divendres, 4 de desembre de 2020

La banca estrangera es queixa que el sector espanyol funciona com un oligopoli

|Els bancs estrangers es queixen que el sector financer espanyol funciona a "garrotades" amb els forans, amb el que albiren derives pròpies d'un mercat oligopolístic. "Al final, els que decideixen sobre qüestions conjunturals són els bancs de sempre", adverteixen fonts d'entitats estrangeres.


Referent a això, el conseller delegat d'Ibercaja Banc, Víctor Iglesias, alertava recentment que l'oligopoli en el sector financer és un "error" des del punt de vista de la competència en preus. "L'oligopoli al qual pretenen portar-nos és un error ", afirmava davant les peticions de fusions per afrontar l'escassetat del negoci bancari.


Les fonts consultades recorden que les "grans decisions", com la nacionalització de Bankia, les prenen els grans bancs. "Són els que parteixen el bacallà", expliquen de forma gràfica. De fet, lamenten com la guerra de la comissions als caixers automàtics per les comissions als no clients per retirar efectiu va suposar un "canvi total de les regles del joc".


"¿Oligopoli per la nova onada de fusions? Els bancs espanyols solen donar garrotades a les entitats estrangeres", expliquen des d'una entitat forana que opera a Espanya. Davant la nova onada de consolidació en el sector financer espanyol, les fonts insisteixen en el "perill" que representa per al mercat que disminueixi el nombre d'entitats.


EL PERILL QUE HAGI POCS BANCS


"Com menys entitats hi hagi, també hi haurà menys competència", incideixen, per després lamentar que alguns bancs es "vanagloriïn" de controlar la meitat de la quota en el negoci de banca en empreses o una de cada quatre nòmines.


Pel que fa a la incertesa política a Espanya derivada de la repetició d'eleccions generals i l'absència de Govern, els bancs estrangers posen en valor l'estabilitat institucional del país al marge de les dificultats en les negociacions dels partits polítics.


Més encara, valoren que Espanya deixi un llarg període marcat per les majories parlamentàries. "Espanya ha de acostumar a un Govern de coalició, com existeix en molts països d'Europa. Està a l'ordre del dia", indiquen.


"NO TENIR GOVERN NO ÉS SERIÓS"


De fet, les fonts consultades aclareixen que la coalició en política no constitueix un element "pertorbador" i descarten que un futur Govern apliqués receptes "com les de Grècia", en al·lusió a Podem. "La capacitat que un Govern es surti de les regles comunitàries és complicada ", asseveren.


Per tot això, emfatitzen que el "important" per a Espanya és que hi hagi un Govern que impulsi mesures per fomentar la creació d'ocupació i aconsegueixi mantenir el vigor de l'economia. En aquest sentit, les fonts posen en valor que l'activitat econòmica creix a ritmes de l'entorn del 3% després de sis mesos sense un Executiu. "No tenir un Govern no és seriós. És com si una empresa no té president o conseller delegat", exemplifiquen des dels bancs estrangers.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH