El Govern porta al Constitucional la llei contra la pobresa energètica catalana

|


La reunió entre Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría ha estat més una escenificació de diàleg que un veritable desglaç de la relació entre ambdues Executives.


Aquest divendres, el Consell de Ministres tenia l'oportunitat de demostrar un "gest" cap a la Generalitat i escoltar les peticions del President i del propi vicepresident Junqueras, però ha decidit desoírla. En aquest sentit, ha aprovat recórrer al Constitucional la llei catalana contra la pobresa energètica. A més, ha sol·licitat la suspensió de la norma mentre es resol el conflicte.


La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha anunciat el recurs en roda de premsa després del Consell de Ministres d'aquest divendres, de manera que el Govern central no atén la petició que li va fer el president de la Generalitat de Catalunya , Carles Puigdemont, al del Govern, Mariano Rajoy, en la recent reunió entre tots dos, perquè no anés al Constitucional o que si ho feia, no demanés la suspensió de la llei.


La petició va ser reiterada pel vicepresident català, Oriol Junqueras, en la trobada amb la pròpia Santamaría d'aquest dijous. Un dia després, la vicepresidenta ha afirmat que el Govern segueix "exclusivament" el criteri del Consell d'Estat, que la setmana passada va informar sobre aquesta norma, i actua com ho ha fet amb altres similars de diverses comunitats autònomes. "No podem aplicar un criteri polític i no jurídic a aquests assumptes" , ha dit.


La vicepresidenta ha insistit que l'Executiu actua en defensa de les seves competències i de la igualtat dels espanyols com ho fa la Generalitat quan va al TC contra normes de l'Estat. Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, ha abundat en aquesta idea i ha respost als que acusen el govern d'intencionalitat política.


"Em resulta sorprenent escoltar aquestes coses. Què m'estan dient? Que prevariquemos respecte del que diuen i adverteixen els serveis (jurídics i Consell d'Estat)?", ha preguntat .


Santamaría ha defensat la feina del Govern i la Generalitat en la Comissió Bilateral perquè ha evitat altres conflictes al Constitucional, una via de mediació que no ha tingut "èxit" però pel que fa a aquesta llei.


EL QUE NO ES RECORRE


La vicepresidenta ha volgut precisar que el recurs no es dirigeix contra els articles que preveuen l'actuació de la Generalitat contra la pobresa energètica, perquè així ho entén el Consell d'Estat, sinó contra "aspectes processals" com el procediment de mediació que recull la llei , i "aspectes civils" que afecten el dret a la propietat, "que ha de ser igual per a tots els espanyols".


En concret, ha explicat que no es recorre l'article 6, que preveu mesures directes de suport a les persones en risc d'exclusió, com els acords o convenis amb subministradores de serveis bàsics. Tampoc aspectes de l'article 5 per evitar llançaments i afavorir reallotjaments, ni l'article 8 o la Disposició Transitòria Primera.


"No són recorreguts perquè s'entén que pot adoptar el Parlament. No ens apartem del criteri del Consell d'Estat", ha subratllat la vicepresidenta.


Segons ha informat el Govern, s'interposa recurs contra determinats apartats dels articles 2, 3, 4, 5, 7, i les disposicions addicional transitòria segona i final tercera de l'esmentada Llei.


RETRETS DE LA GENERALITAT


Fonts de la Generalitat han lamentat que el recurs del Govern espanyol "manté les obligacions de reallotjar les famílies en risc de perdre la seva llar i evitar desnonaments, però elimina les eines per aconseguir-ho".


I és que l'Executiu en funcions ha recorregut, amb petició de suspensió cautelar, l'obligació dels bancs d'oferir lloguer a les famílies abans de desallotjar-les, així com la cessió temporal obligatòria a les administracions que ho requereixin de l'ús d'habitatges buits d'entitats financeres.


També veu inconstitucional i demana suspendre ls obligatorietat de mediació entre els bancs i les famílies per cancel·lar el deute hipotecari, tant per als que estan a punt de perdre casa com per als que arrosseguen deute de temps després de perdre el seu habitatge.


UN ALTRE RECURS I RESPOSTA A UN REQUERIMENT


El Consell de Ministres ha acordat també avui interposar recurs d'inconstitucionalitat contra determinats preceptes de la Llei de Catalunya d'incorporació de la propietat temporal i de la propietat compartida al llibre cinquè del Codi Civil de Catalunya.


Tampoc en aquest cas, com en la llei de pobresa energètica, han servit les negociacions prèvies, i el Govern ha cedit recórrer i demanar al tribunal la suspensió cautelar de la norma.


L'objecte d'aquest acord és impugnar davant el Tribunal Constitucional l'article 1 de l'esmentada Llei que modifica el Codi Civil de Catalunya , que incorpora el concepte, objecte, règim jurídic, adquisició, durada, facultats del propietari temporal i del titular endavant, inscripció i extinció de la propietat temporal.


La Llei catalana afecta les condicions bàsiques del dret de propietat "que correspon regular a l'Estat", tal com detalla l'article 149 de la Constitució, defensa el Govern.


"La introducció d'una propietat temporal i revocable trenca amb la igualtat de regulació del dret de propietat, i desconfigura la propietat d'un habitatge com un dret irrevocable i perpetu per convertir-lo en temporal i revocable, incidint en la naturalesa mateixa del dret de propietat", s'explica.


D'altra banda, el Govern ha decidit contestar al requeriment d'incompetència formulat per la Generalitat de Catalunya sobre el Reial Decret sobre eficiència energètica, que transposa la Directiva del Parlament Europeu i del Consell.


L'objecte d'aquest acord és contestar a la sol·licitud formulada per la Generalitat perquè s'anul·lin l'article 13 i les disposicions finals primera i quarta de l'esmentat Reial Decret o es doni nova redacció a aquests preceptes. El Govern aporta els seus arguments per buscar un acord i evitar un recurs al Constitucional.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH