dimarts, 7 de desembre de 2021

MC demanda a 7 empreses sanitàries catalanes perquè retornin als MIR seu sou "indegudament" retallat

|


Metges de Catalunya (MC) ha presentat aquest divendres un total de set demandes davant del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) per reclamar a les empreses de la xarxa sanitària concertada que tornin els metges interiors residents (MIR) el 5% de les retribucions, "indegudament" retallades des l'1 de maig de 2015, segons el sindicat.


Les entitats demandades són: la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), el Consorci Sanitari Integral (CSI), el Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), al Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), l'Hospital de Vic i l'Hospital de Figueres.


Metges de Catalunya al·lega que el descompte del 5% ja no es pot dur a terme per la pèrdua de la vigència de la norma que la ordenava i que, arran de l'entrada en vigor del conveni col·lectiu del SISCAT, el personal MIR no pot veure afectat el seu salari perquè no rep el complement variable per objectius (DPO), concepte sobre el qual s'ha d'aplicar el descompte salarial del 5% segons el mateix text del conveni.


Segons explica MC, amb el I Conveni Col·lectiu de treball dels hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut (CatSalut), signat l'estiu de l'any passat per les patronals del sector i els sindicats CCOO, UGT i SATSE, s'han recuperat les taules salarials de l'any 2008, prèvies a les retallades salarials.


"No obstant això, com s'ha interpretat que els reials decrets que el 2010 van establir la reducció del 5% dels salaris dels treballadors públics continuen vigents, el personal subjecte al conveni de la sanitat concertada ha de veure minvada les seves retribucions en aquesta mateixa proporció", assegura.


DEDUCCIÓ D'IMPORTS


La fórmula que el conveni estableix per aplicar aquest descompte obligatori és la deducció dels imports percebuts com DPO. Segons el pacte, només es podrà retallar el 5% contra aquest complement retributiu, excepte en aquells treballadors que no ho perceben. En aquest cas, el text insta a la negociació entre les empreses i els representants dels treballadors per decidir quines condicions laborals s'han de veure afectades, "sense que en cap cas pugui afectar les taules salarials".


Tenint en compte que el col·lectiu MIR no percep DPO, MC considera que les set empreses demandades han decidit de forma "unilateral i indeguda" reduir el sou d'aquests professionals, quan el text del conveni assenyala la necessitat que es produeixi una negociació i determina que les mesures que es derivin no poden afectar les taules salarials.


Per aquest motiu, Metges de Catalunya reclama que la decisió de descomptar el 5% de les retribucions dels MIR quedi sense efectes i que les entitats tornin les quantitats degudes més els corresponents interessos de mora.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH