Barcelona presenta 71 mesures contra la pobresa entre les dones

|


Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde de Barcelona, ha presentat aquest dimecres una estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat. Es tracta de 71 mesures per combatre la pobresa entre les dones amb un horitzó a vuit anys. 50 d'elles s'impulsaran aquest any amb la inversió de 27,9 milions d'euros.


Ha declarat als periodistes que l'estratègia --que es presenta aquest mateix dimecres a la Taula contra la Feminització de la Pobresa-- pretén "atacar l'arrel de les causes estructurals", com la discriminació de les dones en el mercat laboral, el repartiment desigual de tasques de cures i la desigualtat en drets bàsics, ha dit.


"El punt de partida és que la crisi i les mesures d'austeritat no tenen el mateix impacte entre homes i dones, com són exemples les retallades en atenció domicilia, en dependència, i els ajuts a tasques de cures", segons Pisarello, que aposta per que es notin aquestes tasques de cures perquè les considera poc reconegudes.


La regidora de Feminismes, Laura Pérez, ha dividit les mesures en tres eixos: millorar la informació segregada per sexes per definir les polítiques; economia "entesa com l'economia de la vida", i reforçar la ciutat de drets millorant l'accés a àmbits com habitatge, salut i esport.


CONTRACTES I COOPERATIVES


En l'àmbit econòmic, l'estratègia --que és un primer paquet d'actuació que pot anar augmentant al llarg dels vuit anys-- inclou mesures com programes d'emprenedoria social i solidària, altres per a dones en atur i mesures per millorar l'accés i permanència en el mercat laboral de dones en situació de vulnerabilitat, com contractes bonificats i mecanismes per millorar la qualificació professional.


Després d'assenyalar que han comptat amb entitats, universitats i dones en situació de precarietat per elaborar les mesures, Pérez ha explicat que també aposten per fomentar la creació de cooperatives en àmbits com les cures, i ha ressaltat que l'Ajuntament preveu facilitar que la demanda d' aquests sectors es canalitzi a través d'aquestes cooperatives per evitar que es recorri a l'economia submergida.


A més, advoca per promoure la coresponsabilitat en el treball domèstic i en les cures en el conjunt d'actors implicats tant en llars com en la comunitat, i també en el sector privat i en l'administració pública, per a avançar cap a un repartiment més equitatiu d'aquestes tasques, per al que s'incrementaran les beques menjador, el servei d'atenció domiciliària i el de teleassistència, entre d'altres.


L'Ajuntament treballarà amb empreses privades per acompanyar-les en la realització de plans d'igualtat, ia més s'avançarà en l'establiment de clàusules de gènere en la contractació pública perquè el consistori sigui "una eina de transformació pública de la ciutat".


MENYS ATURATS PERÒ MÉS DONES


Pisarello ha destacat que un 28% de la població de Barcelona es troba en risc de pobresa, i d'ells un 55% són dones, i ha ressaltat que, en el primer semestre d'aquest any, l'atur s'ha reduït un 12% per els homes, mentre que ha augmentat un 14% per a les dones.


La Taula de Treball contra la Feminitzación de la Pobresa es va constituir a l'octubre de 2015 i està integrada per representants del Govern d'Ada Colau i de la resta de grups municipals, i també d'associacions, fundacions, sindicats, ONG i institucions, que treballen per combatre la pobresa a les dones de forma diferenciada, integral i transversal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH