actuat més com a membre d'un Govern d'una administració que com a membre del Govern d'Espanya preocupat pels espanyols ", ha assenyalat. I ha incidit que al ministre només preocupa que l'Administració central quedi bé davant Brussel·les.


Des d'Andalusia, la consellera d'Hisenda i Administració Pública, María Jesús Montero, també ha votat en contra dels objectius per 2017-2019 al·legant que el Govern no ha informat de la senda d'estabilitat i que "es limita el creixement amb una aplicació restrictiva de la regla de despesa ".


Al seu parer, el plantejament per a la senda d'estabilitat que Espanya ha de negociar amb Brussel·les és "poc ambiciós" i "opac" sobre la distribució vertical entre les diferents administracions.


La consellera extremenya, Pilar Blanco-Morales, ha explicat que el seu vot en contra als objectius de dèficit plantejats per 2017-2019 es basa en el fet que "no és propi d'un Govern en funcions" al mateix temps que ha criticat que s'hagi presentat a les autonomies "sense transparència ni possibilitat de fer un estudi previ". "Ens sembla bé que aquest flexibilitzi la senda de compliment però, no podem estar d'acord amb les formes", ha manifestat.


Així mateix, ha justificat l'abstenció en la votació sobre l'ampliació de l'objectiu de dèficit del 0,7 per 2016 per no estar d'acord amb el procediment "encara que suposa un alleujament per als comptes públics d'Extremadura". I ha reclamat que el "injust" repartiment de l'objectiu de dèficit "sigui més transparent".


D'altra banda, ha dit que Extremadura espera rebre el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) entorn al 15 de maig: "Això seria molt important i especialment per millorar el termini mitjà de pagament a proveïdors", ha afirmat.


El conseller de Castella-la Manxa, Juan Alfonso Ruiz, s'ha mostrat crític per desconèixer com es fa el repartiment entre administracions per a la senda 2017-2019. "Reclamem transparència, seria bo que es discutís en el Consell", ha dit, i ha proposat que sigui l'Autoritat Fiscal Independent la que faci un disseny de repartiment.


EL VOT A FAVOR DEL PP


Per part de Castella i Lleó, la consellera Pilar del Olmo s'ha mostrat favorable a la modificació dels objectius de dèficit perquè per la seva comunitat és avantatjós. "penso que és possible complir, compatibilitzar la prestació de serveis fonamentals amb l'exigència de seguir reduint el dèficit", ha dit.


La consellera ha explicat també que s'ha modificat l'objectiu de deute per la seva comunitat autònoma, la qual cosa li permetrà complir-lo "i el que és més important, finançar als nostres proveïdors, pagar-los en les mitjanes que estableix la llei".


La madrilenya Engracia Hidalgo ha agraït al Govern el nou marge per a les CCAA. "Permet complir amb més garantia i complir la nostra línia vermella, prestar serveis de qualitat als madrilenys", ha dit. I ha defensat el procés de consolidació fiscal, perquè "gràcies a ell Espanya ha crescut i crea ocupació".


Hidalgo ha considerat d'altra banda inajornable canviar el sistema de finançament, per a la reforma es crearà un grup de treball. "Ha de ser objectiu del pròxim govern. Les comunitats, ni les governades pel PSOE que va aprovar l'actual sistema, estan contentes. Madrid va a fer d'això un eix prioritari ", ha defensat.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH