dissabte, 15 de maig de 2021

Arriba l'estiu, és bon moment per operar-se?

|

20590190 XXL


Arriba la calor i hi ha ganes de platja. Ja no cal sortir abrigat de casa i el que més o el que menys vol estrenar el vestit de bany que s'ha comprat. Per a moltes persones, és moment del que se sol anomenar 'operació biquini'. Arriben les objeccions per ensenyar el cos perquè hi ha alguna cosa que no ens agrada i ens agradaria canviar.


Sempre hi ha qui fa de la necessitat un negoci i estan disposats a aprofitar-se. En els últims anys han proliferat empreses que garanteixen cirurgies 'mínimes', o 'poc invasives', amb 'resultats garantits' i amb 'facilitats de pagament'. Lemes que sonen molt bé però que estan lluny d'oferir els resultats que prometen.


Davant d'això, hi ha centres que ofereixen la seguretat i professionalitat dels seus especialistes, que anteposen una praxi impecable i professen un gran amor i passió per la seva professió, la cirurgia plàstica.


CatalunyaPress s'ha acostat a una de les clíniques amb més renom del país, el Centre Mèdic Teknon, per parlar amb dos professionals d'aquesta especialitat, els doctors Armando López i José María Palacín, tots dos facultatius amb una llarga carrera i l'experiència que els ha donat haver realitzat milers d'intervencions.


Amb ells veurem alguns aspectes que s'han de tenir en compte a l'hora de decidir sotmetre a una intervenció estètica. Comprovarem també que, lluny de la frivolitat que el món de la televisió, el cinema i les revistes del cor han transmès al voltant de la cirurgia plàstica, la veritat és que en la majoria dels casos són intervencions dirigides a corregir problemes que poc o res tenen a veure amb la vanitat.


Lopez Palacin Teknon

D'esq. a dre., els doctors Armando López i José María Palacín


L'ESTIU S'APROPA, ÉS UN BON MOMENT?


No hi ha dubte que quan s'acosta l'estiu augmenta la preocupació per l'aspecte. I sí, hi ha un repunt en la demanda d'intervencions de cirurgia estètica. I a l'hora de sotmetre a una intervenció cal tenir en compte algunes consideracions.


Com indica el doctor Armando López, "després d'una operació, cal evitar que els rajos del sol incideixin directament en una cicatriu. Els embenats i faixes cal portar-voltant d'un mes després de l'operació. Però la protecció de les cicatrius als raigs solars s'ha de allargar almenys durant un any ".


Sens dubte, qüestions a tenir en compte en una època en la qual fa calor i ve de gust bronzejar-se. "El sol irrita la cicatriu i l'estimula negativament, fent que cicatritzi malament i que la seva coloració canviï", afegeix el doctor José María Palacín. Per això és molt important prendre precaucions.


No hem d'obviar que tota intervenció implica un procés de recuperació. Moltes intervencions exigeixen un postoperatori que implica portar, per exemple, una faixa durant algunes setmanes, per la qual cosa és interessant ser previsor. Perquè una persona estarà més còmoda portant una faixa quan fa més fred que durant l'estiu.


Altres operacions tenen postoperatòries menys enutjosos i el pacient es pot adaptar. Per exemple, en una cirurgia d'augment de pit, una dona pot gaudir de la platja prenent algunes precaucions, com usar un bikini fosc, per exemple.


"Haver d'estar tres setmanes amb una faixa que no és precisament dels més estètic. Per això és comprensible que les pacients apostin per les intervencions amb una mica d'antelació" assenyala el doctor López. "Per això nosaltres aconsellem les intervencions en èpoques més confortables , però moltes vegades poden més un altre tipus de necessitats o obligacions, com són les laborals o familiars ", argumenta el doctor Palacín.


LA CIRURGIA ESTÈTICA NO TÉ ESTACIONALITAT


Tot i que hi ha un increment en la demanda d'intervencions en aquesta època, tots dos professionals assenyalen que, contràriament al que se sol dir, tampoc es pot parlar d'una estacionalitat.


"Les estadístiques ens indiquen que la gent s'organitza en funció de la seva agenda i no tant per l'època de l'any ni pel tipus d'intervenció com pensàvem", continua el doctorPalacín. "Hem comprovat que, quan algú es planteja fer-se una intervenció estètica, la vol fer ja. Moltes vegades els costa donar el pas, s'ho pensen. Però quan prenen una decisió, s'operen en un termini no major a un mes. I no els importa no poder banyar-se o prendre el sol al mes següent ".


Hi ha més factors que influeixen en la disposició dels pacients a operar-se i que no tenen a veure amb la 'operació biquini'. És la disponibilitat, o sigui, si tenen temps o no per fer-la i passar el postoperatori.


Així, aquests especialistes assenyalen que hi ha un nombre important de pacients que s'operen ara i aprofiten l'època de vacances per recuperar-se. D'aquesta manera eviten, per exemple, haver de demanar una baixa a la feina. O també hi ha casos en què les pacients aprofiten que els seus fills es van de colònies per operar-se i passar el postoperatori més tranquil·les.


"EL 80 PER CENT DELS NOSTRES PACIENTS SÓN DONES"


Tot i que cada vegada són més els homes que se sotmeten a algun tipus de cirurgia estètica, la immensa majoria de pacients són dones. Aquests especialistes han detectat que en els últims anys s'han anat igualant les intervencions lligades amb l'envelliment facial. Tots dos sexes valoren millorar el seu aspecte i evitar tenir l'aspecte d'cansats que confereixen les arrugues, les ulleres o les bosses als ulls.


L'embaràs representa el fet diferencial en la demanda d'intervencions estètiques entre ambdós sexes. El doctor López apunta que "el 80 per cent dels nostres pacients són dones". Les dones experimenten una sèrie de canvis físics que fan que vulguin canviar alguna cosa del seu cos. Tenir fills modifica els malucs, l'abdomen, les mames ... Després d'aquests canvis, hi ha dones que no s'accepten, que no accepten aquests canvis.


Precisament les mamoplàsties són les intervencions més demandades. Tots dos professionals assenyalen que l'augment mamari és una de les cirurgies que més es realitzen en els últims anys. Els resultats són francament bons perquè hi ha ja molts anys d'experiència en aquest tipus d'intervencions.


NO TOT SÓN AUGMENTS DE PIT


En tots els seus anys de carrera, per les mans d'aquests dos cirurgians han passat molts casos. I contràriament al que podríem pensar en un primer moment, la cirurgia estètica és molt més que guanyar unes talles de pit.


"No tot és posar pròtesi. Dins de la cirurgia mamària hi ha molts tipus d'intervencions: no només per augmentar pit, també per a la seva reconstrucció, corregir malformacions, hipertròfies mamàries, etc. ", puntualitza el doctor López.


"De fet" --continua-- "hi ha moltíssimes pacients que tenen un excés de mama. Tornant al que comentàvem abans, el problema de moltes dones era la platja, els feia vergonya anar per la grandària dels seus pits. Després de sotmetre a una reducció mamària i prenent les precaucions abans esmentades, han pogut posar-se un bikini, o una samarreta sense sostenidor, gaudir de l'estiu, cosa que no s'atrevien abans ".


I afegeix el doctor Palacín que "h ai un percentatge bastant alt de dones que tenen mames amb malformacions. Són síndromes constrictius que fan que els pits tinguin forma com de pera, són mames tubulars o tuberoses. Aquest és un grup important i bastant desconegut ".


Són casos que solen amagar. "A vegades ni tan sols els pares saben d'aquesta síndrome. Són noies que mai es despullen en un vestidor, sempre tenen excuses per no anar a la piscina o altres llocs on les puguin veure nues ", assenyala el doctor López." Els costa molt donar el pas i comptar el problema. Se senten malament, com bestioles rars ".


Aquest especialista assenyala que es tracta d'una síndrome més freqüent del que la gent pensa "i del que nosaltres mateixos ens pensàvem. Requereixen cirurgies complexes. El doctor Palacín té una tècnica publicada, que aquí fem servir i que funciona molt bé. Es necessita en primer lloc un bon diagnòstic. En molts casos si es va a cirurgians sense la deguda experiència, realitzen un mal diagnòstic, decideixen posar unes pròtesis i s'acaben per agreujar el problema ", afegeix.


"Hem de pensar una cosa --continua el doctor Palacín-- i és que posar una pròtesi vol dir que una dona tindrà el que ja tenia, però més gran. Un pit petit, amb una forma estranya, al qual se li posa només unes pròtesis tindràs com a resultat un pit més gran i amb el defecte més exagerat ".


Per això, tots dos doctors insisteixen que el millor que se li pot recomanar a algú que vulgui sotmetre a una cirurgia estètica és que consulti a un professional qualificat.


43695106 XXL


INTERVENCIONS MINI, RESULTATS MINI


Tota intervenció quirúrgica comporta un risc i implica un postoperatori. Pensar el contrari seria enganyar-se. "En els últims anys s'han posat de moda afegitons com el de 'mínimament invasiu', promeses de resultats ràpids ... Cal ser realistes. Si fas una intervenció mínima, el resultat serà mínim", argumenta el doctor Palacín.


"Darrere d'aquestes etiquetes de 'mínim' hi ha gairebé una estafa. La cirurgia és cirurgia. Si el defecte és gran, la intervenció haurà de ser-ho també. Això que algú s'operi i pugui fer 'vida normal' pràcticament al dia següent és fals. Els miracles no existeixen ", rebla.


Com vam comentar al principi, hi ha gent que es planteja fer-se algun retoc en aquesta època perquè vol lluir bé a la platja o piscina, li entren les presses i es fia de les enganyifes publicitaris que prometen magnífics resultats en temps rècord i sense necessitat de recuperació.


"Hi ha persones que es deixen enganyar perquè van amb el desig que els diguin que la intervenció serà fàcil, mínima i que a més serà molt barat. I hi ha gent sense escrúpols que s'aprofita", alerta el doctor Palacín.


I poden passar dues coses: que en realitat no li facin gairebé res o, en el pitjor dels casos, no els expliquin fidelment quines seran les conseqüències de la intervenció "." Després d'una intervenció hi ha un procés de recuperació inevitable. I és molt important que es faci bé ", insisteix el doctor López.


"ÉS MOLT FÀCIL JUGAR AMB LA IL·LUSIÓ DE LES PERSONES"


Tots dos doctors es lamenten que en la seva professió hi ha molts venedors de fum. "En aquesta professió si no hi ha una gran honestedat, és molt fàcil jugar amb la il·lusió de les persones".


I són molt contundents amb els sistemes de franquícies cada vegada més comuns a Espanya. "Això no és una indústria, però s'ha transmès això a través de la publicitat enganyosa i de la imatge que es donen en els mitjans", assenyalen.


Tots dos alerten que les franquícies pretenen transmetre una sensació de facilitat, que les intervencions són sempre senzilles, barates i que sempre surten bé. "Això és enganyar", afegeix el doctor Palacín, que es mostra molt contundent: "I el trist és que això ho permet la nostra legislació. No pot ser que en negocis metges es fiquin empresaris que no ho són. I si el seu objectiu és guanyar el màxim, repartir dividends, etc., ja que retallaran de qualsevol lloc. I això afecta la qualitat ".


No en va, aquests especialistes adverteixen que la cirurgia estètica és medicina i els sistemes de franquícies no sempre ofereixen totes les garanties: "No es respecta tot el procés, no hi ha una correcta exploració, ni diagnòstic ni explicació de com serà la intervenció i el postoperatori. Ni s'expliquen els límits i el que es pot esperar del resultat ", critica el doctor Palacín.


El doctor López destaca a més que "un dels problemes més grans en aquest tipus de franquícies és que habitualment el cirurgià que va a realitzar la intervenció no vegi a la pacient. La veu un comercial, que la deriva a l'especialista. Tampoc veuen a la pacient en el postoperatori. A vegades es tracta de metges que no tenen la formació ni l'experiència desitjables ".


"Si per davant de tot això només hi ha el negoci, el marge de benefici que li va a quedar a l'empresari, és molt fàcil que algun d'aquests passos falli i ens trobem intervencions que no són correctes", assenyala el doctor Palacín.


Tots dos destaquen que la seva professió és molt artesanal i que cada cas precisa d'una atenció especial, personalitzada. Per això cal posar-se en bones mans.


Si hi ha una cosa que es pot apreciar és que aquests especialistes del Centre Mèdic Teknon és que són dos professionals als quals els agrada el que fan, que viuen la seva professió i que estan orgullosos del seu treball. Per això transmeten els seus coneixements amb passió i tenen un rigorós compromís amb la qualitat i l'ètica professional.


Així que si estàs pensant en sotmetre't a algun tipus d'intervenció estètica, aposta per la qualitat i la tranquil·litat de saber que estàs en bones mans.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH