Je suis social-démocrate

Joan Ferran

En aquest joc d'atzar en què s'ha convertit la política espanyola tothom intenta tirar mà del comodí. Res millor que definir-se com socialdemòcrata per ser ben vist i no patir contratemps ideològics. Sí, senyors, es porta molt això de ser socialdemòcrata més enllà de la intimitat. Alguns sectors d'ERC i de CDC es defineixen com a tals. El PSC, òbviament, també... Només faltaria! Però amics meus la campanada la donen determinats sectors de Podem i alguns altres. Íñigo Errejón va dir fa un parell de setmanes que això de la socialdemocràcia i el comunisme eren coses anacròniques, del segle passat; Pablo Iglesias fa uns mesos ens va vendre la moto que les definicions ideològiques eren un joc de trilers a benefici de la casta.


Paradoxalment Iglesias es va definir ahir, sense rubor, com l'últim socialdemòcrata autèntic del segle XXI mentre qualificava als redactors del 'Manifest Comunista' com els socialdemòcrates per antonomàsia. Ves per on --lean sinó a Toni Negri--, la socialdemocràcia lluny d'estar morta i liquidada és retornada a la vida per obra i gràcia dels nous doctors Frankenstein de la Complutense. És clar que, si per socialdemocràcia entenem la conjugació harmònica de llibertats i preocupació social, no és estrany que molts pretenguin reivindicar-se d'ella.


Tornem al planeta terra. Socialdemòcrata van ser en el seu temps Rosa Luxemburg o Trotski i alguns pretenen que Toni Blair també ho ha estat. Ja veuen, el comodí és tan polivalent que potser caldrà diferenciar entre socialdemòcrates útils amb propostes factibles i viables i socialdemòcrates de retòrica per a televisió en color i populisme de pacotilla.


Ser de dretes no està de moda ia Catalunya encara menys. En aquesta contesa electoral que s'acosta 'tot quisqui' té la intenció de posar-se la samarreta amb el lema: 'Je suis social-Démocrate'. Però ándense amb cura, al 'top manta' de la política hi ha molta marca 'ful', molta xerrameca, molta imitació d'escassa qualitat.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH