Llei d'enjudiciament penal: una reforma amb diferents arestes

Francisco José Fernández-Cruz Sequera
Soci Director de Lawyers Alliance, Espanya

A l'octubre del 2015 el congrés va aprovar la reforma de la llei d'enjudiciament criminal, aquesta reforma permetrà actualitzar una norma que està vigent des de 1882, sent una de les més antigues dins de l'ordenament jurídic espanyol.


El tema fins al moment ha donat moltíssima tela per tallar. Sense importar l'oposició que ha aixecat en diversos sectors la mateixa va ser aprovada i va posar a la fiscalia contra rellotge, ja que per a mitjan juny s'ha d'haver revisat milers de causes penals.


Tot i que els terminis per finalitzar la revisió són a prop de vèncer, i encara falta un gran percentatge d'actes per verificar, cal conèixer i entendre els grans canvis que introdueix aquesta reforma.


Al llarg d'aquest lliurament revisarem dels sis canvis principals de la modificació que se li va fer a la llei d'enjudiciament penal:


1. Generalització de la segona instància del procés penal:

El Tribunal Europeu de Drets Humans, en diverses ocasions, havia fet notar la deficiència del sistema de dret espanyol pel que fa a la manca de garanties al no comptar amb un sistema de doble instància per a tots els processos de la jurisdicció penal. Aquesta segona instància penal li permetrà als tribunals superiors de Justícia de cada comunitat autònoma oa una nova sala d'apel·lació d'Audiència Nacional, revisar sentències dictades per les audiències provisionals, aquest tipus de sentències en general es refereixen als delictes més greus i amb penes més severes.


2. Es modifica la terminologia, desapareix l'imputat i li dóna pas al investigat i encausat:

Tenint en compte la necessitat de disminuir el prejudici a l'honor ia la imatge pròpia que implicava el terme imputat, utilitzat per designar a algú afectat per un procediment penal però contra qui no hi ha càrrecs formals ni indicis clars de criminalitat, simplement ha algunes sospites.


La reforma ha introduït reemplaçar el terme per investigat. Una vegada que el jutge ordeni continuar amb el procediment, passarà a denominar-se encausat.


Així mateix, i buscant perjudicar de la menor manera possible al subjecte sota sospita, s'estableixen límits a la presó provisional buscant que els membres de les forces de seguretat que les executin i que traslladin als detinguts vetllin pel dret a l'honor, a la intimitat ia la imatge del detingut o pres.


3. Divisió de les macrocausas:

Aquesta modificació busca acabar amb les macrocausas que impliquen desenes d'implicats. S'estableixen regles noves de connexió de delictes tendents a disminuir l'acumulació de delictes i fets en una sola investigació judicial.

Això busca reduir els temps d'instrucció.


4. Es regulen les mesures d'investigació relacionades amb les noves tecnologies:

La reforma ocupa gran part a la introducció d'un detallat procediment per sol·licitar la investigació d'informació relacionada amb les noves tecnologies: intercepció de comunicacions electròniques, accés a correus electrònics o bases de dades ubicades en el núvol, captació i gravació de converses mitjançant sistemes de escolta, requeriment d'informació o de facilitació tècnica de les investigacions als proveïdors de serveis, etc.


La reforma, a més, aclareix:

Motius i procediments que ha de seguir la policia judicial per dur a terme aquest tipus d'investigacions sota la supervisió del jutge

Contingut, límits, terminis i elements que han de contenir les resolucions del jutge que autoritzi aquestes mesures d'investigació.


5. Es modifiquen els terminis per finalitzar la instrucció dels procediments:

Ara, quan s'introdueixin els assumptes, es comptarà amb un termini màxim de sis mesos. No obstant això, quan es tracti de casos com investigacions d'organitzacions criminals, hi hagi múltiples delictes o víctimes, hi hagi actuacions a l'estranger etc ... es preveu un termini de divuit mesos.


L'ampliació del termini pot sol·licitada pel fiscal i, en casos excepcionals, per altres parts personades, però no pel jutge d'instrucció.


6. Dret de defensa: inclusió de la normativa europea.

La reforma inclou regles contemplades en la Directiva 2013/48 del Parlament Europeu sobre el dret a l'assistència de lletrat en els processos penals i en els procediments relatius a l'ordre de detenció europea.


Entre els canvis més resaltantes que introdueix aquesta modificació està el qual el detingut té dret a entrevistar-se amb el seu advocat penalista abans de prestar declaració en seu policial.


Això representa una gran diferència perquè fins al moment lloes advocats penalistes, o de qualsevol altra índole, podien sol·licitar que se li informés dels seus drets al seu defensat prèvia presentació de declaració davant un tribunal, però, no es podia prestar cap tipus d'assessoria abans que es donés aquest acte.


D'altra banda Els jutges hauran de justificar en un acte la detenció incomunicada dels detinguts que seran sotmesos a dues revisions mèdiques cada 24 hores per comprovar el seu estat psíquic i físic. A més, els menors de 16 anys no podran ser sotmesos al règim de detenció incomunicada.


En aquest sentit la llei preveu intervencions de comunicacions com ara el missatges de WhatsApp sempre que el jutge així ho autoritzi.

Tot i que la reforma de la llei ja va entrar en vigència és indispensable conèixer quines són les modificacions que regeixen el sistema d'enjudiciament penal, així mateix quan es tracta d'aquests procediments tan complexos comptar amb advocats penalistes preparats i doctes en la matèria és fonamental per a la protecció dels drets de les víctimes i dels acusats.


Per estendre la informació sobre les reformes de la llei i com les mateixes afecten casos oberts o nous interessats han de comunicar-se amb bufets conformats per advocats penalistes que puguin prestar tota l'assessoria necessària per a cada cas.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH