diumenge, 25 de octubre de 2020

La CUP segueix forçant la corda en presentar al Parlament una moció sobre l'impagament del deute català

|


La CUP segueix tensant la corda en desobeir l'Estat central. Ara, el partit anticapitalista ha registrat al Parlament una moció perquè els grups es posicionin sobre si avalen o no el "impagament" d'aquella deute públic que considerin il·legítim. Aquesta s'haurà de debatre i votar la setmana que ve.


El text exposa que, davant possibles irregularitats o il·legitimitats que afectin el deute públic o altres compromisos financers, els ciutadans i el Parlament disposin del dret a "impugnar els contractes que han generat aquestes irregularitats o il·legitimitats".


El mecanisme que proposen és que puguin emprendre les accions administratives o judicials que corresponguin, "incloent la possibilitat de declarar la nul·litat dels compromisos financers derivats i, per tant, impagar els deutes que resultin il·legítimes".


La CUP demana que la Cambra expressi el seu malestar pel "mecanisme del deute per ser un sistema de redistribució de riquesa de les classes més pobres a les més riques" i que reconegui que hi pot haver deute il·legítim, i insta el Govern a que la detecti a través d'una auditoria ciutadana.


AUDITORIA CIUTADANA


Durant la sessió plenària de dimecres, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras ha dit estar a favor "de fer auditories del tipus que sigui" i va demanar posar-se d'acord amb els 'cupaires' per buscar la manera de fer-la.


La CUP recull el guant de Junqueras i en la seva moció demana al Govern que impulsi l'auditoria comptant amb la participació d'acadèmics, analistes i experts de diferents disciplines i de "ciutadans a títol individual o en representació de col·lectius sectorials".


La diputada Eulàlia Reguant (CUP) ja va especificar en el ple que una auditoria d'una consultoria externa seria tècnica i no llançaria llum sobre els motius del deute, i que un dels motius de fer aquesta auditoria ciutadana és que la gent sabés per què s'ha contret, cosa que també recull el text dels anticapitalistes.


En la moció, demanen que aquesta auditoria suposi "trencar amb l'opacitat que ha caracteritzat la informació de l'endeutament i compromisos financers de la Generalitat" i avançar cap a un model de transparència financera i pressupostària.


Aquest model ha de permetre identificar "les irregularitats" en qualsevol moment del procés d'endeutament o execució de projectes, per identificar així el deute il·legítim que no volen pagar.


DEBAT PRESSUPOSTARI


La moció de la CUP demana que s'abordi de forma específica l'impacte sobre l'endeutament i altres compromisos financers de projectes de construcció d'infraestructures que per la seva magnitud financera o impacte sobre el territori siguin d'especial rellevància i, en aquest punt, concreten que es "incloguin projectes com la construcció de la Línia 9 del Metro de Barcelona i el Canal Segarra-Garrigues".


En el passat ple, Junqueras ja va dir: "Per la meva part no hi ha inconvenient. Si alguna cosa ens caracteritza és posar llum. Si és sobre la L9 o el Canal Segarra-Garrigues, fantàstic".


JxSí haurà de votar la setmana que aquesta moció de la CUP abans que tots dos grups afrontin la tramitació Pressupostos, en la qual, precisament, els 'cupaires' són els primers interlocutors amb els quals el Govern intentarà arribar a un acord per tirar-los endavant.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH