divendres, 20 de setembre de 2019

El Govern desaprofita "conscientment" l'oportunitat de recuperar la gestió de l'aigua, segons CGT Catalunya

|


Aquest dimecres, es coneixia la notícia de que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha sancionat a la concessionària Aigües Ter-Llobregat (ATLL) amb una multa de 4 milions d'euros per infraccions "greus" en la gestió, revelades a través d'un informe de l'Oficina Antifrau de Catalunya. 


El departament liderat per Rull, però, ha interpretat la llei a favor de la concessionària i ha decidit no rescindir el contracte, encara que les han considerades com infraccions "greus" ja que, per exemple, va haver-hi encreuament de factures per uns serveis que no van estar autoritzats pel govern o la no convocatòria del representant del Govern als consell d'administració de l'ATLL.


En aquest sentit, des de CGT Catalunya, denuncien que malgrat que el conseller ha manifestat que els fets sancionats no han alterat el servei que presta ATLL ni la tarifa que aplica, consideren que "l'impacte de la multa serà directa sobre la ciutadania atès que l'empresa no voldrà reduir els seus comptes de resultats". "És la conseqüència directa de cedir la gestió d'un servei públic a una empresa privada", assegura el sindicat en un comunicat. 


Per a ells, la Generalitat es nega a "acceptar que la gestió pública supera en eficiència i sostenibilitat a la privada a l'hora d'administrar un recurs bàsic per al conjunt de la població" i d'aquesta forma poder continuar amb la mateixa política pro-capitalista que utilitza a la sanitat, l'ensenyament, el transport o l'energia.


Per aquest motiu, des de CGT creuen que una "altra organització és possible": participació ciutadana assembleària i responsable sense cap ànim de lucre i amb l'objectiu de que els recursos bàsics siguin distribuïts equitativament entre la ciutadania.


Així, consideren que el Govern "de manera conscient" tria no aprofitar l'oportunitat que l'informe d'Antifrau i les actuacions de la fiscalia els oferia per recuperar la gestió de l'aigua de més de 5 milions de catalans i catalanes. 


JXSÍ I LA CUP REBUTGEN UNA COMPAREIXENÇA D'ATLLLa comissió parlamentària de la Sindicatura de Comptes ha rebutjat aquest dijous una proposta de compareixença d'un responsable d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) per un informe de la Sindicatura corresponent a 2010 i 2011, pels vots en contra de JxSí i la CUP.Aquestes formacions han adduït que dimecres ja va comparèixer a la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat el conseller de Territori, Josep Rull, i que és en aquesta comissió on s'ha de debatre sobre ATLL, que el 2013 va passar de ser una empresa pública a convertir-se en una concessió a 50 anys.L'informe exposa que ATLL va superar lleugerament els límits d'endeutament en 2010 i 2011, i també es va excedir en el pagament de dietes per assistència a les reunions del consell d'administració, superant el seu sostre com a entitat pública en 66.900 euros entre els dos exercicis; també veu marge de millora en els processos de contractació de serveis i control posterior d'aquests contractes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH