Territori sanciona a l'ATLL amb 4 milions, però no li retira la concessió

|


El Departament de Territori i Sotenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha sancionat amb més de quatre milions d'euros a la concessionària Aigües Ter-Llobregat (ATLL) per infraccions "greus" en la gestió, Unes irregularitats que van ser revelades a través d'un informe de l'Oficina Antifrau de Catalunya.


El departament liderat per Josep Rull, però, interpreta la llei a favor de la concessionària i ha decidit no rescindir el contracte. Aquesta decisió s'ha conegut aquest dimecres durant la sessió informativa del conseller sobre la gestió de l'ATLL.


Els serveis jurídics de la Generalitat van realitzar una anàlisi de l'informe presentat per Antifrau, en el qual es relata com el Grup Acciona va desviar 13,3 milions d'euros per serveis que presumptament mai van arribar a realitzar-se entre els anys 2013 i 2015.


La comissió ha considerat que es tracta d'una falta "greu", encara que no prou greu com per retirar la concessió, com sol·licitava Anticorrupció. La sanció imposada és de 4.035.000 euros.


Rull ha explicat que ATLL va contractar a empreses del grup Acciona sense l'autorització pertinent de l'administració i va debilitar el paper supervisor públic al no convocar el representant de la Generalitat a les reunions no presencials del consell d'administració, però no hi ha proves que això hagi provocat "mal".


La multa proposada per la Generalitat --comunicada aquest dimecres ia la qual ATLL pot alegar-- correspon a 5.000 euros per dia pel temps de facturació irregular a través de dues societats no autoritzades per l'administració: ATLL Operadora i Acciona Aigua (la primera operacional i la segona de serveis d'assistència tècnica).


"Hem de ser extraordinàriament rigorosos a l'hora de gestionar les concessions, no podem tolerar que es produeixin irregularitats", ha asseverat Rull, afegint que no hi ha causa per a resoldre el contracte, tot i que ha hagut un funcionament inadequat que pot ser qualificat de greu --però no molt greu, i tampoc leve--.


ACTUACIÓ DILIGENT DEL GOVERN


El conseller ha afirmat que el Govern serà implacable amb les irregularitats provades, actuant "en conseqüència i proporció" davant fets demostrats, i ha defensat l'actuació diligent per part de la Generalitat, ja que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va detectar irregularitats de contractació i va exigir el seu cessament immediat abans de l'informe de l'OAC.


"El Govern va fer les coses adequadament i va aconseguir aturar aquesta situació. Es van prendre les mesures necessàries", ha sostingut, assegurant, després de ser preguntat pels grups parlamentaris, que els mecanismes de control han funcionat i que la Generalitat vetlla per l'interès general, el bé comú i la transparència.


Ha afegit que una concessió no es controla anant cada tres mesos a la reunió del consell d'administració, que ha considerat que és l'element menor de control, sinó que es controla amb el seguiment del pla d'obres a deu anys, el coneixement de les pèrdues d'aigua, i les auditories.


'LÍNIA ROJA' PER A LA CUP


La diputada de la CUP Mireia Boya ha considerat insuficient tancar les irregularitats en ATLL amb una multa, i ha insistit en l'oportunitat que la gestió de l'aigua en alta a l'àrea de Barcelona torni a ser pública en comptes d'una concessió a 50 anys.


"Esperem que es replantegi el fet de posar només una multa", ha dit el conseller, recordant que ATLL és una 'línia vermella' per a la CUP que pot influir en la negociació dels Pressupostos de 2016.


ATLL ALLEGARÀ PERQUÈ LA MULTA ÉS “DESPROPORCIONADA I INFUNDADA”


Per la seva banda, la ATLL, a través d'un comunicat, ha qualificat de "desproporcionada i infundada" la multa imposada per la Generalitat i ha anunciat que presentarà les allegacions pertinents prèviament a la ratificació de la sanció, com preveu el procediment.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH