El Govern, obligat a personar-se en els casos de corrupció que afecten la Generalitat

|


El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció de la CUP que insta el Govern a personar-se com a acusació particular en tots els procediments judicials relacionats amb a delictes de corrupció i frau fiscal en què es vegin afectats tant el patrimoni com els recursos públics de la Generalitat.


Aquest punt de la moció, que ha prosperat amb els vots de tots els grups, també inclou la possibilitat que el Govern valori si es persona en els procediments judicials per corrupció "d'especial gravetat i rellevància".


El diputat de la CUP Benet Salellas, que ha defensat la iniciativa del seu grup, s'ha referit específicament a la "autèntica estructura de corrupció formada per la família Pujol i el partit" CDC entre 1999 i 2009, i ha dit que no es poden repetir saquejos de l'erari públic com aquest, segons ell.


Ha carregat contra polítics de CDC i concretament contra el seu líder al Congrés, Francesc Homs, per "creure que es pot anar emmascarant a tothom i que tots els polítics són iguals", i ha assegurat que l'objectiu de la CUP és el d'acabar amb aquest 'statu quo' i construir una república catalana lliure de corruptes.


JxSí ha donat suport tota la moció menys del punt de limitar les despeses i el sou a 67.000 euros a la Sindicatura de Comptes i l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) perquè "el més lògic" seria que fos igual al del conjunt d'alts directius de l'administració catalana, segons ha justificat el diputat de JxSí Lluís Corominas.


Corominas també ha assegurat que la CUP i SíQueEsPot van ser els partits que menys van treballar per lluitar contra la corrupció en l'anterior legislatura, tenint en compte que van ser els que van fer "menys aportacions" a la llei de transparència.


Un altre dels punts de la moció que ha prosperat amb els vots de tots els grups és el d'impulsar la creació d'un Mecanisme català de prevenció i lluita contra la corrupció i el frau independent del Govern, així com el de reforçar amb més personal i mitjans les unitats dels Mossos d'Esquadra que investiguen delictes de corrupció.


A més, s'ha donat llum verda a instar el Govern a reclamar a l'Estat més personal i mitjans a la Fiscalia Anticorrupció, a elaborar un informe anual i comparèixer al Parlament per donar compte del compliment de les resolucions adoptades en la comissió.


UNA REPÚBLICA AMB CORRUPCIÓ ZERO


El diputat del PSC Ferran Pedret s'ha referit al títol de la moció de la CUP - 'Una república amb corrupció zero' - i l'ha qualificat de grandiloqüent: "Que ningú pensi que la república ens portarà a l'home nou".


Des de les files de SíQueEsPot, el diputat Albano Dante Fachin ha posat en dubte que "el nou país sigui un oasi de neteja", i ha acusat CDC d'encarnar la corrupció i la podridura a Catalunya.


El diputat de Ciutadans Matías Alonso ha qualificat el títol de la moció de la CUP d'utopia, i ha avançat que el seu grup serà més realista i apostarà per donar un nou impuls a la comissió d'estudi de lluita contra la corrupció per a la regeneració democràtica de l' Parlament, sol·licitant reunions quinzenals i més compareixences.


Esperanza García, del PP, també ha criticat el títol de la moció de la CUP, però ha defensat certs punts, i ha recordat que la corrupció "la fan les persones i no els partits".


CORREDOR DEL MEDITERRANI


Paral·lelament, el Parlament ha aprovat una moció que insta el Govern a "coordinar-se amb el govern d'Espanya per liderar activament la implementació d'ample europeu al Corredor Mediterrani" per al transport de mercaderies.


El text, aprovat en aquest punt per unanimitat, demana a les dues administracions un calendari de posada en servei de les obres d'execució, "impulsant l'aprovació de nous trams i nomenant a un coordinador" per a totes les actuacions.


La moció ha inclòs altres mesures, ja que, segons el diputat Joan Garcia (C 's), el seu partit constata la necessitat d' "actuar sobre l'ecosistema empresarial que eviti la deslocalització" d'empreses a Catalunya.


La iniciativa aprovada també insta el Govern a fomentar iniciatives per millorar l'accés a xarxes d'alta capacitat de comunicacions en polígons industrials i àrees empresarials, prioritzant aquells polígons amb major activitat.


MULTES LINGÜÍSTIQUES


El Parlament ha rebutjat un punt de la moció amb els vots en contra de JxSí, el PSC, SíQueEsPot, i la CUP en què Ciutadans demanava "modificar el codi de consum de Catalunya i la legislació de política lingüística per assegurar la llibertat de retolació de comerços ".


És una al·lusió a les denominades multes lingüístiques que imposa la Generalitat per no retolar en català, que el diputat de Ciutadans considera un "error", i ha defensat el trilingüisme.


Oriol Amat (JxSí) ha assegurat que l'Estat impedeix entrar per les duanes productes etiquetats només en català, fins i tot els destinats només al mercat català, pel que ha demanat a Ciutadans no donar lliçons sobre "llibertat".


SOBRE LA FP


El Parlament també ha donat llum verda a una moció del PSC que insta el Govern a desenvolupar la llei de formació i qualificació professional amb transparència, diàleg i la participació de tots els agents implicats, b uscando el consens i assegurant el finançament necessari.


De la mateixa iniciativa, s'ha rebutjat un punt que instava a la Generalitat a reduir les ràtios en el sistema de formació professional per millorar la qualitat de la formació, prioritzant els recursos materials i humans necessaris que permetin reforçar el cos docent.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH