Tots els catalans van respirar aire contaminat durant el 2015

|

Contaminacin 1

(Foto: Joan Sànchez)


Els 7,5 milions d’habitants de Catalunya van respirar aire contaminat durant 2015. Així ho conclou l’Informe anual de Qualitat de l’Aire d’Ecologistes en Acció, que revela que la totalitat de la població i del territori de Catalunya van estar exposats a uns nivells de contaminació que superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut.


El repunt del trànsit i el frau en les emissions dels automòbils, l’augment del trànsit marítim i l’aposta per l’incineració de residus i les energies brutes en detriment de les renovables, són les principals causes d’un problema que afecta a la salut de la ciutadania, però també als cultius i espais naturals.


L’informe elaborat per Ecologistes en Acció analitza les dades recollides en 700 estacions oficials de mesurament installades en tot l’Estat espanyol, entre elles 120 situades a Catalunya.


CONCLUSIONS


Pel que fa a Catalunya, entre les seves principals conclusions, destaquen:


- Al 2015, s’ha produït un augment general dels nivells de contaminació de partícules en suspensió (PM10 i PM2,5), diòxid de nitrogen (NO2), ozó troposfèric (O3) i diòxid de sofre (SO2), el primer des de l’inici de la crisi econòmica en 2008. La contaminació generada des de l’àrea metropolitana de Barcelona, les autovies i autopistes i la zona industrial del Camp de Tarragona s’estén pel territori afectant a zones més allunyades i rurals en la forma d’ozó troposfèric.


- L’informe d’Ecologistes en Acció pren com a referència els valors màxims de contaminació recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’objectiu a llarg termini per protegir la vegetació establert per la Unió Europea. D’acord a aquests nivells, l’aire contaminat va afectar en 2015 a la totalitat de la població i del territori de Catalunya.


- Si es prenen els valoris límit establerts per la normativa espanyola i europea, més laxos que les recomanacions de l’OMS, la població que respira aire contaminat per sobre dels límits legals seria de 5 milions d’habitants a l’Àrea de Barcelona, el Vallès - Baix Llobregat, la Plana de Vic, l’Alt Llobregat, el Prepirineu i les Terres de Ponent i de l’Ebre. I la superfície exposada a nivells de contaminació que excedeixen dels legalment permesos per protegir els cultius agrícoles i els ecosistemes naturals aconsegueix 24.000 km2, gairebé tres quartes parts del territori català.


- L’ozó troposfèric és el contaminant que presenta una major extensió i afecció a la població, amb uns nivells que es mantenen estacionaris o fins i tot a l’alça. Això es deu a l’increment de les temperatures mitjanes i de les situacions meteorològiques extremes (ones de calor) durant l’estiu, com a resultat del canvi climàtic. Durant l’any 2015 els nivells d’ozó van augmentar per la major calor respecte als de 2014, de manera que tota la població i el territori de Catalunya han seguit exposats a concentracions d’ozó perilloses per a la salut humana i vegetal.


- El diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules (PM10 i PM2,5) en l’aire també afecten a la pràctica totalitat de la població de Catalunya, amb especial incidència a l’àrea metropolitana de Barcelona. Segueixen, per tant, sent una seriosa amenaça per a la salut, més ara que durant l’any passat es va interrompre la tendència a la baixa iniciada en 2008, amb la crisi econòmica.


- En 2015 s’ha reiterat en la Plana de Vic la superació registrada per primera vegada l’any 2013 del valor objectiu anual establert en la normativa pel benzo(a)pireno, una perillosa substància cancerígena. Altres 17 de les 23 estacions que han mesurat aquest contaminant a Catalunya han superat la recomanació de l’OMS, afectant a catorze de les seves quinze zones. I en l’estació d’Igualada es mantenen les superacions del límit legal semihorario de sulfur d’hidrogen (H2S).


- La contaminació de l’aire hauria d’abordar-se com un problema de primer ordre, tal com es deriva de l’Informe elaborat per Ecologistes en Acció. Cada any es registren més de 25.000 morts prematures en l’Estat espanyol per afeccions derivades de la contaminació de l’aire, d’acord a les últimes estimacions de l’Agència Europea de Medi ambient.


- Els costos sanitaris derivats de la contaminació atmosfèrica representen almenys 32.000 milions d’euros a l’any, un 2,8% del PIB espanyol, segons l’OMS i l’OCDE, sense considerar el cost dels danys provocats sobre els cultius i els ecosistemes naturals.


- La informació a la ciutadania per part de les administracions públiques no és ni adequada ni ajustada a la gravetat del problema.


- Els Planes de Millora de la Qualitat de l’Aire per reduir la contaminació són obligatoris segons la legislació vigent. Però, en el cas de l’ozó, la Generalitat de Catalunya porta anys ometent l’elaboració i aplicació d’aquests plans, resultant preceptius en totes les zones de la Comunitat excepte Penedès-Garraf, Catalunya Central i Maresme. Es tracta d’una negligència que està posant en perill la salut d’1,2 milions de catalans.


- Les principals vies d’actuació per reduir la contaminació de l’aire que reclama la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, de la que Ecologistes en Acció forma part, són la creació de Zones de Baixa Emissió (Low Emission Zones) com estan fent més de 200 ciutats de 12 països europeus, de restricció del trànsit al centre de les ciutats amb etiquetatge de vehicles i planificació de polítiques de mobilitat sostenible (vianant, bicicleta i transport públic). A la zona portuària la regulació obligatòria per restringir l’entrada de vaixells i creuers que utilitzen combustibles altament contaminants i per a la connexió a la xarxa elèctrica quan estan atracats en el port. I en l’àmbit industrial, la implementació de les millors tècniques disponibles i el desenvolupament d’un Pla de tancament progressiu de les plantis incineradores, de crema de residus en cementeres i de les plantes de generació elèctrica en parallel a l’execució de plans ambiciosos de desplegament d’energies renovables i de prevenció i reducció de residus.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH