Augmenten en un 28% els menors catalans atesos en Centres de Salut Mental

|

Salutmental


Falta coordinació i inversió en els serveis d'atenció de nens i joves catalans amb problemes de salut mental. Així ho revela un informe elaborat per la Federació Salut Mental Catalunya (SMC) i la Fundació Pere Tarrés donat a conèixer aquest dijous.


L'estudi 'Informe atenció a la salut mental infantil i adolescent a Catalunya 2016', en què han participat més de 40 experts, ha estat presentat aquest dijous en roda de premsa per les seves autores Rosa Coscolla i Marta Poll.


L'informe, que ha consultat a més de 150 fonts, s'ha impulsat davant la "preocupació creixent" de les entitats per l'augment de malaltia mental en nens i adolescents, ha explicat el president de SMC, Israel Molinero.


Segons el document, la intervenció està "molt fragmentada" amb mirades i plans de treball parcials; hi ha pocs espais per a la coordinació interprofessional; hi ha un coneixement insuficient del conjunt de recursos, el funcionament i distribució, i un dèficit formatiu i competencial.


Marta Poll ha remarcat que aquesta situació causa una "discontinuïtat assistencial i una resposta dilatada i no sempre adequada", fet que es podria millorar amb un treball més integral dels serveis: plans de treball i objectius conjunts, eines compartides i espais estructurats.


També ajudaria al desenvolupament de programes formatius compartits; incorporar la coordinació amb recursos comunitaris d'educació en el lleure i de suport als nens i adolescents, espais de criança i associacions de mares i pares d'alumnes (Ampa), i millorar la transició cap als recursos per a adults.


FALTA D'INVERSIÓ EN DETECCIÓ


Destaca la manca d'inversió planificada en prevenció, ja que es destinen més esforços al tractament clínic que en la detecció precoç dels símptomes: "Si fem accions des de la base estarem invertint en la reducció del 10% -20% de població amb problemes de salut mental", segons Coscolla.


Ha avisat que un 3,8% dels menors d'entre 4 i 14 anys té risc de patir un problema de salut mental, i el 7,1% va al psicòleg, percentatge que ha augmentat un 5% en els últims anys, segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (Esca).


A més, els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) van atendre a 2.014-62.000 menors de 18 anys, un 28% més que fa cinc anys, el que suposa un augment de 14.000 nens atesos, i els centres d'atenció precoç de zero a sis anys estan "absolutament saturats".


Segons Molinero, aquest augment es deu a una major capacitat de diagnòstic i derivacions als CSMIJ, però també a les dificultats socioeconòmiques de les famílies ia altres situacions de risc, com ara la separació dels pares.


"La pobresa i l'exclusió social accentuen la dificultat en l'accés i també fa incrementar els problemes de salut mental", ha deplorat Coscolla, qui també ha apuntat que el lloc de residència pot general desigualtats.


DEMANEN MÉS RECURSOS


Molinero ha indicat que des de la Conselleria de Salut es destina menys d'un 4% a aquest àmbit --sense comptar la despesa farmacéutico--: "Si poguéssim arribar al 5% es notaria molt", i ha afegit que serveis socials inverteix juny 1 % del seu pressupost.


Respecte al pla integral impulsat des de la Generalitat el juliol de 2014, ha dit que les entitats seran "molt exigents perquè es doti de recursos i tiri endavant", tot i que opinen que és molt ambiciós i un bon instrument, ha afegit Marta Poll.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH