dimarts, 1 de desembre de 2020

Els partits intenten trobar punts en comú per reduir despeses electorals

|

Campaa3


PP, PSOE, Podem i Ciutadans, juntament amb partits minoritaris com UPN i Compromís, negocien aquest dijous com retallar despeses electorals en les que seran les segones eleccions generals en menys de sis mesos. Ara bé, fins i tot abans de seure a taula el PP ja ha advertit que o es fixen unes regles per a tots o ells no es comprometen a ficar la tisora.


La trobada ha estat afavorit pel portaveu parlamentari d'Unió del Poble Navarrès (UPN), Iñigo Alli, qui va convidar per carta als partits amb representació parlamentària per tractar l'assumpte. La seva primera idea va ser que la cita la convoqués el president del Congrés, el socialista Patxi López, però aquest va preferir quedar-se al marge escudant-se en el seu paper institucional.


Quan el Ministeri d'Hisenda publiqui les subvencions per escó i per vot que vagi a concedir per aquestes eleccions generals, ha de comunicar també el límit de despesa per a aquestes eleccions, que depèn de les candidatures que es presenten i que ve rondant els 13 milions d'euros per el conjunt del país. En aquesta mateixa ordre ministerial, que s'ha de publicar abans de dilluns, es recull l'import de les ajudes a l'enviament gratuït de propaganda electoral, que no computen per al límit de despesa.


UPN, que porta anys presentant iniciatives parlamentàries per intentar reduir el cost de les eleccions, pretén que els partits acordin una retallada global de les despeses electorals d'almenys un 30%, cosa que, segons els seus càlculs, suposaria un estalvi d'uns 45 milions que podrien destinar-se a polítiques socials.


EL LÍMIT DE DESPESA O LA PUBLICITAT


És en entrar en els detalls quan apareixen les divergències entre els partits. Ciutadans i Podem aposten per rebaixar aquest límit de despesa al que ells ni s'aproximen, el que afectaria principalment als majoritaris, i especialment al PP.


En concret, el secretari de Política de Podem, Íñigo Errejón, parla de posar el límit de despesa per partit a tres milions d'euros, una mica per sobre del que aquest partit es va gastar en les generals de desembre. Això obligaria a retallar al PP, al PSOE -que va gastar uns 9 milions-, i també a Ciutadans, que va pressupostar quatre milions el 20D.


El partit taronja no va tan lluny i el que planteja és baixar el màxim al 50 per cent (una mica més de sis milions d'euros), el que limitaria l'ajust a PP i PSOE. Segons Fernando de Páramo, tant Ciutadans com Podem ja van fer un esforç al desembre i ara a qui correspon retallar és als grans partits.


Des del PSOE, en canvi, sostenen que cap partit esgota aquest límit de despesa pel que l'estalvi no hauria enfocar-se en el límit. La seva aposta és eliminar la publicitat exterior (tanques, cartells banderoles en fanals, etcètera).

Aquí és on es concentra també el PP, que aquest dijous estarà representat pel seu responsable d'Organització, Fernando Martínez-Maillo, i que ja ha avisat que el rector ha de ser per a tothom. "No anirem nosaltres amb les mans lligades mentre els altres van a més córrer", ha apuntat el portaveu parlamentari, Rafael Hernando.


La seva idea és que tots es retallin un 30% del pressupost total, que es prescindeixi de la cartelleria, banderoles, etc. -ja que els electors ja coneixen sobradament als candidats-, i que es meta també la tisora en les despeses que impliquen altres actes de campanya com l'organització de grans mítings o els desplaçaments.


EL 'MAILING', EL MÉS CAR


Pel que fa al enviament gratuït de propaganda electoral, conegut com 'mailing', el PSOE ja ha proposat rebaixar la subvenció que atorga l'Estat i que l'última vegada es va situar en 18 cèntims per elector.


Per la seva banda, Ciutadans i Podem volen que, en comptes d'abonar aquesta ajuda a cadascun dels partits amb grups parlamentari, l'Estat organitzi un enviament comú de paperetes i sobres electorals, a l'estil del que es fa amb el vot per correu .


No obstant això el PP i partits minoritaris com el PNB i Nova Canàries han rebutjat retallar en aquest capítol incidint en que és fonamental que els electors, sobretot en zones rurals, tinguin a casa les paperetes del seu partit, incloent la del Senat amb els candidats marcats, per poder portar el sobre preparat al col·legi electoral. Segons Rafael Hernando, mantenir la subvenció al 'mailing' com està és "una línia vermella" que el PP no pensa trencar.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH