Un test genòmic permet afinar el tractament del càncer de mama avançat

|

mama


Un estudi liderat per l'investigador del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) Aleix Prat ha conclòs per primera vegada que la classificació molecular del càncer de mama amb un test genòmic és "el factor més important" a l'hora de predir el pronòstic i tractament del càncer de mama avançat o metastàtic de tipus hormonosensible.


El treball, publicat a li revista 'Jama Oncology', pot tenir implicacions terapèutiques "immediates", ja que fins ara es desconeixia quins pacients amb càncer de mama metastàsic havien de rebre d'entrada quimioteràpia o tractament hormonal, han informat el VHIO, l'Hospital Clínic de Barcelona i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) en un comunicat conjunt.


Els investigadors han estudiat a 821 pacients que van rebre teràpia hormonal per a la seva malaltia avançada dins d'un assaig clínic de fase III, i van classificar els tumors en els diferents subtipus biològics segons la seva expressió gènica, relacionant aquesta classificació amb la supervivència i la resposta.


Van detectar que la biologia intrínseca del tumor és el factor més important que hi ha avui en dia pel que fa al pronòstic, "més fins i tot que l'edat de la pacient, el nombre de metàstasi, el tipus o si la pacient havia rebut tractament previ o no" , ha exposat Prat.


Els estudis en els darrers anys han permès classificar els tumors de mama aparentment hormonosensible en quatre tipus moleculars segons el seu patró d'expressió gènica: Luminal A, Luminal B, HER2-enriched i Basal-like: "El nostre grup i altres hem demostrat que els tumors de mama aparentment hormonosensibles formen un grup molt heterogeni des del punt de vista biològic i clínic ".


A causa d'aquesta variabilitat, "es feia palesa la necessitat de trobar nous mètodes" que permetessin etiquetar millor el tipus de càncer de mama de cada pacient per afinar la seva prognosi i la resposta als tractaments hormonals i la quimioteràpia, ha afirmat l'investigador.


A més, el test molecular funciona fins i tot si es determina en el tumor primari anys abans que la malaltia torni en forma de metàstasi, de manera que la classificació molecular en el tumor primari prediu l'evolució de les pacients des de l'aparició de les metàstasis en endavant .


El treball, en què han col·laborat VHIO, Idibaps i un equip liderat per Stephen Johnston del Royal Marsden de Londres, és pioner en associar els diferents tipus moleculars del càncer de mama amb el pronòstic i la predicció de resposta a l'hormonoteràpia, i també en demosrar que és la variable més determinant en aquest context.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH