dilluns, 30 de novembre de 2020

L'ASSCAT llança una campanya nacional de conscienciació, prevenció i detecció de l’Hepatitis C

|


L’ASSCAT ha iniciat la campanya “Diagnòstic i tractament per a totes les persones amb Hepatitis C:#objectiuNOHEPatitis. L’objectiu? Conscienciar a la ciutadania i informar del seu dret a fer-se les proves de detecció del virus de l’Hepatitis C, donat que s’estima que el 60% dels espanyols que viuen amb VHC encara no ho saben. I, de fet, el diagnòstic precoç i l’aplicació de teràpia són claus per a la curació d’aquesta malaltia.


Actualment, l’Hepatitis C es cura amb tractaments que eliminen totalment el virus del cos: “No existeix vacuna preventiva de l’Hepatitis C. Els únics mètodes preventius són l’aplicació de mesures per evitar la infecció i els tractaments que permeten la curació, fent que la persona curada ja no estigui en risc de transmetre el virus C als seus parents”, explica la Dra. Teresa Casanovas, assessora científica de l’ASSCAT i hepatòloga de l’Hospital de Bellvitge.


La infecció només es transmet per la sang i les relacions sexuals sense protecció. “Només les persones que saben que viuen amb aquesta malaltia podran posar mitjans perquè d’altres persones no s’infectin", assegura. 


CAMPANYA ACTIVA A CENTRES SANITARIS I A PEU DE CARRER


La campanya finalitzarà el próxim dia 28 de juliol, coincidint amb el Dia Mundial de l’Hepatitis. En aquest sentit, durant aquests dies, l’ASSCAT promourà diferents accions per fer arribar el seu missatge a tota la població: Taules Informatives als hospitals de Can Ruti, Hospital Clínic i Vall d’Hebron de Barcelona, i a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida; i Jornades d’Informació sobre les hepatitis virals i detecció de l’Hepatitis C mitjançant el test oral a la Plaça Universitat i a l’Hospital de Sant Pau amb collaboració amb Creu Roja.


El test oral, denominat Oral Quick® HCV, s’oferirà a les persones que així ho desitgin de forma gratuïta. Aquesta prova no invasiva permet la detecció d’anticossos del virus de l’Hepatitis C (VHC) mitjançant un frotis de la mucosa bucal. El resultat s’obté en només 20 minuts i té una precisió del 99%. 


LA "MALALTIA SILENCIOSA" 


La majoria de les persones infectades amb el VHC desenvolupen una malaltia hepàtica crònica que a la llarga podria produir greus complicacions afectant la qualitat de vida dels malalts i dels seus familiars. “El nostre objectiu és fomentar la prevenció de noves transmissions del VHC i que el diagnòstic sigui el més precoç possible perquè les persones amb Hepatitis C no arribin a malaltia hepàtica avançada”, afirma la Dra. Teresa Casanovas.


Cal recordar que l'hepatitis C és una infecció que ataca al fetge causant la seva inflamació. De fet, és coneguda com la “malaltia silenciosa” perquè moltes persones no es senten malaltes i només comencen a notar els símptomes quan el fetge ja està greument danyat. 


Un elevat percentatge de malalts amb hepatitis crònica per VHC no reben tractament perquè no saben que tenen Hepatitis C o perquè la seva malaltia no està avançada de manera greu i no compleixen els requisits exigits pel Pla Nacional per poder accedir a la teràpia avui dia.


A Espanya, segons dades d’estudis recents, s’estima que unes 700.000 persones tenen anticossos del VHC. D’aquestes, gairebé 500.000 tindrien una infecció viral activa i d’aquestes només unes 170.000 estarien diagnosticades. El percentatge estimat d’espanyols que viuen amb el virus de l’Hepatitis C sense saber-ho és del 60%.


PRESÈNCIA GLOBAL


L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que aproximadament el 3% de la població mundial (entre 130 i 150 milions de persones) viu amb VHC. El percentatge de població infectada varia segons les zones geogràfiques, però un nombre important d’aquestes persones amb infecció crònica podria desenvolupar cirrosi i/o càncer de fetge durant la seva evolució.


L’OMS també indica que la mortalitat per malalties hepàtiques relacionades amb l’Hepatitis C s’estima en 350.000 persones l’any, amb una incidència anual a nivell mundial de 3 a 4 milions de noves persones infectades pel VHC.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH