Hisenda rebutja les explicacions de Messi: "No voler saber és ignorància deliberada"

|


Els Tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha) rebutgen les explicacions exposades per Leo Messi aquest dijous en seu judicial, ja que afirmen que "mai s'ha dedicat un minut de la seva vida a llegir, estudiar o analitzar el contingut dels instruments contractuals i mercantils" de la riquesa que genera com a esportista professional.


En una nota, el sindicat recorda que hi ha una doctrina jurisprudencial que afirma que l'actitud de qui es manté en una situació de "no voler saber" integra l'anomenada "ignorància deliberada", que permet la imputació subjectiva de la conducta delictiva.


A més, els tècnics d'Hisenda assenyalen que és possible apreciar el dol eventual quan l'autor del delicte decideix realitzar l'acció tenint sospites que es pot estar defraudant més de 120.000 euros amb total indiferència.


Per això, el col·lectiu també rebutja l'argument de la Fiscalia sobre que el jugador havia realitzat els fets constitutius de tres delictes fiscals sense coneixement del seu antijuridicitat i, per tant, sense culpabilitat.


En concret, Messi afirma desconèixer que va ocultar i desviament 10,1 milions d'euros entre 2007 i 2009 dels seus drets d'imatge pels seus contractes, entre altres, amb el FC Barcelona i la marca esportiva Adidas, principalment, ascendint les quotes de l'IRPF presumptament defraudades a 4,1 milions d'euros.


Gestha recorda que l'evasió dels drets d'imatge de Messi es remunta a 2005 a través de tres societats domiciliades en els paradisos fiscals de Belize, Regne Unit i Suïssa, abans de la signatura del contracte laboral i d'imatge del jugador amb el FC Barcelona . "Aquests contractes els ratifica notarialment Leo Messi mesos després d'aconseguir la majoria d'edat", apunta.


El 2007, afegeix Gestha, després de les desavinences que el futbolista va tenir amb l'assessor Rodolfo Schinocca, aquest entramat societari va ser substituït per un altre similar amb altres tres societats domiciliades Uruguai, Regne Unit i Suïssa, en què Leo Messi "va cedir, sense cap contraprestació , tots els drets d'imatge, signant el contracte en el seu propi nom i, a més, com a director general de la societat uruguaiana de la qual era ell únic accionista".


Per això, els tècnics sostenen que per a la inculpació dels delictes fiscals Messi "és indiferent que el seu pare reconegui que ell va crear l'entramat societari i era qui gestionava econòmicament els drets d'imatge del seu fill".


A FAVOR dels ARGUMENTS DE L'INSTRUCTOR


Així, els indicis de dol del jugador, segons el parer dels tècnics d'Hisenda, coincideixen amb l'instructor. En concret, assenyalen que Leo Messi és l'obligat tributari, qui genera els ingressos no declarats i és beneficiari dels mateixos.


En aquest sentit, destaquen que el futbolista va ratificar personalment davant notari el contracte inicial de cessió a Sports Consultants LTD, després d'aconseguir la majoria d'edat.


A més, apunten que Messi intervenia com a administrador de Jenbril SA, amb domicili en un paradís fiscal, que, al seu torn, encomanava a altres empreses, radicades en jurisdiccions de conveniència, la prestació de serveis relatius a la conclusió de contractes de patrocini, esponsorització i marxandatge.


"Aquestes contractaven amb les empreses pagadores, i han d'intervenir en ocasions Messi en els mateixos contractes en la doble condició d'administrador i de jugador", assegura Gestha. Així mateix, l'argentí disposa de signatura autoritzada en el compte obert a nom de Jenbril SA en Andbank.


Per tot això, Gestha rebutja els arguments del futbolista i assenyala que "no és habitual en la relació entre un pare i un fill (si aquesta és bona) que el primer emprengui conscientment accions que puguin perjudicar el segon, determinants eventualment de la imputació de fets delictius, sense consultar-li o explicar-li, fins i tot de manera succinta, el marc general i els riscos que poden derivar".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH